Így készül a világ legfinomabb házi szaloncukra - Sós karamellből és étcsokiból áll
Ez az egyik legnagyszerűbb ízkombó, ha unod a régieket.

beauty and style

Top olvasott cikkek
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
Ha nem rajongsz az előregyártott szaloncukrokért, vagy csak unod a megszokott ízeket, ínycsiklandozó fajtát ajánlunk most.
Kellemes adventi délutáni program lehet az elkészítése, ami egy kiadós bevásárlás után szinte pihentető.
Házi szaloncukor
A kézzel készített, sós karamellás, étcsokival borított szaloncukor nemcsak a fenyőfád legízletesebb dísze lesz, hanem az idei karácsonyod legnépszerűbb saját készítésű ajándéka is válhat belőle.

Hozzávalók:
- 1 csomag egyszerű omlós keksz, lehetőleg ne kör alakú
- 1 csésze tejszín
- 4 evőkanál sótlan vaj
- háromnegyed teáskanál tengeri só
- másfél csésze barna cukor
- negyed csésze méz
- negyed csésze víz
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 1 evőkanál kókuszolaj
A sós karamellás-étcsokis alapok elkészítése
- Az omlós kekszből vagy vékony linzerből vágj ki egyenlő méretű téglalapokat. Ezek lesznek a szaloncukor alapjai. Rendezd el őket egy tepsiben, legyen távolság a darabok között.
- Készítsd el a karamellt. Egy nagy méretű serpenyőbe tedd bele a vajat, tejszínt és sót, majd melegítsd fel őket. Egy másik, magasabb fazékban olvaszd fel a cukrot és a mézet. Tegyél hozzá kevés vizet, és keverd a masszát addig, amíg sűrű paszta nem lesz belőle. Ha sötétedni kezd, légy nagyon óvatos, mert akkor karamellizálódik, viszont odaégetni nem szabad.
- Ha mély borostyánszínűvé válik, adagold hozzá a tejszínes keverékedet. Óvatosan vegyítsd össze őket, és lassan kavargasd, hogy egységes állagú krémet kapj. Akkor lesz jó, ha körülbelül 250°C a hőmérséklete, nincs benne buborék, és mélynarancs színűvé kezd válni.
- Ezután vedd le a tűzhelyről, és habverővel adagold hozzá a vaníliát. A sós karamellás öntetet öntsd szilikonformába vagy jégkocka tartóba, amibe előzőleg belekészítetted a kekszdarabokat, és tedd a hűtőbe négy órára, vagy amíg meg nem szilárdul kellőképpen.
- Hűlés után a szilikonformából egyszerűen kipattinthatóak a szaloncukrok, ezután már csak a csokiréteg van hátra.
- Az apró darabokra tört vagy reszelt fekete csokoládét és az olajat tedd egy nagy tálba. Akár vízfürdő felett meggőzölve, akár nagyon alacsony fokon, a mikrohullámú sütőben olvaszd fel a csokit.
- Habverővel keverd el, hogy sima legyen. Cukrász- vagy salátacsipesszel - vagy villával - fogd meg a csupasz szaloncukrokat, és merítsd bele a csokoládészószba, hogy mindenhol ellepje.
- A teljes fedésért ezt többször is meg kell ismételni. Pihentetni kell hűvös helyen, és utána csomagold be szép selyempapírba. Akár a fán, akár ajándékként egy díszdobozban nagyszerű szolgálatot fog tenni karácsonykor.
Fenyő sütik
Meseszép vendégvárók, amik nemcsak ínycsiklandozóak, de elképesztően meghitt, karácsonyi hangulatot is idéznek.
OLVASD EL EZT IS!