Édes, házi pillecukor: a gyerekek kedvence
Készíts puha pillecukort, ne csak a gyerkőc örömére, hanem a sajátodéra is! Csak meg ne fájduljon a hasatok a mennyei édességbombától.
A pillecukor nemcsak a gyerekek, de a felnőttek nagy kedvence is. A gyári változata azonban tele van tartósítószerrel, ezért mi most elmondjuk, hogyan készítheted el te magad a nasit, amikor nosztalgiázva erre vágysz.
Ha kibújik belőled a kreatív kisördög, akár ételfestékkel is színezheted a cukorszirupot, sőt, tetszetős formákat is alkothatsz a nyúlós édességből.
Pillecukor
Hozzávalók:
- 15 dkg kristálycukor
- 8 g zselatinpor
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- fél dl víz
- csipetnyi só
A kristálycukrot a fél deci vízzel és a mézzel keverd össze, majd forrald fel, és állandó kevergetés mellett főzd pár percig. A zselatinporhoz adj három evőkanálnyi hideg vizet, és keverd össze egy magas lábasban. A cukorszirupot fokozatosan, állandó kevergetés mellett adagold hozzá a zselatinhoz, végül habverővel keverd legalább öt percig.
Ezt követően erősebb fokozaton keverd tovább még néhány percig, egészen addig, míg a massza kifehéredik, és nyúlós állagot ölt. Egy dobozba tegyél sütőpapírt, kend meg olajjal, majd öntsd bele a szirupot. A másik papírt is kend meg, és tedd a tetejére. Helyezd a hűtőbe néhány órára, majd amikor megdermedt, szedd le róla a papírt, és ollóval vágj belőle kis darabkákat. A porcukrot a keményítővel keverd össze, forgasd bele őket, és már eheted is a pillecukorkákat.
Cikkünk megírásában a R. Gilpin, L. Pratt és C. Atkinson Karácsonyi finomságok kis könyve című műve segített, mely a Szalay Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
Omlós vaníliás kifli: a legízletesebb félholdak
- ünnep
- puding
Karácsonyi datolyapuding
- ünnep
- méz