Ezt a forralt bort a gyerek is ihatja! - 2 alkoholmentes recept adventre
Mennyi alkohol van a forralt borban? Ha így csinálod, semennyi!

forralt-bor-bogre
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az advent forralt bor nélkül olyan, mint a születésnap torta nélkül, mint a nyári vakáció vízpart nélkül, mint a szerelem csók nélkül. Jó, jó, de mégsem az igazi.

Akár otthon iszod, egy meleg takaróba burkolózva, akár a korcsolyapálya mellett barátokkal, egy bögre gőzölgő forralt bor átmelegíti tested-lelked, ünnepi fűszerei pedig magukban rejtik az eljövendő karácsony ígéretét.

Mennyi alkohol van a forralt borban?

A forralt bor melengető illata nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is csábító lehet. Talán a ti családotokban is volt már rá példa, hogy a gyerekek szerették volna megkóstolni. Bár a gőzölgő ital alkoholtartalmának egy része elillan a főzés során - ráadásul sok helyen vízzel is hígítják -, azért a legtöbb családban esetleg a kamaszok kóstolhatják. A hagyományosan elkészített forralt bor alkoholtartalma 7-10% között van, ám, ha épp csak melegíted, ennél több is lehet.

Alkoholmentes receptek forralt borra

Ha nem szeretnéd kihagyni a gyerekeket a forralt borozásból, esetleg van olyan a társaságban, aki vezet vagy várandós, készítsd el az ünnepi ital alkoholmentes változatát is. Az alábbi recepteknek természetesen nem bor, hanem szőlőlé, illetve tea az alapjuk, de a fűszerezés miatt nagyon hasonlít az ízviláguk az eredetihez.

Hamis, fehér forralt bor - teából

Az ital alapját itt tea adja: két-három - viszonylag semleges ízű - filtert forrázz le egy liter vízzel. Mehet bele frissen reszelt citromhéj, két teáskanál szegfűszeg, egy közepes rúd fahéj, szerecsendió, esetleg egy kevés reszelt gyömbér is - ezzel azonban légy óvatos, hiszen a kisebb gyerekek számára túlságosan csípős lehet. Ha már nem annyira forró az ital, kevés mézzel ízesítsd.

Tudtad? Az alkoholmentes bor kiváló minőségű bor is lehet, melyből az alkoholt nem agresszív technológiákkal távolítják el. Ezek a borok olyan borászati termékek, melyek megőrzik a bor minden jellemző tulajdonságát - színét, ízét, illatát -, kivéve az alkoholtartalmát. A szőlő erjesztése és érlelése a hagyományos borkészítést követi: a gyümölcsöt hordókban erjesztik, majd érlelik, az alkoholt ezután óvatosan eltávolítják a borból, közvetlenül a palackozás előtt pedig szűréssel vagy alacsony hőmérsékletű kondenzációs eljárással készítik elő. Itthon is kapható, és nem is drága.

Vörös, forralt boros illúzió - szőlőléből

A vörös forralt bor koppintása kék szőlő levéből készül. Egy liter szőlőléhez adj egy csésze vizet, majd tedd fel a tűzhelyre. Míg melegszik, adj hozzá két teáskanál őrölt fahéjat, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot, mehet bele csillagánizs is, végül pár karika frissen vágott narancs. Mivel a szőlőlé már eleve édes, előfordulhat, hogy itt nem is lesz szükség külön édesítésre. Ha mégis, egy kevés mézet adj hozzá, amikor már nem annyira forró - a méz értékes enzimjei ugyanis 40 °C felett elbomlanak.

Ezt is szeretjük