Omlós narancsos kacsasült
Amennyiben a szárnyashús mellett voksolsz karácsonykor is, próbáld ki naranccsal és borral megbolondított kacsasültünket!
Ha a szárnyashúst részesíted előnyben, ám karácsonykor szeretnél egy kicsit kifinomultabb fogást tálalni, próbálkozz a kacsával. A hápogó állat húsa legalább annyira finom, mint a csirkéé, mégis más.
A narancsos kacsasült igazi ünnepi fogás, pláne akkor, ha egy kis vörösbor is társul hozzá. Vedd elő a szekrény mélyén rejtegetett cserépedényt, és készítsd elő a nagy sütés-főzésre.
Narancsos kacsasült
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 10 dkg kacsaháj
- 3 narancs
- 2 dkg mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl vörösbor
- 1 pecsenyekacsa és a mája
- kapribogyó
- szegfűszeg
- ízlés szerint cukor
- só
- őrölt bors
A májat mosd meg, és a kacsahájjal együtt, sóval és fokhagymával ízesítve süsd meg. A kacsát tisztítsd meg, mosd át, majd alaposan sózd be. Két narancs levét nyomd ki, héjukat reszeld le. A harmadik narancsot hámozd meg, szedd cikkekre, és vágd kisebb kockákra.
A cserépedényt áztasd be hideg vízbe. A rizst válogasd ki, és többször váltott vízben mosd át. A cserépedény aljába szórd bele a rizst, és sózd, borsozd ízlésed szerint. A kacsa belsejébe tegyél egy darab narancshéjat. A gyümölcs kinyomkodott levét, a reszelt narancshéjat, a mustárt és a vörösbort keverd össze, majd miután a kacsát rátetted a rizsre, locsold meg a szósszal.
A cserépedényre tedd rá a fedőt, és hideg sütőben kezd el sütni. Amikor a kacsa megpuhult, szedd ki, és mielőtt felszeletelnéd, pihentesd kicsit. A kacsadarabokat tedd tűzálló tálra, kend meg cukros vízzel, rakd mellé a narancskockákat, és annyi időre tedd sütőbe, míg szép pirosra pirulnak. Közben szórd meg kapribogyóval, és amikor piros, vedd ki a sütőből.
Cikkünk megírásában Boda Zoltánné 77 karácsonyi menü című könyve segített, mely az Szalay Kiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- alma
- ünnep
Pulykasült almával és fahéjjal
- alkohol
- ünnep
Citromos sertéssült konyakkal megbolondítva
- ünnep
- hús