Így gondozd a karácsonyi kaktuszodat, hogy minden évben virágozzon
Mutatjuk, mikor öntözd, és hova tedd a karácsonyi kaktuszt, hogy sokáig szép legyen.

karacsonyi-kaktusz-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi kaktusz az egyik legigénytelenebb, de legszebb szobanövény, mely rengeteg otthont díszít, mivel igencsak hálás. Az egyetlen apró nehézséget a virágoztatása jelenti, de egy kis odafigyeléssel ez is könnyen elsajátítható.

A karácsonyi kaktusz az esőerdőkből származik, ezért a legtöbb kaktusztól eltérően nem a meleg, száraz levegőt kedveli. Imádja a párát és a kellemesen hűvös, világos, de direkt napfénytől védett helyeket. És, ha az ember így tartja, meghálálja karácsonyi virágaival.

Virágba boruló kaktusz 

Ahogy azt a neve is mutatja, a karácsonyi kaktusz, ha megfelelően tartják, karácsonykor bontja ki a szirmait. De ahhoz, hogy a növény ilyenkor virágozzon, év közben is oda kell figyelni az igényeire, ilyenek az öntözés, a hőmérséklet és a fény.

karacsonyi-kaktusz-2

Virágzás és a növekedési szakasz idején igényel több folyadékot, azonban ilyenkor sem szabad túlöntözni, mert, ha áll alatta a víz, a gyökere könnyen kirohadhat, és a növény elpusztulhat. Elég, ha a földje mindig nedves. Szereti a párás levegőt, így kavicságyon tartva vagy párás szobában kifejezetten jól érzi magát. A pihenőidőszakban elég hetente vagy ritkábban öntözni.

A legtöbb kaktusszal ellentétben a karácsonyi kaktusz nem szereti a meleget, különösen igaz ez a virágzás időszakára, ilyenkor 13-18 fok között érdemes tartani. Ha melegebb van a lakásban vagy a szobában, lehet, hogy nem hoz virágot. Azt sem szereti, ha ilyenkor változtatják a helyét. A nyugvó időszakban akár a 26 fokot is jól viseli, a szabadba is ki lehet helyezni, de vigyázni kell, mert a huzatot nem szereti.

Ugyanígy nem rajong a direkt napfényért sem, bár a világos, fényes szobákat kedveli, a tűző napsütés tönkreteheti. A virágzást megelőző időszakban takarás alatt, sötétben tartva akár fel is lehet gyorsítani a virágbontást. Ha a szabad levegőn tölti a nyarat, fontos, hogy árnyékban helyezd el.

Nem ördöngösség a szaporítás

A karácsonyi kaktusz szaporítása sem kíván gyakorlott kertészt. Egyike a kifejezetten könnyen szaporítható szobanövényeknek. A pontos módszerről és a legkönnyebben szaporítható szobanövényekről már készítettünk egy válogatást korábbi cikkünkben.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük