A tökéletes karácsonyi puding receptje
Az angolok híres, hagyományos karácsonyi pudingreceptjét mutatjuk most meg neked.
A híres karácsonyi puding angol találmány, már a középkorban is elterjedt és kedvelt étel volt, amit a hagyományok szerint nem szenteste, hanem december 25-én, karácsony első napján fogyasztanak.
Számtalan misztikum - például a puding tésztáját minden családtag megkeveri, miközben kíván valamit a következő évre - és óriási rajongás övezi a szigetországban, azonban hatalmas népszerűségét a világon minden bizonnyal Agatha Christie híres regényének, A karácsonyi pudingnak köszönheti.
Több mint desszert a karácsonyi puding
A magyar ízlésnek talán furcsa lehet, de ezt az édes, minden finomságot felvonultató pudingot Angliában nemcsak édességként, hanem húsételek és sós főételek mellé is gyakran tálalják karácsonykor.
Ha szereted az édes-sós ízek kombinációját, akkor ne csupán desszertként gondolj a karácsonyi pudingra, hanem kínáld köretként a szaftos malacsült vagy kacsacomb mellé.
Hozzávalók:
- 20 dkg mazsola
- 20 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt ribizli - ha nincs, aszalt vörösáfonyával is nagyon finom
- 1 kisebb alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve
- 10 dkg durvára vágott mandula
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 20 dkg barna cukor
- 5 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- ½ teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 1-1 narancs és citrom héja lereszelve
- 1 narancs leve
- 0,5 dl brandy - ha nincs, nagyon finom rummal vagy sherryvel is
- zsírpapír a sütőforma aljára és tetejére
- vaj a kikenéshez
- madzag vagy cérna a zsírpapír lekötéséhez
- alufólia a tál tetejére
Elkészítési idő: hat óra.
Adag: nyolc főre.
Néhány jó tanács
A recept egy 1,2 literes tál vagy kuglófforma megtöltéséhez tökéletes. Érdemes az ünnepek előtt akár egy hónappal is elkészítened, hiszen hosszú ideig eláll, sőt, kifejezetten jót tesz a pudingnak az érlelés, ráadásul karácsonykor már nem kell a sütéssel bajlódnod, hiszen munkaigényes, igaz, annál finomabb édesség. Fontos, hogy hűvös, száraz helyen tárold karácsonyig, tálalás előtt pedig két órán keresztül gőz felett melegítsd fel a pudingot.
Így készítsd el a karácsonyi pudingot
1. Zsírpapírból vágj ki egy kör alakot, amit szépen a tál - vagy kuglófforma - aljára illeszthetsz, majd vajazd ki a tálat, a zsírpapírral együtt.
2. Keverd alaposan el kézi mixerrel - vagy habverővel - a cukrot és a vajat. Ha már szép egyenletes, sima, nem roszog a cukor, akkor add hozzá folyamatos kevergetés mellett a lisztet, a fűszereket és a tojásokat is. Ha egyenletesen elkeverted, utána add hozzá a többi hozzávalót - a keverék akkor kész, ha lágy, morzsás állagú.
3. Ezután tedd a masszát a tálba, majd a tetejére vágj egy nagyobb kört, fedd le vele a tál tetejét úgy, hogy a madzaggal kívülről kényelmesen lekösd a papírt. Fedd le a tálat a papírral, erre tegyél alufóliát, és kívülről kösd át, hogy stabilan a tetején maradjon a zsírpapír, rajta pedig az alufólia. Érdemes ezután még két szál madzagot úgy összekötni, mint csomagoláskor a szalagot: a tetején megfogva a madzagot megtartja a tálat, így könnyebb dolgozni vele.
4. Helyezd a tálat a gőzölőedénybe - egy nagyobb fazék is megteszi, amibe szépen beleteheted a tálat -, és lassú tűzön, csendesen forró víz felett gőzöld hat órán keresztül. Fontos, hogy lefedd a gőzölés alatt, valamint, hogy a nagyobb lábasban nagyjából mindig félig legyen a csendesen lobogó víz. Félóránként érdemes ellenőrizni, hogy mennyi víz főtt el, és vízforralóból pótolni kell az elpárolgott részt.
5. Hat óra elteltével a puding elkészült, vedd ki a vízfürdőből, és hagyd a tálban kihűlni. Ezután távolítsd el a zsírpapírt és alufóliát, borítsd ki egy vágódeszkára, vedd le az aljára ragadt zsírpapírt.
6. Ha kihűlt, tedd tiszta textilruhába, majd helyezd hűvös, száraz helyre.
7. A tálalás napján a fent leírt módon gőzöld két órán keresztül, majd fordítsd a tálra, és várj tíz percet, mielőtt leemeled róla a tálat, így ugyanis szépen lecsúszik róla a tál.
Számos családnak saját régi, nemzedékek által féltve őrzött receptje van a pudinghoz. Összetevői között főleg olyanok szerepelnek, melyek régen luxuscikknek minősültek, főként a fűszerek, melyeknek az étel gazdag aromáját köszönheti. A legtöbb receptben szereplő barna cukornak és melasznak, illetve a hosszú főzési időnek köszönhetően a kész puding nagyon sötét színű, szinte fekete. Hogy ne legyen túl száraz, kerülhet bele citrusgyümölcsök leve, illetve brandy és más alkohol is, egyes receptekben barnasör-félék szerepelnek.
A pudingot gyakran hetekig szárítják felakasztva, hogy az íze megérjen. A 19. század előtt a karácsonyi pudingot hagyományos módon, textilben főzték, nem edényben, ennek köszönhető ábrázolásain gyakran kerek formája. A pudingot órákon át főzik - modern kuktákban rövidebb idő is elég -, felszolgálás előtt pedig újra felmelegítik és leöntik brandyvel, amit aztán meggyújtanak.
Forrás: Wikipédia, Karácsonyi puding szócikk
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
A házias zserbó receptje, ahogyan a nagymama csinálta
- ünnep
- méz
Puha, omlós mézespuszedli
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- csoki
- muffin