5 természetes tápoldat, amivel a szobanövények harsogóan zöldek és egészségesek lesznek télen is
Filléres, mégis hatásos házi módszerek, melyektől a növények egészségesek és zöldellőek lesznek.

ontozes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem nő elég gyorsan, nem virágzik, és hiába minden igyekezet, a kedvenc szobanövényeid egyszerűen nem elég szépek? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen a burjánzó, egészségtől kicsattanó növények sokak fejében csak vágyálomként élnek, pedig a megoldás egyszerűbb lehet, mint gondolnád.

Az olcsó és természetes jelző a leghatásosabb hívószó, ha olyan megoldást keresel, ami könnyűszerrel maga mögé utasíthatja a bolti tápoldatokat. Ahhoz, hogy növényeid egész évben megkapják a nekik járó gondoskodást, nincs szükség kemikáliákra vagy borsos árú tápoldatokra, elég, ha körbenézel az otthonodban, és hasznosítod a kezed ügyébe kerülő jóságokat.

Ricinusolaj

A ricinus növény magjából nyerik a ricinusolajat, mely a népi gyógyászatban leginkább hashajtóként ismert, míg a szépségápolásban az egészséges haj és bőr kiemelt felelőse, ráadásul kimondottan olcsó. Kedvező hatásai ugyanakkor a növények esetében is megmutatkoznak, mivel a szer elősegíti a bimbók és rügyek fejlődését: keverj egy liter vízhez egy teáskanál olajat, majd öntözd meg vele virágaidat.

Cukor

Bár a mindennapi étkezésben és főleg a fogyókúrában igencsak rossz hírnek örvend, a cukor a növények számára inkább jó barát, mint ellenség. Ettől ugyanis sokkal szebbek lesznek - a kaktuszok különösen kedvelik -, ezért időnként nyugodtan tegyél egy teáskanállal az öntözővízbe. Vagy, ha úgy tetszik, szórhatod a virágföldre is, majd erre önts tiszta, szoba-hőmérsékletű vizet.

Banán 

A gyümölcs káliumtartalmából a növények is profitálhatnak: fogj egy banánhéjat, vágd apró darabokra, majd ásd bele a virágföldbe. Kicsit több munkát igényel, de megéri télen kiszárítani a termés héját, tavasszal ledarálni, majd ezt használni trágyaként az új növények és palánták alá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hamu

Káliumot és foszfort biztosíthatsz a szobanövényeknek a kazánból vagy kandallóból hátramaradt hamuval, már amennyiben a fát nem kezelték tartósítószerrel és egyéb káros anyagokkal. Trágyázáskor teríts el 1 centiméter vastagon hamut a tövektől 4-5 centiméter távolságra, és forgasd a földbe. Ha kertben tárolod a hamut, gondoskodj az esővédelemről, különben elveszíti értékes tápanyagait.

Tea

Hamarosan rendkívüli burjánzást tapasztalhatsz, ha tealevelet vagy teafiltert helyezel a növények földjére, melyek értékes tápanyagai öntözéssel bejutnak a talajba, ahol elősegítik a növekedést. A rózsa például nagyon szereti a teában természetes módon előforduló csersavat. Az is működhet, ha friss - már kihűlt - főzettel öntözöl, esetleg a földbe kevered a megmaradt, nedves tealeveleket.

A legjobb rovarriasztó növények

Ha nem szeretnéd az apró kártevőkkel megosztani a lakásod, és a szúnyogháló felszerelésével sem szívesen bíbelődnél, érdemes elültetned a következő növényeket, melyek távol tartják a rovarokat, ezenkívül igen mutatósak, sőt, némelyiket a konyhában is hasznosíthatod! Bár magról, palántáról tavasszal érdemes ültetni őket, ilyenkor is beszerezheted a felnőtt növényt, sőt, többségüket akár az ablakban, az első fagyokig pedig a balkonon is tarthatod.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük