Hova szabad kidobni a karácsonyfát, és hogyan lehet újrahasznosítani? 10 tanács, amit érdemes megfogadni

A karácsonyfát nem mindenki dobja ki szabályosan, ami nemcsak balesetveszélyes, hanem még súlyos pénzbírsággal is járhat.

GettyImages-1333838392 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyfától vízkeresztkor szokás megszabadulni, ám már az ünnepek után is sokan tapasztalhatták már, hogy egyre gyarapodnak a fakupacok számai az utcákban, amitől olyan érzése támadhat az embernek, hogy valami nincs rendjén: most hova is kell dobnom az elszáradt fenyőfát?

A kérdés jogos, hiszen egyáltalán nem mindegy, hova kerül kihelyezésre a kiszuperált fa. Hiába tűnik egyszerű megoldásnak, sajnos nemhogy az ablakon nem szabad kidobni, hanem még letenni sem csak úgy valahova az utcára, majd elporoszkálni onnan.

A karácsonyfa kidobása

Budapesten minden évben a hulladékszállítók mellett az FKF külön járatokat indít a fenyőfák összegyűjtésére, melyek január 6-tól nagyjából másfél hónapig cirkálnak a városban, vidéken pedig általában előre kijelölt dátumokban mennek a házakhoz.

GettyImages-463541879

A fővárosban minden évben kijelölnek gyűjtőhelyeket is, ahová nyugodtan és teljesen legálisan lehet levinni a fenyőfákat. Akitől messze lennének ezek a helyek, azok a fát közvetlenül a kukák mellé is letehetik, de csakis úgy, hogy az ne akadályozza a forgalomban részt vevő vagy parkolni kívánó autósokat vagy a gyalogosokat. 

Ugyanígy nem szabad két parkoló autó közé helyezni, mert nemcsak zavarhatja a gépjármű-tulajdonosokat, hanem még meg is karcolhatja a fényezést, vagy más kárt okozhat a kocsiban. 

Jótanács, hogy a környezetszennyezés elkerülése végett és a hulladékellszállítók munkájának megkönnyítése érdekében érdemes leszedegetni róla az összes díszt, üres szaloncukorpapírt vagy girlandot.

Hogyha valakit tetten érnek, hogy mégis az ablakon dobta ki a fáját, akkor akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, és szabálysértési eljárást indíthatnak ellene. Ha feljelentik az illetőt, akkor a maximálisan kiszabható pénzbírság már 300 ezer forintra emelkedik.

Mi lesz a fenyőfából?

Az FKF által összegyűjtött fahulladékból nagyszerű tüzelőanyag készül. Valójában a fenyő magas gyantatartalmának köszönhetően az egyik legjobban éghető fa - nem véletlen, hogy épp karácsony tájékán jelentik a legtöbb lakástüzet is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ágak pedig amellett, hogy tüzelésre alkalmasak, még komposztálásra is használhatók. Hogyha ezeket az elszáradt, esetleg még itt-ott zöldellő ágakat a komposztláda aljára helyezed, remek szellőzést biztosít a biohulladékoknak, ráadásul az ágak is idővel elbomlanak.

Akinek fenyőmulccsal fedett kertrésze van, azok fel is darabolhatják az ágakat, még a fa törzsét is, ha megvan hozzá a megfelelő eszköz, és ezekkel a kicsi farészekkel beszórhatja a mulcsot.

Amennyiben akad olyan évelő növény a kertben, ami rosszul tűri a hideget és a fagyokat, akkor fenyőgallyakkal letakarhatod az ágyásukat, nehogy megsérüljenek a gyökereik. 

Akár a tűleveleket is újrahasznosíthatod, hogyha apró vászontasakokba helyezed őket, akkor természetes, fenyőillatú légfrissítőt hozhatsz létre.

GettyImages-1148998375

Ugyanúgy, ha akad fafűrész a háznál, amit már magabiztosan tudsz használni, vagy van egy értő ember a közeledben, akkor ujjnyi vastagságban felvagdoshatod a fa törzsét, hogy helyes fa poháralátéteket kapj, amiket már csak le kell csiszolni, lekezelni, majd belakkozni.

Sőt, ha egy kis lyukat fúrsz a falapocskákba, és fafestékkel befested, akkor még mutatós díszeket is készíthetsz belőlük - ha a lyukon átbújtatsz egy madzagot, fel tudod akasztani őket. Néhány háztartásban űzik azt a hagyományt, hogy az aktuális fenyőfa törzséből egy ujjnyi részt levágnak, és ráírják az akkori évet, majd ebből készítenek maradandó karácsonyfadíszt.

Ezért nem szabad egyedül hagyni a macskát a karácsonyfával

Karácsonykor a macskák fő ellensége a fenyőfa, így nem érdemes őket kettesben hagyni a szobában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük