Tele van C- és A-vitaminnal, rosttal, és nagyon finom: így érleld tökéletesre a datolyaszilvát

A datolyaszilva vagy kakiszilva tele van vitaminnal. Így érdemes fogyasztani.

A datolyaszilva fogyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A datolyaszilva, más nevein hurma, sharon vagy kakiszilva, az őszi-téli időszak kedvelt gyümölcse, a boltok polcain és a kertekben is narancssárgán pompáznak húsos, nagy termései, ám sokan nem tudják, hogyan érdemes fogyasztani, mikor bír a legnagyobb élvezeti értékkel. Eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de már Magyarországon is jól megél.

Nálunk általában a laposabb, halványabb színű Fuyu fajta kapható belőle. Édeskés, enyhén illatozó gyümölcseiért érdemes kicsit várni a vásárlást követően a fogyasztással.

A datolyaszilva fogyasztása

A datolyaszilva beltartalmi értékei is jelentősek, bővelkedik a szervezet számára hasznos vitaminokban, ásványi anyagokban, segíti az emésztést és a betegségmegelőzést.

A gyümölcsben jelentős mennyiségben megtalálható a sejtvédő A- és az immunerősítő C-vitamin, de E- és többféle B-vitamin is. Többek közt kálium, magnézium, vas, kalcium is van benne, fontos magas rosttartalma is, amely elősegíti a megfelelő emésztési folyamatokat. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen egyéb, vasban gazdag gyümölcsöket vehetsz be az étrendedbe.

A datolyaszilva ideális körülmények között, száraz, hűvös helyen akár egész télen tárolható. Nyersen fogyasztható, meghámozni sem szükséges, ám azt javasolt megvárni, hogy teljesen beérjen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ehhez sokszor elég egy kis idő a konyhapulton, de még egyszerűbb, ha néhány almát teszel mellé egy dobozba vagy tasakba, az így képződő etiléngáz segít meggyorsítani az érést. Így pár nap alatt puhává, selymes textúrájúvá, szinte kanalazhatóvá válik az édes gyümölcshús. 

Süteményekbe, szószokba, zabkásába, pudingokra is tehető, kompót, lekvár készíthető belőle, pohárkrémekhez is jó ötlet felhasználni. A jól megérett gyümölcsök persze önmagukban is nagyon finomak, a magas vitamintartalom pedig a téli megbetegedések megelőzésében is segít, így a napi alma- és körtefogyasztás tökéletes kiegészítője lehet.

Olvass tovább: a naspolyának is itt a szezonja

A természet ilyenkor már nem ontja a vitamindús gyümölcsöket, többek között ezért is olyan értékes finomság a naspolya.

Karácsonyra lesz mézédes a C-vitaminban gazdag, elfeledett gyümölcs: így tárold a naspolyát, hogy megérjen

A természet ilyenkor már nem ontja a vitamindús gyümölcsöket, többek között ezért is olyan értékes finomság a naspolya.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük