Szent Luca szomorú történetét nem sokan ismerik - Borzasztó sorsa lett a fiatal lánynak

Az olasz származási Lúcia vőlegénye helyett Jézus jegyese lett - amit akkoriban nem néztek jó szemmel.

szent luca nő ima vallás (11)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

December 13. jeles ünnep a keresztény egyházban: ez ugyanis Szent Lúcia ünnepe. A naphoz rengeteg babona kötődik, melyek legtöbbje a jövendőbeli megjósolásához nyújt támpontot. Szent Lúcia a hegyes eszközzel dolgozók - mint varrónők vagy kézművesek -, a szembetegségben szenvedők és vakok, illetve a bűnbánó utcanők védőszentje. 

De miért éppen Luca napján van ekkora jelentősége a házasságnak? A ma már vidám és szórakoztató, jövendőmondó praktikák Luca hányattatott szerelmi élete miatt alakultak ki. 

Luca története

Lúcia egy olasz nemesi családban született időszámításunk után 280 körül. Amikor édesanyja súlyos beteg volt, elzarándokolt vele Szent Ágota kegyhelyéhez, ám anyja gyógyulásán felül ő is csodálatos ajándékban részesült: jelenést látott, melyben Ágota a húgának nevezte őt, és biztosította, hogy Isten nagy dicsőségben részesíti majd. 

szent luca nő ima vallás (7)

Lúciának nem is kellett több, hogy Jézus menyasszonya legyen, anyja is megígérte neki, hogy rendelkezhet hozományáról, és apácának állhat. Innen ered a sok jegyesség körüli tradíció, bár Luca története szomorú véget ért. Vőlegénye nem nézte jó szemmel az ártatlan leány adakozását a szegények és az egyház felé. A férfi, miután szembesült vele, hogy nemcsak egy csinos, fiatal lánytól, de annak anyagi javaitól is elesik, bíróság elé kényszerítette a szüzet. Ezzel kezdetét vette a hosszas kálvária, ami végül Luca vértanúhalálával végződött.

Először Paschasius bíró kényszerítette, hogy mutasson be áldozatot a pogány istenségeknek, erre azonban a lány nem volt hajlandó. Következő próbálkozásképp úgy gondolták, ha a bordélyházban meggyalázzák, Isten nem fog rá igényt tartani többé, azonban - a legenda szerint - az Úr olyan nehézzé tette a gyengéd teremtést, hogy több bikával sem tudták elmozdítani ültő helyéből, hogy férfiak martalékává váljon. Ezt követően máglyát készítettek, és rávetették Lúcia testét, ami azonban nem égett meg. Végül egy karddal szúrták át a torkát: a lány azonban mindaddig prédikált, amíg egy pap feladta neki az utolsó kenetet, és befejezte az imát a végső szóig: csak ezután lehelte ki a lelkét. 

Babonák Luca körül

Szent Lúcia történeténél sokkal vidámabbak a babonák és szokások, melyek az eladósorban lévő lányok kedvelt időtöltései voltak, hiszen aznap házimunkát nem végezhettek, valamivel pedig el kellett ütniük az időt ezen a sötét téli napon. 13 férfinevet írtak fel cédulákra, majd az egyik verzió szerint gombócba gyúrták, a másik szerint pogácsába: a lényeg, hogy az elsőnek feljövő gombóc vagy a tálból kivett pogácsa tartalmazta a jövendőbeli férfi keresztnevét. Bár a legtöbb Lucához köthető babona pozitív kicsengésű, és valamilyen módon meg lehet vele jósolni a jövendőbeli kilétét, legalábbis a nevét, Közép-Európában egy ártó-rontó, boszorkányképű Luca tradíciója is fennmaradt az ősi hiedelemvilágból. A Luca név emiatt nem volt túl népszerű, pedig jelentése: fényesség. Emiatt védőszentje a látássérülteknek is.

szent luca nő ima vallás (1)

A 16. századi Gergely naptár előtt ez a nap volt a téli napforduló, azaz december 13-án volt a leghosszabb és legsötétebb éjszaka, ami kedvezett a boszorkányoknak. Ma ez december 21-re tolódott, de a népi világban megmaradt Luca napjához kötődve: ezért a boszorkányokat látó szék elkészítését is el kell kezdeni ilyenkor.

A kilenc- vagy 13-féle fából álló sámlit 13 napig kell készíteni, méghozzá úgy, hogy mindennap csak egy munkafolyamatot lehet haladni vele: december 25-én felállva rá, az éjféli misén kiszúrni róla a boszorkányokat. De jaj annak, aki sokáig bámulja őket: a babona szerint ugyanis az ördögi lények szétszaggatják a kíváncsi kukkolót. Mihamarabb el kell menekülnie, és mákot szórni a nyomába annak, aki körülnézett Luca székéről: a boszorkányokat leköti az apró magvak felszedegetése. 

Kotyolás és alakoskodás

A jövő évre való bőséges termésért is Luca napján szokás tenni: de nem a megszokott módon, hanem természetesen különféle hiedelmeknek megfelelően. A búza csíráztatása népszerű mód annak megjóslására, milyen lesz a termény, de egyes helyeken nem bízták a véletlenre a termékenységet. A kotyolás faluhelyen bevett szokás: a kisfiúkból álló csapat már kora reggel útnak indul, hogy lopott szénán térdepelve mondókákkal serkentsék a növekedést. A háziasszony lefröcsköli őket vízzel, és kukoricát szór közéjük - nem ellenségeskedésből, hanem köszönetképpen, majd tyúkjaival feleteti a földre hintett tápot. Az alakoskodás szintén népszerű, a menet élén Luca asszonynak öltöztetve haladnak a fiatalok, akik látogatása több tojást ígér a házhoz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

(Képek: Pixabay, Unsplash.)

Luca-napi időjárás

Természetesen elmaradhatatlanok az időjárással kapcsolatos jövendölések, a népi hagyomány szerint egy vöröshagyma segít megjósolni, melyik hónap lesz száraz, és melyik esős. A hagymáról lefejtett 12 réteg az év 12 hónapját jelképezi, amelyekre sót szórva a kiserkenő nedvesség csapadékot jelez.

 Te emlékszel, melyik években volt fehér karácsony az elmúlt évtizedben?

Ezt is szeretjük