Inycsiklandó, párszáz forintos mézeskalácsszirup házilag: ajándékba, de a reggeli kávéba is nagyon jó
A selymes szirup édes kényeztetés a borongós időben, segít az ünnepre hangolódásban.
A karácsonyhoz az ízek és az illatok éppúgy hozzátartoznak, mint a fények. Már az ünnepet megelőző, hideg, borongós időszakban is jólesik az ember érzékeinek a kényeztetés.
Nem véletlen, hogy ilyenkor előkerülnek az illatosított gyertyák és az illóolajok. Szezonja van a teának, a forralt bornak, és egyre több dologba teszünk fahéjat. Kevés sütemény illik jobban a hangulathoz, mint a mézeskalács. Ha már te is vágysz rá, de a sütéssel még várnál, készíts mézeskalácsszirupot, amit a kávédba vagy a reggeli zabkásádba is csepegtethetsz.
Mézeskalácsszirup házilag
A sülő mézeskaláccsal nem sok dolog vetekszik, ha az ünnepi hangulat eléréséről van szó. A fűszeres, édes illat pillanatok alatt átjárja a lakást. Bár az édesség egyik előnye, hogy sokáig eláll, a legtöbben azért karácsony előtt nem sokkal állnak hozzá. A jól ismert ízt szirup formájában is becsempészheted a mindennapokba, kevés munkával mennyei finomságot készíthetsz.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre barna cukor
- 1,5 bögre víz
- két kávéskanál őrölt fahéj
- két kávéskanál őrölt gyömbér
- 5 darab egész szegfűszeg
- 2 evőkanál reszelt narancshéj (fontos, hogy kezeletlen legyen!)
- 2 evőkanál narancslé
Egy lábasban keverd össze a cukrot és a vizet, majd közepes lángon melegítsd a keveréket, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Olykor kavargasd meg, de nem kell állandóan, mert az akadályozhatja is a folyamatot. Ha felolvadt a cukor, húzd le tűzről a lábast, majd add a sziruphoz a fűszereket és a narancslét. Ha megkönnyítenéd a dolgod, boltban készen kapható mézeskalács-fűszerkeveréket is használhatsz ízlés szerint. Tedd vissza az edényt, majd alacsony lángon kavargasd még 15 percig, hogy a szirup jól átvegye az ízeket.
Hagyd kicsit kihűlni a szirupot, ha már langyos, tiszta üvegbe öntheted. Jól lezárva a hűtőben 1-2 hétig eláll. Nemcsak süteményekre, palacsintára csorgatva finom, a kávédat és a zabkásádat is ízesítheti.
Ünnepi puncsrecept
A puncs változatosan, gyorsan elkészíthető, fűszeres és gyümölcsös, vétek lenne ilyenkor kihagyni. Vendégeket várva is érdemes összedobni, de szűk családi fogyasztásra is tökéletes.
A forralt bornál is finomabb: isteni, karácsonyi puncsreceptet mutatunk
A puncs melegen készítve igazi téli, fűszeres és melengető itóka.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)