Így készül a karácsonyi, illatos forralt bor: nem csak az íze isteni
A melengető forralt bor a fenséges fűszerektől lesz igazán karácsonyi.
Ízek és illatok bűvöletében telik a karácsony. Sütemények és fenyő illata lengi be az otthonokat, a korán beköszöntő sötétségben, a gyertyák imbolygó fénye mellett pedig kifejezetten jólesik egy forró italt kortyolgatni.
A forralt bor a karácsonyi vásárok egyik legsikeresebb szereplője, ami sok helyen bögréstül vásárolható meg. A tökéletesen melengető, fűszeres nedűt otthon is hipp-hopp elkészítheted, garantáltan feldob egy hűvös, téli estén.
A forralt bort még a Napkirály is szerette
A forralt bor története a 2. században kezdődött, amikor a rómaiak a téli hideg elleni védekezés részeként fordultak a meleg italhoz. Más források szerint a kissé állott bor kellemetlen aromáját kívánták így tompítani. Mindenesetre az ital egyre nagyobb népszerűségre tett szert, fűszeres változatát a középkorban gyógyhatásúnak gondolták, előszeretettel fogyasztották megfázásra és mindenféle nyavalyára. Állítólag még XIV. Lajos, a Napkirály is kedvelte. A bort az éppen elérhető fűszerekkel ízesítették, Franciaországban a 17. századtól kezdve gyümölcsöket is adtak hozzá, egy 18. századi angol receptben pedig tej és brandy is szerepelt.
A pontos receptúra napjainkban sincs kőbe vésve, és bár sokan gondolják, hogy a forralt borhoz elég a leggyengébb minőségű bort kiválasztani, nem árt belőni legalább a középutat. Az ital fehérborból, sőt rozéból is készülhet, az igazi karácsonyi variánshoz a karakteres fűszerek miatt nagyon jól illik a testes vörösbor. Az elkészítés során nagyszerű illat lengi majd be a konyhát.
Forralt bor receptje
A recepthez a száraz vörösbort ajánljuk, amit barna cukorral vagy mézzel édesíthetsz. Ha még pikánsabb ízélményre vágynál, adj hozzá némi gyömbért is, de csak óvatosan, hogy ne nyomja el a többi fűszert! A gyümölcsökből törekedj a kezeletlen héjúak kiválasztására!
Hozzávalók (körülbelül 4 adaghoz):
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 narancs
- 1 citrom
- 2 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- 10 db szegfűszeg
- 3 db ánizs
- 3-4 evőkanál barna cukor (ízlés szerint)
A gyümölcsöket jól mosd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. Dobáld őket egy lábasba, öntsd rá a bort, keverd bele a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön melegítsd a keveréket körülbelül 15 percig, mielőtt lobogni kezdene, húzd le a tűzről, nem szükséges felforralni. Néhány percig fedő alatt pihentesd, hogy még jobban összeérjenek az ízek.
A bögrékbe vagy poharakba kiöntve adhatsz hozzá még pár szelet gyümölcsöt és mutatós fűszereket, csillagánizst, fahéjat. Az ital alkoholtartalmával mindenképp számolni kell! Finom alkoholmentes változat készülhet például szőlőléből.
A 9 legjobb aprósüti karácsonyra - Hetekig elállnak, és omlósak maradnak
A forralt bor mellett a sütemények sem hiányozhatnak a készülődésből. Az ünnepváró aprósütik azontúl, hogy isteni finomak, és könnyű az elkészítésük, hetekig omlósak maradnak. Mutatjuk a legfinomabb recepteket!
A 9 legjobb aprósüti karácsonyra - Hetekig elállnak, és omlósak maradnak
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- karácsony
- gasztronómia
A legszuperebb karácsonyi italok, a likőröktől a puncsokig - Mindenre van receptünk
- sütemény
- bejgli