Ezzel etesd a madarakat télen: hasznos tippek kezdő ornitológusoknak

Tudod, hogy miért nem szabad kenyérmorzsát szórni az éhes tollasoknak?

madáretetés madarak télen madáretető madár (4)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos madarak a hideg évszakban máshova költöznek, maradnak azonban a karácsonykor is a kertben didergő telelők, mint például a meggyvágó vagy a zöld küllő. 

Az etetés fontosságával mindenki tisztában van, de a téli madárvédelem pontos szabályai kevesek előtt ismertek. Az etetésen felül itatásról is gondoskodni kell, de a madarak nem az esti forró csokit várják, inkább egy kis langyos vizet.

Hogyan etesd a madarakat télen?

Az igazi fagyok beköszöntével jó, ha már megszokott madárétteremnek számítasz a telelők körében: tévhit, hogy csak akkor kell élelmet tenni a kis szárnyasoknak, amikor már térdig ér a hó, és sehol egy falat táplálék. Pontos dátumot nehéz mondani, de december elejétől kezdve már bátran kezdd el kiszórni a napi menüt, azonban márciusra, hacsak nincs farkasordító hideg és fagy, javasolt abbahagyni a szakértő szerint: a fiókákat lustaságból csak a kiszórt magvakkal etető szülők miatt, akik így nem juttatják elég tápanyaghoz csemetéjüket.

madáretetés madarak télen madáretető madár (1)

Akár madáretetőt választasz, akár a párkányokat hinted be mindenféle földi jóval, a legfontosabb szempont, hogy a madarak számára biztonságos legyen. Jó megoldás lehet a kertben, ha van rá lehetőséged, egy tágas, nyílt térre kiszórni a csipegetnivalókat. Így az esetleges veszélyeket, mint például a házi macskákat, vendégeid időben észreveszik. Ha barkácsolt etető mellett döntesz, legalább két oldalán nyitottat válassz, és olyan méretűt, hogy akár a kicsit nagyobb termetű madárkák is kényelmesen tudjanak csipegetni. 

Na de mit? Tévhit, hogy a szerves hulladéktól kezdve a kenyérmorzsán keresztül bármit kipakolhatsz a madaraknak, hatalmas tévedés! Az olajos magvak - mint például a fekete napraforgó, más néven szotyi - szuper lakomát jelentenek minden madárfajnak. Egy kiló legfeljebb 500 forint körül alakul.

Az állati zsiradék, mint például az olvasztott faggyú, remek tápanyagforrás, a cinegéknek cinkegolyó néven kapható bolti változatot is ebből állítják elő. A magvakkal összekevert zsiradék házilag is elkészíthető. Ezt azonban lehetőleg ne műanyag hálóban tálald fel éttermed vendégeinek: az apró lábacskáik könnyen beleakadhatnak, és akár el is törhetnek. Dióbéllel, tökmaggal szintén nem lősz mellé, és a faggyún kívül is bármilyen állati zsiradékot szívesen fogyasztanak. Fontos viszont, hogy sótlan formában szolgáld fel. A rigók és vörösbegyek a főtt ételekért rajonganak: főtt zöldség, főtt rizs vagy főtt tészta is szerepelhet az étlapjukon. 

madáretetés madarak télen madáretető madár (3)

Az apró testű pintyek apróbb magvakat fogyasztanak szívesen: a kölest vagy a durvára őrölt kukoricadarát biztosan hipp-hopp elfalatozzák. Desszertnek heti pár alkalommal diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót vagy pisztáciát is kitehetsz az etetőhelyekre, tökéletes eleségek, azonban áruk jelentősen borsosabb, mint a szotyoláé. 

Életveszélyes hibák

A madáretetés egyik legfontosabb szabálya, hogy, ha egyszer elkezded, a szezonon keresztül folyamatosan teli etetőkkel kell várnod az arra látogató, fáradt csőrösöket. Ha elutazol, kérd meg a szomszédot, hogy ne feledkezzen meg állandó téli vendégeidről. Kösd a lelkére azonban, hogy véletlenül se kenyér- vagy zsemlemorzsát szórjon az éhes szárnyasoknak, hiszen ez bepenészedve olyan súlyos gyomorbántalmakhoz vezethet, melyekbe bele is halhatnak a gyengébb bélrendszerű madárkák. Ne legyen szerelmes a szakács! A sózott magvak is tiltólistások, ugyanúgy, mint a sózott húsrészek: a madarak szervezete nincs hozzászokva a hozzáadott sóhoz, így az egész homeosztázisuk felborulhat egy kisebb sósokktól is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt nyered, ha etetsz

Gondolj bele: a madáretetés nemcsak annyit jelent, hogy télen pár ezer forinttal több lesz a kiadásod az eleség miatt. Életeket mentesz vele! Nincs is annál megnyugtatóbb látvány télen, ahogy az ablakpárkányon vagy az erkélyen falatozó csicsergőket nézed. A madarak pedig kivételes módon hálásak is a szolgálataidért: a jó idő beköszöntével megjelenő kártevőket is olyan iramban fogják pusztítani, mint a szotyit a madáretetőből. 

Csodaszép karácsonyi ablakdíszek

A madarak szépséges látványát csak fokozza, ha az ablakba valamilyen egyszerű, de nagyszerű díszt is teszel. Egy mécsessel megvilágítva idilli és ünnepi hangulatot visznek a szobába ezek a dekorációk: ráadásul az alapanyagra sem kell súlyos pénzeket költened.

Ezt is szeretjük