Hasleszorító bugyi és fűző: elképesztően káros megoldás a kigömbölyödött hasra

Nemcsak optikailag nyomja össze az alakod.

fűző
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ünnepek alatt eggyel több bejglit ettél, mint kellett volna, vagy épp most tudatosult benned, hogy a hónapok óta szilveszterre tervezett, testhez álló ruhába nem sikerült belefogyni, és kicsit jobban be kellene húzni a hasad, egyszerű és látványos megoldásként felmerülhet egy szűk szabású fűző használata. 

Pedig a szorítós bugyik és fűzők sajnos nem jelentenek jó megoldást, ugyanis borzasztóan egészségtelenek. 

Kínzó karcsúság fűzővel

A fűző használatáról már az ókorból is vannak feljegyzések, rajzok, de fénykorát a 13. századtól kezdve élte, egészen a 19. századig. A régen a nőiesség szimbólumának tartott ruhadarab a korai feminizmus jelképévé is vált: 1874-ben Égessétek el a fűzőket! felkiáltással tiltakoztak a nőket érő elnyomás ellen. Egy francia orvos állítása szerint inkább arra kényszerítené feleségét, hogy megcsalja őt, mintsem arra, hogy fűzőt hordjon: és valószínűleg ez nem véletlen. 

nagykep?cikkid=167400&kep=fogyokura-fblead
Fotó: Getty Images Hungary

Egészségügyi hatások

Egy-egy alkalommal jó szolgálatot tehet, azonban nagyon könnyű hozzászokni az instant karcsúsító ruhadarabhoz. Ha karácsony után egy fontos alkalommal be is vethető, utána jobb eltenni, és nem így takargatni a plusz kilókat még márciusban is. A fűző alakformáló hatása ugyanis abban rejlik, hogy a test szoros körülölelésével tulajdonképpen visszanyomja a kitüremkedő pocakot. A hasban viszont nincs fenntartott hely a plusz térfogatnak, így ez máshogy nem valósulhat meg, csak úgy, ha odabent minden átrendeződik. A belső szerveket nemcsak összenyomja, de arrébb is szoríthatja helyükről: ezáltal pedig a rendszeres fűzőviselés tényleg képes megváltoztatni az alakot, csakhogy nem pozitív módon.

Régi rajz arról, mit tesz a fűző a testtel.
Régi rajz arról, mit tesz a fűző a testtel.
Fotó: Wikimedia Commons

Az eldeformált hasi régióban a tüdő nem megfelelő elhelyezkedése légzési nehézségeket, míg az emésztőrendszer helytelen pozíciója bélrendszeri panaszokat, puffadást okozhat. A fűzőviselés a szívműködést is befolyásolja, egyes elméletek szerint pedig a kognitív képességeket is rombolja azáltal, hogy az elszorított hasi zónából a vér nem képes elegendő oxigént szállítani az agyba.

Nemcsak az éjjel-nappal hordott fűző, de a heti többször, napi több órán keresztül viselt is képes olyan mértékben elgyengíteni a gerinc körüli izmokat, hogy azok akár el is sorvadhatnak, elveszítve ezzel tartó funkciójukat. Ez pedig azt jelenti, hogy a fűző levételével a test össze is zuhanhat, mint egy rongybaba. 

Hasleszorító bugyi

A hasleszorító fehérnemű egy fokkal kevésbé drasztikus, mint a fűző, de ez is nyom, a gumis derék ráadásul kényelmetlenül be is vághat a hasnál, oldalt kinyomva ezzel az úszógumit, elszorítva az ereket. Hosszútávon az igazán szűk bugyik is deformálnak, lazább változatot hordani pedig felesleges, hiszen ugyanúgy meglátszik bennük az a plusz néhány kilogramm. Egyedül szülés után van létjogosultságuk az efféle fehérneműknek: a megereszkedett hasat tartják, míg vissza nem erősödnek a belső izmok. 

hasfajas-emesztesi-zavar
Fotó: Getty Images Hungary

Előnyök

A gyógyászati célra, ortopéd orvos által felírt és méretre készített fűzők nem tartoznak az alakformáló társaikkal egy kategóriába, ezekre ténylegesen szükség lehet a tartás javítása vagy egy esetleges sérülésből való felépülés céljából. Fontos viszont, hogy a szakorvos dönti el, milyen erősségű fűzőre van szükség, és mennyi ideig, nem pedig ahhoz mérten van kiválasztva, hány szelet zserbót ettél a nagyszülőknél. A fűző enyhítheti a hasfájást és a görcsöket, hordása pedig önbizalmat kölcsönözhet viselőjének, de hangsúlyozandó, hogy a néhány dekás eltérések kezelésére egy néhány napos méregtelenítés és a mellé végzett sport - ami lehet akár jóga is - sokkal hatékonyabb, ráadásul hosszútávon összehasonlíthatatlanul egészségesebb is, mint a különböző praktikák. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsonyi tetoválások

Ahogy a szépségideálnál, úgy a tetoválásoknál is létezik egyfajta divat: vannak minták, motívumok, melyek egyszer menők, egyszer cikik. Ezeknél az embereknél nincs nagyobb karácsonymániás: Rudolfot és a Grincset is magukra varratták: nem ártott volna még egyszer átgondolni a dolgot.

Ezt is szeretjük