Ha vágott fenyőt veszel, ezt a 4 dolgot nézd meg, mielőtt fizetsz: így sokáig nem szárad ki a kertész szerint

Jól válaszd meg a fenyőfát, ha attól félsz, hogy már december 25-én hullanak a tűlevelek.

karacsonyfa-vasarlo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a földlabdás fenyő, mely - bár egyáltalán nem garantált, hogy túléli az otthon melege és a kinti hideg közti hőmérséklet-különbséget - sokak számára tűnik szimpatikus, zöld megoldásnak.

Ha azonban te maradnál inkább a hagyományos vágott fenyőnél, de szeretnéd elkerülni, hogy olyan fát vegyél, mely gyorsan kiszárad a szobában, és néhány nap alatt ledobja tűleveleit, adunk a vásárláshoz néhány hasznos tippet. Cikkünk megírásában a Horváth faiskola okleveles kertészmérnöke, Horváth Bálint segített.

November közepétől vágják a fenyőket

Sokan próbálkoznak a kivárós módszerrel: csak december 23-án veszik meg a fenyőt, bízva abban, hogy így nem olyan karácsonyfa kerül az otthonukba, melyet esetleg már november elején kivágtak. Valójában november közepétől akár december 20-áig is vágnak ki karácsonyfákat, de ez a taktika önmagában kevés, hiszen pusztán a vásárlás időpontja nem garancia arra, hogy hozzád egy frissen kivágott példány kerül. A vágás helyét sem érdemes igazán nézni, mert ha láthatóan nem friss, a kereskedő egyszerűen levág pár centit a törzsből.

Erre figyelj, ha vágott fenyőt veszel!

Honnan származik?

Lényeges szempont a vásárlásnál, hogy honnan származik a fenyő. Bár az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Dániából származó nordmannfenyő - a származási helyet fel is szokták tüntetni az árusok -, mivel sokat utazik Magyarországig, értelemszerűen könnyebben kiszárad.

Milyen fajta?

Maga a nordmannfenyő egyébként jó választás, amennyiben hazai. Bár ára borsosabb az illatos luchoz képest, mivel termesztése is tovább tart - legalább 6 év alatt lesz vágásérett, szemben a luccal, melyből a 2-3 éves példányok már kivághatóak -, viszont sokkal tovább bírja a 20 fok feletti benti hőmérsékletet. Levelét később kezdi el hullatni.

Figyeld a tűleveleket!

Vásárláskor először is rázd meg kicsit a fát, ebből már láthatod, ha potyognak a tűlevelek, valamint azt is, mennyire rugalmasak az ágai. Azután vedd szemügyre alaposan a fenyőtüskéket. Ha puhának, kicsit gumiszerűnek tűnnek, az jó jel. Vélhetően nincs kiszáradva a fenyő.

Milyen illata van?

Talán nem is kell mondani - hiszen a legtöbben szeretik magukba szívni a karácsonyfaillatot -, de érdemes már vásárláskor megszagolni a fenyőfát. Ha enyhén ázott szénaszaga van a kiszemelt példánynak, az nem jó jel, valószínűleg túl régen vágták ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Víztartályos karácsonyfatalp

Ha sikerült egy frissen kivágott példányt venned, akkor se dőlj hátra. Ajánlott úgy tekinteni a karácsonyfára, mint a vágott virágra. Szerezz be egy víztartályos, szorítókörmös karácsonyfatalpat - ezt bármelyik barkácsboltban vagy szupermarketben megteheted! Segíteni fog frissen tartani a karácsonyfát, és elodázni a tűlevelek hullását. Figyeld naponta, hogy üres-e a tartály, és töltsd fel - előfordulhat, hogy akár napi fél liter vizet is felszív majd. Az sem utolsó szempont, hogy ebbe a talpba nem kell befaragni a fát, így megúszhatjátok a szentestét közvetlenül megelőző istenkáromlásokat.

Különleges karácsonyfák

Sok helyen az adventi fények és dekorációk mellett maga a kiállított fa is látványossággá válik, amit mindenki szeretne legalább egyszer megcsodálni.

8 karácsonyfa a nagyvilágból, amire nincsenek szavak: van, ami egy egész hegyoldalt elfoglal

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük