A tökéletes karácsonyi puding receptje

Drága, de nagyon finom!

Az angolok híres, hagyományos karácsonyi pudingreceptjét mutatjuk most meg neked.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A híres karácsonyi puding angol találmány, már a középkorban is elterjedt és kedvelt étel volt, amit a hagyományok szerint nem szenteste, hanem december 25-én, karácsony első napján fogyasztanak.

A hagyományos karácsonyi pudingot gyakran vajból, cukorból és alkoholos italból készült sodó, tejszín, citromos krém vagy édesített besamelmártás díszíti

Számtalan misztikum - például a puding tésztáját minden családtag megkeveri, miközben kíván valamit a következő évre - és óriási rajongás övezi a szigetországban, azonban hatalmas népszerűségét a világon minden bizonnyal Agatha Christie híres regényének, A karácsonyi pudingnak köszönheti.

Több mint desszert a karácsonyi puding

A magyar ízlésnek talán furcsa lehet, de ezt az édes, minden finomságot felvonultató pudingot Angliában nemcsak édességként, hanem húsételek és sós főételek mellé is gyakran tálalják karácsonykor.

Ha szereted az édes-sós ízek kombinációját, akkor ne csupán desszertként gondolj a karácsonyi pudingra, hanem kínáld köretként a szaftos malacsült vagy kacsacomb mellé.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mazsola
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt ribizli - ha nincs, aszalt vörösáfonyával is nagyon finom
  • 1 kisebb alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve
  • 10 dkg durvára vágott mandula
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1-1 narancs és citrom héja lereszelve
  • 1 narancs leve
  • 0,5 dl brandy - ha nincs, nagyon finom rummal vagy sherryvel is
  • zsírpapír a sütőforma aljára és tetejére
  • vaj a kikenéshez
  • madzag vagy cérna a zsírpapír lekötéséhez
  • alufólia a tál tetejére

Elkészítési idő: hat óra.

Adag: nyolc főre.

Néhány jó tanács

A recept egy 1,2 literes tál vagy kuglófforma megtöltéséhez tökéletes. Érdemes az ünnepek előtt akár egy hónappal is elkészítened, hiszen hosszú ideig eláll, sőt, kifejezetten jót tesz a pudingnak az érlelés, ráadásul karácsonykor már nem kell a sütéssel bajlódnod, hiszen munkaigényes, igaz, annál finomabb édesség. Fontos, hogy hűvös, száraz helyen tárold karácsonyig, tálalás előtt pedig két órán keresztül gőz felett melegítsd fel a pudingot.

Így készítsd el a karácsonyi pudingot

1. Zsírpapírból vágj ki egy kör alakot, amit szépen a tál - vagy kuglófforma - aljára illeszthetsz, majd vajazd ki a tálat, a zsírpapírral együtt.

2. Keverd alaposan el kézi mixerrel - vagy habverővel - a cukrot és a vajat. Ha már szép egyenletes, sima, nem roszog a cukor, akkor add hozzá folyamatos kevergetés mellett a lisztet, a fűszereket és a tojásokat is. Ha egyenletesen elkeverted, utána add hozzá a többi hozzávalót - a keverék akkor kész, ha lágy, morzsás állagú.

3. Ezután tedd a masszát a tálba, majd a tetejére vágj egy nagyobb kört, fedd le vele a tál tetejét úgy, hogy a madzaggal kívülről kényelmesen lekösd a papírt. Fedd le a tálat a papírral, erre tegyél alufóliát, és kívülről kösd át, hogy stabilan a tetején maradjon a zsírpapír, rajta pedig az alufólia. Érdemes ezután még két szál madzagot úgy összekötni, mint csomagoláskor a szalagot: a tetején megfogva a madzagot megtartja a tálat, így könnyebb dolgozni vele.

A legfinomabb karácsonyi sütemények

Nézegess képeket!

Elolvasom

4. Helyezd a tálat a gőzölőedénybe - egy nagyobb fazék is megteszi, amibe szépen beleteheted a tálat -, és lassú tűzön, csendesen forró víz felett gőzöld hat órán keresztül. Fontos, hogy lefedd a gőzölés alatt, valamint, hogy a nagyobb lábasban nagyjából mindig félig legyen a csendesen lobogó víz. Félóránként érdemes ellenőrizni, hogy mennyi víz főtt el, és vízforralóból pótolni kell az elpárolgott részt.

5. Hat óra elteltével a puding elkészült, vedd ki a vízfürdőből, és hagyd a tálban kihűlni. Ezután távolítsd el a zsírpapírt és alufóliát, borítsd ki egy vágódeszkára, vedd le az aljára ragadt zsírpapírt.

6. Ha kihűlt, tedd tiszta textilruhába, majd helyezd hűvös, száraz helyre.

7. A tálalás napján a fent leírt módon gőzöld két órán keresztül, majd fordítsd a tálra, és várj tíz percet, mielőtt leemeled róla a tálat, így ugyanis szépen lecsúszik róla a tál.

Tudtad?
Számos családnak saját régi, nemzedékek által féltve őrzött receptje van a pudinghoz. Összetevői között főleg olyanok szerepelnek, melyek régen luxuscikknek minősültek, főként a fűszerek, melyeknek az étel gazdag aromáját köszönheti. A legtöbb receptben szereplő barna cukornak és melasznak, illetve a hosszú főzési időnek köszönhetően a kész puding nagyon sötét színű, szinte fekete. Hogy ne legyen túl száraz, kerülhet bele citrusgyümölcsök leve, illetve brandy és más alkohol is, egyes receptekben barnasör-félék szerepelnek.
A pudingot gyakran hetekig szárítják felakasztva, hogy az íze megérjen. A 19. század előtt a karácsonyi pudingot hagyományos módon, textilben főzték, nem edényben, ennek köszönhető ábrázolásain gyakran kerek formája. A pudingot órákon át főzik - modern kuktákban rövidebb idő is elég -, felszolgálás előtt pedig újra felmelegítik és leöntik brandyvel, amit aztán meggyújtanak.
Forrás: Wikipédia, Karácsonyi puding szócikk
Ezt is szeretjük