Így készül a karácsonyi, illatos forralt bor: nem csak az íze isteni
A melengető forralt bor a fenséges fűszerektől lesz igazán karácsonyi.

GettyImages-1050993754
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ízek és illatok bűvöletében telik a karácsony. Sütemények és fenyő illata lengi be az otthonokat, a korán beköszöntő sötétségben, a gyertyák imbolygó fénye mellett pedig kifejezetten jólesik egy forró italt kortyolgatni. 

A forralt bor a karácsonyi vásárok egyik legsikeresebb szereplője, ami sok helyen bögréstül vásárolható meg. A tökéletesen melengető, fűszeres nedűt otthon is hipp-hopp elkészítheted, garantáltan feldob egy hűvös, téli estén. 

A forralt bort még a Napkirály is szerette

A forralt bor története a 2. században kezdődött, amikor a rómaiak a téli hideg elleni védekezés részeként fordultak a meleg italhoz. Más források szerint a kissé állott bor kellemetlen aromáját kívánták így tompítani. Mindenesetre az ital egyre nagyobb népszerűségre tett szert, fűszeres változatát a középkorban gyógyhatásúnak gondolták, előszeretettel fogyasztották megfázásra és mindenféle nyavalyára. Állítólag még XIV. Lajos, a Napkirály is kedvelte. A bort az éppen elérhető fűszerekkel ízesítették, Franciaországban a 17. századtól kezdve gyümölcsöket is adtak hozzá, egy 18. századi angol receptben pedig tej és brandy is szerepelt.

GettyImages-1275847480
Fotó: Ignatiev / Getty Images Hungary

A pontos receptúra napjainkban sincs kőbe vésve, és bár sokan gondolják, hogy a forralt borhoz elég a leggyengébb minőségű bort kiválasztani, nem árt belőni legalább a középutat. Az ital fehérborból, sőt rozéból is készülhet, az igazi karácsonyi variánshoz a karakteres fűszerek miatt nagyon jól illik a testes vörösbor. Az elkészítés során nagyszerű illat lengi majd be a konyhát.

Forralt bor receptje

A recepthez a száraz vörösbort ajánljuk, amit barna cukorral vagy mézzel édesíthetsz. Ha még pikánsabb ízélményre vágynál, adj hozzá némi gyömbért is, de csak óvatosan, hogy ne nyomja el a többi fűszert! A gyümölcsökből törekedj a kezeletlen héjúak kiválasztására!

Hozzávalók (körülbelül 4 adaghoz):

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 2 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 10 db szegfűszeg
  • 3 db ánizs
  • 3-4 evőkanál barna cukor (ízlés szerint)

A gyümölcsöket jól mosd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. Dobáld őket egy lábasba, öntsd rá a bort, keverd bele a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön melegítsd a keveréket körülbelül 15 percig, mielőtt lobogni kezdene, húzd le a tűzről, nem szükséges felforralni. Néhány percig fedő alatt pihentesd, hogy még jobban összeérjenek az ízek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bögrékbe vagy poharakba kiöntve adhatsz hozzá még pár szelet gyümölcsöt és mutatós fűszereket, csillagánizst, fahéjat. Az ital alkoholtartalmával mindenképp számolni kell! Finom alkoholmentes változat készülhet például szőlőléből.

A 9 legjobb aprósüti karácsonyra - Hetekig elállnak, és omlósak maradnak

A forralt bor mellett a sütemények sem hiányozhatnak a készülődésből. Az ünnepváró aprósütik azontúl, hogy isteni finomak, és könnyű az elkészítésük, hetekig omlósak maradnak. Mutatjuk a legfinomabb recepteket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük