Ropogós kéreg alatt sült sertéskaraj
A karácsonyi pazar lakomához nem muszáj a hagyományos menüt elkészítened, helyette próbáld ki a ropogós kéreg alatt sült karajt!
A pikáns, ropogós bunda alatt rejtőző karaj valódi csemege. Emellett a fejedelmi étel mellett lehetetlen szomorkodni, hiszen ízeivel elégedettséget és vidámságot közvetít.
Ha már unod a sima rántott vagy sült karajt, vagy ha feldobnád a hagyományos karácsonyi menüt valami különlegességgel, akkor próbáld ki mennyei receptünket!
Sült sertéskaraj
Hozzávalók:
- 80 dkg kicsontozott sertéskaraj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dl húsleves
- 3 közepes vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál birsalmalekvár
- 1 savanykás alma
- 1 tojássárgája
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- só
- őrölt bors
A karajt mosd meg, majd egy papírtörlő segítségével törölgesd szárazra. Vágd vastagabb szeletekre, és éppen csak klopfold ki őket. Sóval, őrölt borssal dörzsöld be, majd a felforrósított olajon pirítsd meg. Tedd tűzálló tálba, kevés húslevessel locsold meg, és előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül egy órán át süsd, néha-néha locsold meg húslevessel.
Közben a hagymát aprítsd fel, az almát reszeld le, majd a tojássárgával, a birsalmalekvárral, a fahéjjal, a csipetnyi sóval keverd el, és annyi zsemlemorzsával dolgozd össze, hogy képlékeny masszává váljon.
Az almás-hagymás masszával a hússzeleteket ujjnyi vastagon kend be, kicsit nyomkodd is rá, és további 25-30 percig süsd, míg szépen rájuk pirul a fűszeres kéreg.
Cikkünk megírásában a Gabula András-Halmos Mónika Karácsonyi ízek című könyve segített, mely az Újhold Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- hús
Szaftos bélszín Wellington módra
- kacsa
- ünnep
Omlós narancsos kacsasült
- alkohol
- ünnep