Ezzel etesd a madarakat télen: hasznos tippek kezdő ornitológusoknak
Tudod, hogy miért nem szabad kenyérmorzsát szórni az éhes tollasoknak?

madáretetés madarak télen madáretető madár (4)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos madarak a hideg évszakban máshova költöznek, maradnak azonban a karácsonykor is a kertben didergő telelők, mint például a meggyvágó vagy a zöld küllő. 

Az etetés fontosságával mindenki tisztában van, de a téli madárvédelem pontos szabályai kevesek előtt ismertek. Az etetésen felül itatásról is gondoskodni kell, de a madarak nem az esti forró csokit várják, inkább egy kis langyos vizet.

Hogyan etesd a madarakat télen?

Az igazi fagyok beköszöntével jó, ha már megszokott madárétteremnek számítasz a telelők körében: tévhit, hogy csak akkor kell élelmet tenni a kis szárnyasoknak, amikor már térdig ér a hó, és sehol egy falat táplálék. Pontos dátumot nehéz mondani, de december elejétől kezdve már bátran kezdd el kiszórni a napi menüt, azonban márciusra, hacsak nincs farkasordító hideg és fagy, javasolt abbahagyni a szakértő szerint: a fiókákat lustaságból csak a kiszórt magvakkal etető szülők miatt, akik így nem juttatják elég tápanyaghoz csemetéjüket.

madáretetés madarak télen madáretető madár (1)

Akár madáretetőt választasz, akár a párkányokat hinted be mindenféle földi jóval, a legfontosabb szempont, hogy a madarak számára biztonságos legyen. Jó megoldás lehet a kertben, ha van rá lehetőséged, egy tágas, nyílt térre kiszórni a csipegetnivalókat. Így az esetleges veszélyeket, mint például a házi macskákat, vendégeid időben észreveszik. Ha barkácsolt etető mellett döntesz, legalább két oldalán nyitottat válassz, és olyan méretűt, hogy akár a kicsit nagyobb termetű madárkák is kényelmesen tudjanak csipegetni. 

Na de mit? Tévhit, hogy a szerves hulladéktól kezdve a kenyérmorzsán keresztül bármit kipakolhatsz a madaraknak, hatalmas tévedés! Az olajos magvak - mint például a fekete napraforgó, más néven szotyi - szuper lakomát jelentenek minden madárfajnak. Egy kiló legfeljebb 500 forint körül alakul.

Az állati zsiradék, mint például az olvasztott faggyú, remek tápanyagforrás, a cinegéknek cinkegolyó néven kapható bolti változatot is ebből állítják elő. A magvakkal összekevert zsiradék házilag is elkészíthető. Ezt azonban lehetőleg ne műanyag hálóban tálald fel éttermed vendégeinek: az apró lábacskáik könnyen beleakadhatnak, és akár el is törhetnek. Dióbéllel, tökmaggal szintén nem lősz mellé, és a faggyún kívül is bármilyen állati zsiradékot szívesen fogyasztanak. Fontos viszont, hogy sótlan formában szolgáld fel. A rigók és vörösbegyek a főtt ételekért rajonganak: főtt zöldség, főtt rizs vagy főtt tészta is szerepelhet az étlapjukon. 

madáretetés madarak télen madáretető madár (3)

Az apró testű pintyek apróbb magvakat fogyasztanak szívesen: a kölest vagy a durvára őrölt kukoricadarát biztosan hipp-hopp elfalatozzák. Desszertnek heti pár alkalommal diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót vagy pisztáciát is kitehetsz az etetőhelyekre, tökéletes eleségek, azonban áruk jelentősen borsosabb, mint a szotyoláé. 

Életveszélyes hibák

A madáretetés egyik legfontosabb szabálya, hogy, ha egyszer elkezded, a szezonon keresztül folyamatosan teli etetőkkel kell várnod az arra látogató, fáradt csőrösöket. Ha elutazol, kérd meg a szomszédot, hogy ne feledkezzen meg állandó téli vendégeidről. Kösd a lelkére azonban, hogy véletlenül se kenyér- vagy zsemlemorzsát szórjon az éhes szárnyasoknak, hiszen ez bepenészedve olyan súlyos gyomorbántalmakhoz vezethet, melyekbe bele is halhatnak a gyengébb bélrendszerű madárkák. Ne legyen szerelmes a szakács! A sózott magvak is tiltólistások, ugyanúgy, mint a sózott húsrészek: a madarak szervezete nincs hozzászokva a hozzáadott sóhoz, így az egész homeosztázisuk felborulhat egy kisebb sósokktól is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt nyered, ha etetsz

Gondolj bele: a madáretetés nemcsak annyit jelent, hogy télen pár ezer forinttal több lesz a kiadásod az eleség miatt. Életeket mentesz vele! Nincs is annál megnyugtatóbb látvány télen, ahogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen falatozó csicsergőket nézed. A madarak pedig kivételes módon hálásak is a szolgálataidért: a jó idő beköszöntével megjelenő kártevőket is olyan iramban fogják pusztítani, mint a szotyit a madáretetőből. 

Csodaszép karácsonyi ablakdíszek

A madarak szépséges látványát csak fokozza, ha az ablakba valamilyen egyszerű, de nagyszerű díszt is teszel. Egy mécsessel megvilágítva idilli és ünnepi hangulatot visznek a szobába ezek a dekorációk: ráadásul az alapanyagra sem kell súlyos pénzeket költened.

Ezt is szeretjük