Lesz, aki inkább nem is állít karácsonyfát idén: aki viszont vesz fenyőt, az megadja a módját
Érdekes eredményt hozott egy felmérés, ami azt vizsgálta, milyen karácsonyfát veszünk.

GettyImages-1045975836
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma - közölte az Agroinform. Úgy látják, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők. A hírportál felmérése szerint 52 százalék idén is a megszokott módon fog választani, mivel a karácsonyfa csupán egyszeri kiadás évente. Kisebb fát 19 százalék, kedvezőbb áron értékesítő eladót 17 százalék, olcsóbb fajtát 8 százalék keres majd. Van azonban 4 százalék, aki még azt is meg fogja gondolni, hogy vesz-e egyáltalán fenyőt idén.

Összességében a kiadások emelkedni fognak, tavalyhoz képest ugyanis 49-ről 67 százalékra nőtt azok aránya, akik 7 ezer forintnál többet adnak majd ki fenyőfáért az ünnepi időszakban. Ennél pontosabbat csak karácsony előtt lehet majd mondani, 31 százalék ugyanis az utolsó hétre hagyja a vásárlást - írták.

A legnépszerűbb fajtát, a Nordmannt egy éve 54 százalék, idén 60 százalék választaná, bár ez a legdrágább. Lucfenyőt 22 százalék, ezüstfenyőt 15 százalék venne, a többi fajtát a vásárlók 3 százaléka viheti majd el. Méret alapján is azok népszerűbbek, amelyek többe kerülnek, ugyanis a megkérdezettek 60 százaléka másfél méteresnél nagyobb fát akar karácsonyra. Földlabdás fenyőt minden nyolcadik vásárló keres, 25-30 százalék pedig műfenyőt állít - tették hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Agroinform hangsúlyozta, hogy a karácsonyfának ültetett fa összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő. Termesztése hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így sem az előállításuk, sem a megsemmisítésük nem terheli jelentősen a környezetet, forgalmuk pedig belföldi termelőket juttat bevételhez - olvasható a közleményben.

Fotók: Getty Images

Így spórolj 10 ezreket karácsonykor

A karácsonyról a legtöbb embernek nem éppen a spórolás szó ugrik be. 2022 azonban sok szempontból különbözik az eddig megszokottaktól.

Ezt is szeretjük