A forralt bornál is finomabb: isteni, karácsonyi puncsreceptet mutatunk
A puncs melegen készítve igazi téli, fűszeres és melengető itóka.

- Jobban csökkenti a stressz nyomait, mint a krémek: keringésfokozó arcmasszázs ráncok és nyúzott kinézet ellen »
- 7 sikkes, nőies szett Palvin Barbarától, amit szimpla darabokból hozott össze: elképesztően csinos bennük »
- Új hajszín, új stílus: ezek a nők bevállaltak valami mást, és nem győztek rácsodálkozni felfrissült frizurájukra »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
Hideg téli estéken nincs is jobb, mint az otthon melegében elkortyolgatni egy bögre forró italt. Legyen szó finom teáról vagy az ünnepek közeledtével forralt borról, puncsról.
A puncs változatosan, gyorsan elkészíthető, fűszeres és gyümölcsös, vétek lenne ilyenkor kihagyni. Vendégeket várva is érdemes összedobni, de szűk családi fogyasztásra is tökéletes.
Szomjas tengerészeknek köszönhetjük
A puncs első írásos említése a 17. század első felére tehető. A receptúrát Indiából hozták magukkal a Brit Kelet-indiai Társaság matrózai. Az itóka neve a hindi „öt” szóból származhat, ami talán az öt fő alapanyagára utal: alkohol, cukor, gyümölcslé, víz és fűszerek. Rossz nyelvek szerint a brit tengerészek a sörhiánnyal terhelt hajóúton kísérletezték ki a finom italt. Bármi is legyen az igazság, a puncs töretlen népszerűségnek örvend, összetevőinek listája pedig egyre változatosabb. Készülhet hidegen vagy melegen, alkoholosan vagy alkoholmentesen, a fűszerezést is ki-ki a maga és a családja szája íze szerint kísérletezheti ki.

A puncsot a vendégségekben jellegzetes, mutatós üvegtálakban szokták felszolgálni, ami látni engedi az italban úszkáló gyümölcsszeleteket és fűszereket is. Bár az ízesítésben nagy a szabadság, íratlan szabály, hogy 3-4 fűszernél ne kerüljön több a keverékbe, mert az már túlzottan elnyomná a gyümölcsös aromát. Víz helyett több dolgot is lehet használni, például teát, fehér-, vörös- vagy almabort, azaz cidert - mi most egy utóbbival készülő variációt mutatunk. A gyümölcsök vékonyra szeletelve kerülnek bele, lehetőség szerint bio-, kezeletlen héjú narancs és citrom választása javasolt.
Puncsrecept almaborral
Kísérletezz bátran az ízesítéssel, főleg a fűszereknél fontos, hogy kitapasztald, hogyan ízlik neked a legjobban, akár a gyömbér is elhagyható, ha túl erősnek találod.
Hozzávalók:
- 1 liter almabor (cider)
- fél liter narancslé
- 1 narancs
- 1 alma
- fél citrom
- 2 rúd fahéj
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- ízlés szerint: csillagánizs, szegfűszeg
- 2 deciliter rum
Az alaposan megmosott almát, narancsot és citromot vágd fel vékony szeletekre, és dobáld egy lábasba. Add hozzá az almabort és a narancslét, majd a fűszereket. Forrald össze a keveréket, ezután pedig húzd le a tűzről, és keverd hozzá a rumot. Ha a vendégeknek kedveskednél a finomsággal, akkor a rum nélküli keveréket az érkezésük előtt újramelegítheted, és az utolsó pillanatban is hozzáadhatod a rumot.
Az ital az almabortól és a narancslétől valószínűleg már elég édes lesz, de ez a felhasznált alapanyagoktól jócskán függ. Ha édesebbre vágysz, a főzés során 1-2 evőkanál barna cukrot, vagy a tűzről lehúzva, kis hűlés után mézet is tehetsz bele.
Az alkoholmentes változatból egyszerűen hagyd ki a rumot, almabor helyett pedig használj almalét, az eredmény így is egy melengető, kellemesen fűszeres ital lesz. A poharakba kiöntve további fahéjrudakkal és gyümölcsökkel díszítheted.
A legszuperebb karácsonyi italok, a likőröktől a puncsokig - Mindenre van receptünk
Olyan alkoholos italok receptjeit gyűjtöttük össze, melyekkel koccinthatunk az ünnepi asztalnál, de a legtöbbet el lehet készíteni alkoholmentes verzióban is a gyerkőcök vagy a sofőrök számára. Laktózmentes és tojásmentes recepteket is beválogattunk, hogy tényleg mindenki megtalálja a számára kedves italt.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)