A krampuszlegenda vérfagyasztó részletei: minden gyerek rettegett tőle

Horrorfilmbe illenek a ma cuki segédként ábrázolt krampuszok.

452987561
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szent Miklós a 3-4. században élt keresztény pap volt, aki a gyermekekkel szemben olyan kivételesen jóindulatú volt, hogy alakja és a hozzá fűződő hagyomány napjainkban, évszázadokkal később is kedves a kisebbek számára.

Patás, szarvas segítői, a krampuszok azonban jelentősen megváltoztak az évek során: a 17. században brutális gyermekgyilkosként vagy az alvilág szolgáiként tartották számon őket.

Az osztrák rém

A német nyelvterületeken elterjedt legenda szerint a krampusz a Mikulással együtt járta a házakat, ajándék helyett ő azonban a rossz gyerekeket vette elő, és addig ütötte őket virgácsával, ami nem egy jópofa aranypálca, hanem tövises és szúrós ágakból álló vesszőköteg volt az ábrázolások szerint, amíg jók nem lettek. 

A gonosz krampusz ábrázolása antik képeslapon.
A gonosz krampusz ábrázolása antik képeslapon.

Egyes helyeken, miután jól elnáspángolta a nem szófogadó lurkókat, magával vitte őket a sötét alvilágba. A vérfagyasztó külsejű patástól így nem csoda, hogy minden gyerek félt. Neve egyébként a német Krampen, azaz karom szóból ered, ami szintén nem túl bizalomgerjesztő elnevezés. Az északibb országokban, Belgiumban és Hollandiában a Télapó zsákjánál híresebb a krampuszé: ebbe teszi ugyanis a rossz gyerekeket, akiket elrabol magának. 

A francia gyilkos

Egy másik legenda azt tartja, hogy a krampusz alakjának nem mitológiai eredete van. A 17. században elterjedt francia történet egy könyörtelen hentesről szól, aki három gyermeket gyilkolt meg, darabolt fel, és rejtette sókádba maradványaikat. A jóságos Szent Miklós azonban megjelent, feltámasztotta a gyerekeket, visszaadta őket szüleiknek, a kíméletlen gyilkost pedig arra kárhoztatta, hogy az örökkévalóságban kísérje őt útján, a gyermekek jutalmazásában. 

A keresztény ördög

Szintén távol áll a ma ismert, kedves, szarvas segítők képétől a keresztény illusztráció: a krampusz nem más, mint maga az ördög, a megtestesült sátán.

GettyImages-627362350

Erre elsősorban a jó és a rossz egyensúlyának fenntartása érdekében volt szükség: a jólelkű Szent Miklós alakja még inkább kegyesnek hatott egy velejéig romlott ördögfajzat mellett.

Krampuszok napjainkban

Mára az irgalmatlan és szőrös szívű szörnyek alakja sokat finomodott, nem kap a szívéhez egyik gyerek sem, ha virgácsot is talál a cipőjében Mikuláskor. Stájerországban azonban a mai napig szokás december elején, Miklós napját megelőzően a krampuszjárás, amikor a fiatalok jelmezekbe, maszkokba öltözve rémisztgetik a kisebb gyerekeket. 

Itt lakik a Mikulás

Ha a krampusz valóban az alvilágba hurcolja a rossz gyerekeket, akkor már csak ezért is megéri jónak lenni: a Mikulás otthona lélegzetelállítóan csodás.

Ezt is szeretjük