Harsogóan egészséges, gyönyörű piros lesz a mikulásvirág, ha így gondozod: nem csak egy télre szól, ha jól nevelgeted

A mikulásvirág is meghálálja a törődést, némi odafigyeléssel nem csak pár hónapig lesz a lakás dísze.

Mikulásvirág gondozása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az év végéhez közeledvén sok lakásban bukkan fel az ünnep egyik kedvenc növénye, a kedves mikulásvirág, ami színeivel is a karácsonyt idézi.

A legtöbben minden szezonban új virágot vásárolnak, mert az életben tartása nem egyszerű feladat, ám a közvélekedéssel ellentétben nem is lehetetlen. Odafigyeléssel, a megfelelő körülmények biztosításával és néhány szempont megfogadásával sokáig gyönyörködhet benne a tulajdonosa, ha jól érzi magát, akkor újra virágzásra is bírható.

A vásárláson is sok múlik

Amennyiben nem ajándékba kapod a mikulásvirágot, mint minden növénynél, itt is érdemes lehet alaposan megvizsgálnod a kiválasztott példányt, mielőtt megveszed. A levelek legyenek élettel teliek, telt színűek, a sárguló, száradó, esetleg felkopaszodó növényeket nem ajánlott megvásárolni. Jó jel, ha a piros felleveleken nem látsz virágport, mert akkor még nem virágzik teljesen, így arra számíthatsz, hogy tovább díszíti majd az otthonodat.

mikulásvirág-vásárlás
Fotó: Neyya / Getty Images Hungary

A hazacipelésnek is megvannak a maga veszélyei: semmiképp sem tesz jót, ha túlzottan hideg éri a mikulásvirágot, esetleg megtörnek a hajtásai és a levelei a szállítás során.

Ideális hely és öntözés

A lakásban a csomagolás eltávolítását követően a megfelelő hely kiválasztása és a locsolás gyakoriságának eltalálása a legfontosabb feladat. A virág szereti a fényt, így egy világos, huzatmentes helyet kell keresned a számára. A körülbelül 20 fokos, nem túlzottan ingadozó hőmérséklet tekinthető ideálisnak. A száraz levegő nem tesz jót neki, ezért szükség lehet a párásításra. A növény tejnedvet tartalmaz, ami mérgező, vagyis a tárolásánál az is szempont lehet, hogy milyen helyen nem érik el a gyermekek és a háziállatok.

GettyImages-1071432984
Fotó: Milaspage / Getty Images Hungary

Az öntözésben az arany középútra kell törekedni, nem bírja sem a túl sok, sem a túl kevés locsolást. Soha ne álljon vízben, és még azelőtt öntözd meg, hogy kiszáradna a földje. Ha optimálisak a körülmények, akkor körülbelül februárra virágzik el, tavaszig pedig elhullajtja a színes felleveleit, sőt olykor a zöld leveleinek egy részét is.

A színes levelek titka a sötétség

Az új hajtások előbukkanásáig ritkább öntözést és kevesebb fényt igényel, utána viszont tápoldatra és több vízre is szüksége lehet. A pihentetési időszak végén tőzeges földbe ültethető. A metszésre többféle iskola létezik: egyes szakértők azt javasolják, hogy a levelek elhullajtása után vissza kell vágni a hajtásokat, mások szerint az újra növekedésnek induló növényt kell kissé ritkítani. Nyáron a kertben is tartható, de a direkt napsütéstől mindenképp védendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szeptemberben pedig, ha szeretnéd, hogy újra pirosba boruljon, és virágozzon, miután bevitted a lakásba, biztosítani kell számára teljes sötétségben eltöltött időszakokat. Két hónapon keresztül legalább napi 12-14 óra sötétségre van szüksége, ez elérhető kartondobozos takarással vagy úgy is, hogy a szekrénybe állítod estére a cserepet. Ha minden jól megy, szépen színesedő levelekkel hálálja meg a törődést.

8 gyönyörű növény a téli balkonra

A csupasz virágládák látványa nem túl szívmelengető a hideg, téli hónapokban, pedig számos olyan csodálatos évelő növény létezik, ami cserépben, balkonládában nevelve a terasz üdítő színfoltja lehet. A következő növényeket bátran választhatod, ha szeretnéd otthonodat színesebbé tenni akkor is, amikor kint napról napra szürkébbé válik a világ.

8 gyönyörű növény a balkonra, ami jól bírja a hideget: egész télen pompásan mutatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük