Környezetkímélő karácsony: egyáltalán nem mindegy, nálatok mennyi szemét termelődik

Az ünnepek alatt nagyságrendekkel több szemét termelődik minden háztartásban, pedig egy kis odafigyeléssel nullára is csökkenthető a kidobált holmik mennyisége.

zero waste újrahasznosítás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zero waste, azaz hulladékmentes életmód egyfajta szemlélet. Nem egy ráérős, fiatal, egyedülálló nőhöz vagy nyugdíjas férfihoz köthető: éllovasa egy pörgős, kétgyermekes édesanya, Bea Johnson, aki egy költözködés során döbbent rá, mennyi felesleges szemetet termelt háztartásában az évek során. 

Ekkor változtatta meg nézőpontját, és helyezte a hangsúlyt a szemét minimalizálására, hiszen véleménye szerint minél kevesebb a hulladék, annál könnyebben kezelhető: ezzel a kijelentéssel pedig nem lehet vitába szállni. 

Karácsony majdnem szemét nélkül

A zero waste nagyon határozott elköteleződést, pontos tervezést és összeszedettséget igényel. Azonban a megfelelően kivitelezett életmóddal sokkal teljesebb életet lehet élni, nemcsak környezeted tisztul meg, hanem mentálisan te magad is. Bizonyos országokban törvényi szabályozások segítik a hulladékmentesség kialakítását, például Franciaországban és egyes afrikai országokban is betiltották már a műanyag szatyrok használatát. Hazánkban sajnos erre a rendeletre még várni kell, de bízzunk benne, hogy az egyszer használatos zacskók korszakának előbb-utóbb vége szakad. Neked addig sem kell használni őket.

muanyag zacsko

Nem feltétlenül kell azonban külföldről inspirálódnia annak, aki úgy dönt, kipróbálja magát a zero waste-ben: számos hazai blog és oldal foglalkozik a témával, tapasztalt trainerek segítségével pedig bárki elsajátíthatja az alapokat. A mondás szerint minden kezdet nehéz, és ez nincs másképp a hulladékmentességnél sem: pedig hosszútávon anyagilag is elképesztő módon kifizetődő, ha minimális szemetet termelsz a háztartásodban. 

Karácsonyi zero waste

Ha elhatároztad magad, hogy az ünnepeket a lehető legkevesebb hulladékkal akarod zárni, már a készülődésnél is a zero waste elvei alapján járj el. A fenyővásárlástól az ajándékok becsomagolásáig apró, mégis sarkalatos dolgokon tudsz spórolni a szeméttel. 

Mű vagy igazi?

Kardinális kérdés, hogy az évről évre felhasználható műfenyő vagy a kivágott igazi mellett tedd-e le a voksodat. Bár első blikkre lehet, hogy minden évben új fát venni a pusztuló erdőségek miatt különösen pazarlásnak tűnhet, a műfenyő sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagy, mint egy valódi. A legtöbben ugyanis PVC található, ami a legszennyezőbb műanyagok egyike. A karácsonyfának valót itthon termelik, újraültetik, és, amíg nő, addig is tisztítja a levegőt. Karácsony után pedig újrahasznosítható, és természetes módon lebomlik. Ha nem ragaszkodsz a tűlevelekhez, bátran lépd meg, hogy idén az egyik szobanövényednek adod a megtisztelő szerepet: ki mondta, hogy egy feldíszített sárkányfa vagy filodendron nem helyettesítheti a fenyőt?  

karácsony fenyő fenyők

Bevásárlás és főzés

Számoltad már meg, hány különböző műanyag zacskóba pakolod a zöldségeket és a gyümölcsöket bevásárlás során? A tejfölöspoharaktól az üdítősdobozokig elképesztően sok szemetet hordunk haza: pedig már Budapesten is található csomagolásmentes bolt, de egy egyszerű piacon sem ördöngösség megoldani, hogy a sok műanyag helyett egyet vigyél haza: a saját textilszatyrodat.

A tejtermékek szállításához sem szükséges az egyszer használatos doboz: a tejfölt kérd befőttesüvegbe, a tejhez pedig vigyél üvegflakont, míg a sajtoknak csomagolópapírt otthonról, vagy jelölj ki egy dobozt, amit kizárólag sajttárolásra fogsz használni. A nagy áruházakban nem öntheted át a gyümölcslevet a saját üvegedbe, de a zöldségpultnál szintén kikerülheted a műanyagozást, a hámozandó dolgokat pedig teljesen felesleges bármibe betenni, a banán, avokádó, narancs ehető része semmivel nem érintkezik, a többit meg úgyis megmossa az ember. A pékárukat pedig inkább újrahasznosított papírtasakokba tedd. 

zero waste csomagolásmentes (1)

Az ünnepi menüsor összeállítása is lehet környezetkímélő: az olyan sütiket, melyekbe csak a tojás egyik része kell, vagy sülteket, amelyekhez a hús bőrét nem tudod felhasználni, mellőzd. Próbáld meg úgy hangolni az egyes fogásokat, hogy, amelyik részt az egyik ételhez nem használtad fel, a másikhoz fel tudd, vagy legalább a háziállatok jól járjanak vele. A maradékot vagy a komposztba öntsd, vagy, ha még felhasználhatónak ítéled, turbózd fel kicsit: senki sem fogja észrevenni, hogy a csirkesaláta az előző napi húsleves maradék húsából készült. A fáradt olajat visszaveszik a benzinkutakon, de jótékony célra is adományozhatsz ételt: az interneten számos segélyszolgálat segít, hogyan tudsz elindulni ezen az úton. 

Ajándék és csomagolás

A karácsony fő attrakciója, főleg a gyerekek számára az ajándék. A kicsik a minél nagyobb, annál jobb elv alapján működnek, pedig a kézzel fogható, felesleges tárgyaknál sokkal többet is adhatsz. Nevelés kérdése, hogy melyik gyerek mihez van hozzászokva, de, ha fokozatosan átalakítod az ajándékozási szokásokat, a családban mindenki elégedettebb lesz, mint egy századik játéktól vagy új, telefonos kütyütől. Ennek az egyik módja, hogy tárgy helyett ajándékozz élményt! Egy vacsora-, masszázs-, esetleg utazáskuponnal sokkal több örömöt adsz, mint egy konyhai kiegészítővel, masszázsolajjal vagy egy új bőrönddel. A gyerekeknél a mozijegy, játszóházazás mindig befutó. Akár extrémebb megoldásokban is gondolkodhatsz: egy kalandornak mi sem jobb ajándék, mint egy ejtőernyős ugrás, a japán konyha szerelmesének pedig egy szusitanfolyam. 

A vintage üzletek szintén lehetőségek tárházát kínálják, ha mégis valami kézzel fogható dolgot adnál: az interneten is rengeteg aukciós oldal kínál különleges és egyedi zsákmányokat, melyek garantáltan páratlanok. Ne riasszon el a használt kifejezés: attól még, hogy valaki már kézbe vette, nem veszít az értékéből. Ha teljesen tanácstalan vagy, mit ajándékozz, inkább kérdezz rá, minek örülnének szeretteid: ezzel megspórolod nemcsak a gondolkodásra szánt energiát, de a szükségtelen és mellőzhető tárgy beszerzésére szánt időt és a szemetet is. 

ajándék csomagolás papír

Az ajándék kibontásának élményét nem a vadonatúj, csilli-villi papírok generálják, hanem az adrenalinlöket, amit az izgatottság és a kíváncsiság okoz. Felesleges tehát évről évre a legújabb trend szerinti papírba csomagolni az ajándékokat: régi magazinok lapjaiba vagy textilbe bújtatva szintén vérpezsdítő az a néhány másodperc, amíg a borítás alól előbukkan a meglepetés. Az egyszerű, barna csomagolópapír is megteszi, textilzsinórral és krumplinyomdával díszítve.

Teljesebb élet

A felesleges impulzusvásárlások és a szelektív szemét válogatásával töltött percek és órák megspórolásával az ünnepek alatt a zero waste segítségével még egy nagyon fontos dolgot nyersz: időt. A meghitt, családoddal töltött órák sokkal többet érnek, mint a műanyag zacskók által nyújtott kényelem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Díszítés

Ünnepi díszbe öltöztetni a házat rengeteg szeméttel jár: az olcsó, ám gagyi díszek helyett áldozz egyszer kicsit többet minőségi dekorációkra, égősorokra, függőkre. Meglátod, hogy sokkal jobb érzés lesz jövőre úgy elővenni az idei díszítést, hogy hibátlanul működik, törés és kopás nélkül, és úgy, ahogy van, felszerelheted újra - de a ház körül található terméseket, ágakat, gallyakat is bevonhatod a díszek körébe. A régi, megunt üveggömbök sem kell, hogy a kukában végezzék: egyszerűen felújíthatod őket otthon, megspórolva ezzel a helyüket a szemetesben.

(Képek: Unsplash, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük