A legfinomabb forralt bor receptje karácsonyi fűszerekkel: hamar megvan, és isteni
Egy finom, illatos forralt bornál nem is kell több a téli estékre.

forralt bor nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A forralt bor sokaknak az ünnep elengedhetetlen kelléke, mennyei illatával és gazdag ízével karácsonyi hangulatot képes teremteni.

Pedig ez a fűszeres itóka nem volt mindig a karácsony része, noha már az emberiség közel kétezer éve fogyasztja. Az azóta eltelt évszádok alatt változatos receptek születtek meg.

A forralt bor eredete

A forralt borozás hagyománya egészen a 2. századig nyúlik vissza. Feltehetően még a rómaiak találták ki, akik így védekeztek a hideg ellen a téli hadjáratok során. Ahogy egyre több birodalmat hódítottak meg, úgy terjedt a forralt bor híre is, például a görögök ezzel a módszerrel kezdték tartósítani.

GettyImages-500530866

A középkori Európában már különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel is ízesítették a nedűt egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából - meg persze azért, hogy minél finomabb legyen. Svédországban vált a legnépszerűbbé, változatos módokon, és alapanyagokból készítették, majd az 1800-as években az egyik variánsa egyre több területet hódított meg, ez hasonlít a legjobban a ma is ismert forralt borra.

A 19. század végére a karácsonnyal, a karácsonyi vásárokkal is összekapcsolták. Valóban ez az egyszerű itóka illatával, ízével ünnepi hangulatba hoz, alább az egyik legfinomabb hagyományos forralt bor receptjét mutatjuk meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

6 adagos forraltbor-recept

  • 3 csillagánizs
  • 3 fahéjrúd
  • 2 egész kardamom
  • 6 szegfűszeg
  • 1,5 - 2 dl 100 %-os narancslé
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 narancs szeletekre vágva

A fűszereket, a narancslevet és a cukrot helyezd egy edénybe, majd hevítsd tíz percig, egészen addig, míg a cukor fel nem oldódik. Ha nagyon besűrűsödne, adj hozzá néhány kanál vizet. 

GettyImages-1271154948

Miután homogenizálódott az elegy, alacsonyabb hőfokon melegítsd tovább, öntsd bele a bort, és add hozzá a narancsszeleteket, majd fedd le. Figyelj arra, hogy ne forrjon fel, mert különben sokat veszít az alkoholtartalmából - kivéve, hogyha épp ez a cél. Ha már kellőképpen felforrósodott, fogyaszthatod is. Egészségedre!

10 kérdéses villámkvíz: a leggyakoribb helyesírási hibák karácsonykor

Legyen szó üdvözlőlapról vagy bármilyen karácsonyi üzenetről, sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan is kellene helyesen írni a szavakat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük