Gesztenyével töltött karácsonyi pulyka
Próbálj ki idén valami újat a karácsonyi vacsora elkészítésénél. Gesztenyés receptünk biztosan ízleni fog.
Az amerikai hagyományos ünnepi menüsor nagyban különbözik a nálunk jól bevált halászlétől és töltött káposztától, ám egyre több háziasszony veszi fel a fogókesztyűt, és próbálja ki a másik nemzet kedvelt fogását, a pulykát.
Ha te is úgy érzed, idén szakítanál a tradícióval, és merész lennél, akkor próbáld ki isteni gesztenyével töltött receptünket.
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
- 1 pulyka
- 1 kg gesztenye
- 50 dkg darált sertéshús
- 30 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vaj
- 3 zsemle
- 3 tojás
- tej
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
A pulykát hagyd egészben, a lábait ne vágd le. A combjaiból az inakat távolítsd el: térd alatt a bőrt éles késsel vágd fel, és pecsenyevilla segítségével az inakat a combból húzd ki, majd vagdald le. A zsemléket a tejbe áztasd bele, nyomkodd ki. A gesztenyét tejben megfőzd meg, szedd ki és hűtsd le.
A vajat a tojásokkal keverd habosra, add hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét, és jól dolgozd össze. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. A szalonnából vágj vékony szeleteket.
A hasüreget jól sózd be, és töltsd bele az elkészített tölteléket. A nyílást varrd be, a pulykát kívülről is sózd be, és mielőtt a töltött jércéhez hasonlóan összekötöznéd, fedd be a szalonnaszeletekkel. Vajazott tepsibe rakd bele, olvasztott vajjal öntsd le, majd középmeleg sütőben süsd pirosra. Ehhez a sütés végén a szalonnát el kell távolítani. Kevés vizet önts alá, és saját levével gyakran locsolgasd. Mielőtt feldarabolnád, fél óráig pihentesd. Zsírjából készíts pecsenyelevet.
Cikkünk megírásában a Boda Zoltánné 77 karácsonyi menü című könyve segített, mely a Szalay Könykiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- hús
Ropogós kéreg alatt sült sertéskaraj
- kacsa
- ünnep