Lágy, házi karamellszósz, amit sütikre, kávéba is csorgathatsz: mézeskalácsfűszerrel igazán ünnepi csemege
Selymes és tömény karamellszósz az ünnepi kényeztetés jegyében.

karamellszósz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli, zord időjárás idején, illetve az ünnepek alatt az ember hajlamos kényeztetni az érzékeit. Illatokban és ízekben nincs hiány karácsony környékén, előkerülnek az illatosított gyertyák, a párologtatók, a teák, a forralt bor és a puncs, a finom sütemények. A kávé olykor tejszínhabot és fahéjszórást is kap. 

A karamell sokak kedvelt édessége, mégis, a mindennapok során általában tartózkodnak a fogyasztásától, hiszen tömény cukor és valóságos kalóriabomba. Ilyenkor talán mégis beleférhet, és fokozhatja az ünnepi hangulatot. A következő karamellszósz selymes finomság, amit mézeskalácsfűszerrel varázsolhatsz igazán karácsonyivá. 

Lágy karamellszósz mézeskalácsfűszerrel

A recept követésével körülbelül egy közepes méretű befőttesüveget tölthetsz meg az édes sziruppal. Az arányokon ízlés szerint változtathatsz attól függően, hogy milyen állagot kívánsz elérni. 

GettyImages-145068124
Fotó: Danielle Wood / Getty Images Hungary

Hűlés közben a szósz sűrűbbé válik, hűtőben tartandó. Ha esetleg megszilárdulna, újra felmelegítve visszanyeri folyékony állagát. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 5 evőkanál víz
  • 8 dkg teavaj
  • 160 ml habtejszín
  • 3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék (ízlés szerint)

Egy lábasban keverd össze a kristálycukrot és a vizet, nagyon kevésnek tűnhet a víz, de ne aggódj, ekkor még nem kell, hogy folyékony legyen. A tűzhelyen közepes lángon melegítsd a keveréket, a cél, hogy a cukor felolvadjon. Nagy a csábítás, de ne kavargasd, mert az akadályozza a folyamatot, inkább olykor rázogasd meg a lábast. Ha sikerül jól felolvasztani a cukrot, már nyert ügyed van. Ha szépen elolvadt, addig melegítsd kevergetés nélkül, amíg aranybarna színű nem lesz, ha sötétebb, akkor megégett. Amikor elérte a kívánt színt, add hozzá a vajat, majd a tejszínt. Ettől kicsit összeugorhat, de a tűzhelyre visszatolva, majd alacsony lángon kevergetve eltűnnek belőle a csomók. A fűszert akkor add hozzá, amikor már szép selymesnek tűnik. Három kávéskanál fűszerkeverék már kellemes ízt kölcsönöz neki, de ha nagyon mézeskalácsos ízélményre vágysz, emelheted is a mennyiséget. Az viszont fontos, hogy ezen a ponton semmiképp se kóstolgass, hiszen a karamell tűzforró! Végig figyelj arra is, hogy a bőröddel se érintkezzen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Még melegen áttöltheted egy befőttesüvegbe, ha kihűlt, hűtőben napokig eltartható. Mézeskalács-fűszerkeverék helyett kerülhet bele vaníliaaroma is. A folyós szószt csorgathatod a kávédba édesítés gyanánt, belekeverheted meleg tejbe, rácsorgathatod sütemények tetejére, ha ilyenkor sem utasítasz vissza egy-két gombóc fagyit, akkor annak is kifejezetten jót tesz, de ha egészségesebb táplálékkal kombinálnád, az almához is remekül passzol. 

Házi mézeskalácsos latte

A hideg téli napokon nincs kellemesebb egy csésze gőzölgő kávénál. Így, a karácsony közeledtével érdemes feldobni ünnepi ízekkel, a mézeskalács fűszerei pedig tökéletesen passzolnak a forró, fekete italhoz. A megfelelő fűszerezéssel te is pillanatok alatt fel tudod idézni krémes lattédban a karácsonyi sütemény ízét. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük