Műfenyő WC-keféből? Évtizedeken át így készült a karácsonyfa
Angliából az öreg kontinensre is eljutott a rendkívül ízléses műfenyő.

mufenyo-ajandekok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai műfenyők már sokkal jobban emlékeztetnek eredeti társaikra - fenyőillatot is lehet hozzájuk kapni -, ám a 20. század közepén készült darabok még a WC-kefével álltak szoros rokonságban.

Az 1930-as évektől kezdődően nagyjából három évtizeden át gyártottak olyan műkarácsonyfákat, melyek a WC-kefével megegyező gyártósoron és technológiával készültek. Épp csak a végén zöldre festették őket.

Műfenyő WC-keféből

Az Addis Brush Company nevű brit céget William Addis alapította még az 1780-as években. Először a tömeggyártásra alkalmas fogkefét dobták piacra, majd következett a WC-kefe. Az első WC-kefék még nem műanyagból, hanem állati eredetű - például ló - szőrből készültek, és ugyanennek mintájára kezdték el gyártani 1930-ban az első műfenyőket. Ezek annyiban különböztek a WC-kefétől, hogy zöldre festették őket, és egy hosszú fadarabra több kefe is került.

Elsőként az Amerikai Egyesült Államokban váltak népszerűvé az így készült műfenyők, majd Angliában is sikerük lett, és végül az öreg kontinensre is eljutottak. A műkarácsonyfák közkedveltsége részben annak tudható be, hogy a második világháború idején nehéz volt valódi fenyőfákhoz jutni. Az Addis Brush Company műfenyőinek sikere végül egészen az 1960-as évekig kitartott. Ekkor azonban az ezüstszínű műfenyő, majd a PVC-fenyő letaszította trónjáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyedi karácsonyfa reluxából, papírból

Emily Seilhamer és férje karácsonyfája az egyediség és az újrahasznosítás szellemében készült. Lefotózták a folyamatot, nézd meg, milyen karácsonyfájuk lett végül!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük