Cserepes fenyőfát veszel? 3 gyakorlati tanács a kertészmérnöktől, ha kiültetnéd karácsony után

Már a karácsonyfa vásárlásánál fontos figyelni, ha ünnepek után kiültetnéd.

GettyImages-1360043273
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években divatba jöttek a cserepes karácsonyfák. Sokan vásárolják azzal a céllal, hogy vízkereszt után kiültetik, így nem kell az utcára tenni az elszáradt fát.

Hogy ez a terv megvalósulhat-e a gyakorlatban - illetve, ha igen, miként -, vagy a cserepes fenyőnek csak annyi értelme van, hogy nem hullajtja annyira a tűleveleit a szobában, mint vágott fenyő, arról a Horváth faiskola okleveles kertészmérnökét, Horváth Bálintot kérdeztük.

Van értelme a cserepes fenyőnek?

Először is fontos leszögezni, hogy a fenyőfák nem erdőirtás eredményeképpen kerülnek szenteste az otthonokba, hanem azokat faiskolákban, karácsonyfatelepeken nevelik kifejezettem arra a célra, hogy gyertyákkal, díszekkel, szaloncukrokkal feldíszítve örömet hozzanak az emberek szívébe. Ha tehát azért vásárolnál cserepes fát, hogy ne vágjanak ki több fenyőt, feleslegesen teszed. Ebből az iparágból sok-sok ember él hazánkban is: elsősorban Zala, Vas és Somogy megyében végeznek karácsonyfa-termesztést. Az itteni savanyú talajok, a magasabb csapadékmennyiség és páratartalom kedvező feltételeket jelentenek a karácsonyfa-termesztéshez.

- A cserepes fenyőfákat én bizonyos szempontból a természet megerőszakolásának tartom. Az ünnepek után kiültetni nem lehetetlen, de viszonylag kis százalékban sikerül. Ha február-március környékén földlabdáznák őket, cserépben tartanák, jobb esélyeik lennének, de ezt egyetlen termelő sem teszi, mert nem éri meg, így erre csak október-november táján kerül sor. A földlabdázás során levágják a fa gyökereinek egy részét, amivel a növény a vizet tudja felvenni. Ha ez a cserepes fenyő bekerül a meleg szobába, beindul a nedvkeringése - hiszen a magas hőmérséklet miatt úgy értelmezi, hogy tavasz van - mivel azonban a gyökerei nem alkalmasak rá, nem tud kellő mennyiségű vizet felvenni, így lényegében kiszárad - tudjuk meg Horváth Bálinttól.

Ha cserepes fenyőt veszel

Ettől függetlenül, ha elszánt vagy és mégis szeretnél cserepes karácsonyfát venni, természetesen próbálkozhatsz az életben tartásával. Ebben az esetben azonban fontos, hogy a vásárlásnál, illetve a továbbiakban tekintetbe vegyél néhány dolgot.

Fontos a cserépméret!

A szakember azt javasolja, hogy először is érdemes a cserépméretből kiindulni.

- Sajnos az a tapasztalat, hogy az a cserepes karácsonyfa, amit könnyű hazacipelni, nem lesz jó. Egy 1 méteres Nordmann-fenyőnek legalább 20-25 literes cserép kell, ami minimum 20-30 kg.

Ha tehát ennél nagyobb fenyőfát tervezel venni, a cipekedéshez biztos, hogy szükséged lesz segítségre. Egy 1,5 m-es Nordmann-fenyő cseréppel együtt 60 kg is lehet. Biztos, hogy találsz olyan fát, amit ennél kisebb cserépbe tettek, de annak a gyökereit a földlabdázással annyira rövidre vágták, hogy ha kiültetnéd az ünnepek után, borítékolható, hogy nem fog életben maradni.

Kerüljön hűvösebb szobába!

Ha egy kinti hőmérséklethez szokott növényt beviszünk a meleg szobába, majd hetek múlva újra szeretnénk kitenni a hidegbe, azt bármilyen növény nehezen viseli.

- Segíthet a cserepes karácsonyfának átvészelni ezt az ünnepi időszakot, ha december 24-től minél rövidebb ideig tartjuk bent a lakásban. Legjobb, ha már vízkereszt előtt leszedjük a fát. Ugyancsak hasznos lehet, ha egy hűvösebb szobában - esetleg a verandán - kap helyet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szoktasd vissza a kinti hőmérséklethez!

Ha a fentieket betartottad, egy „hőlépcsős” módszerrel megpróbálkozhatsz a karácsonyfa kinti hőmérséklethez történő visszaszoktatásával. Ünnepek után vidd a cserepes fenyőt néhány napra a lakás egy hidegebb helyiségébe, majd eltölthet a garázsban is egy hetet, és csak ezt követően vidd ki a szabadba.

- Fontos, hogy kint már nem szabad öntözni, mert a megzavart életritmusú fa ilyenkor akár meg is fagyhat - figyelmeztet Horváth Bálint.

A világ legkülönlegesebb karácsonyfái

Ezek a karácsonyfák egészen eltérnek a megszokottól, de pont ezért érdekesek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük