Ma tilos takarítani: 6 dolog, amit még nem szabad csinálni Borbála napján

Borbála napján is akadnak olyan népszokások, amikről nem árt tudni, hogy elkerüljön a balszerencse.

GettyImages-185005089

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A jól ismert Luca-napi népszokások mellett még december 4-én, a néphiedelem szerint Borbála napján is akadnak olyan tevékenységek, amelyeknek a végzése balszerencsét hozhat. 

Borbála-napi szokások

Szent Borbála, vagy az ortodox kereszténységben Szent Barbara a középkor egyik legismertebb szentje, aki a 4. században élt Nikomédiában. A legenda szerint a hányatatott sorsú leányzót édesapja több ízben megkínozta, toronyba záratta, de minduntalan isteni közbeavatkozások védelmezték testi épségét. Dioscurosban azonban olyan harag támadt fel lánya irányába, ami odáig vezetett, hogy végül az édesapa saját kezűleg fejezte le Borbálát, vértanúhalála december 4-én történt. Azonban a férfi is megbűnhődött tette miatt, hazafelé tartva villám csapott belé, és ő maga is elvesztette az életét.

Borbálát legtöbbször háromablakú toronnyal ábrázolják.
Borbálát legtöbbször háromablakú toronnyal ábrázolják.
Fotó: Dea / M. Santini / Getty Images Hungary

Mivel Borbála története a villámláshoz köthető, így olyan szakmákhoz fűződik a kultusza, amik robbanáshoz vagy tűzhöz kapcsolódnak, így vált Borbála a jó halál, a bányászok, a kohászok védőszentjévé. Magyar nyelvterületen csak szórványosan terjedtek el Borbála-napi népszokások, főleg Göcsej és a Vajdaság területét érintették.

Tiltott dolgok

Asszonyi dologtiltó nap volt, tüzet sem rakhattak, takarítani, söpörni ugyancsak nem szabadott, mert ezzel elsöpörték a szerencsét. Ilyenkor a női látogatók is balszerencsét hoznak, a népszokás szerint seprűvel verték ki, ha mégis odatévedt egy a házhoz. A babona szerint a boszorkányok ez idő tájt rontást hozhatnak, így a ruhákat nem szabad kint hagyni, ahogy ajándékozni, kölcsönözni sem, melyek mind-mind elviszik a szerencsét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fonás is tiltott ezen a napon, akik megszegik, azok azt kockáztatják, hogy Borbála bedob egy orsót az ablakon, ami összekócolja a fonálszálakat, ami rátekeredhet a jószágok, marhák lábára, és megsántulhatnak tőle.

Varrni sem szabad, mert ezzel a tyúkok fenekét is bevarrják, tehát nem tojnak tojást. Ennek elkerülése érdekében egyes helyeken vakolatot etettek a tyúkokkal. A legények a hagyomány szerint kotyolni járnak házról házra, amit a lakók alkohollal, legtöbbször pálinkával jutalmaztak meg. Ha leültették a kotyolókat, a hiedelem szerint a tyúkok is ráültek a tojásaikra. 

Jósoló nap

Ám nemcsak tiltott tevékenységekben bővelkedik ez a nap, hanem olyanokban is, melyeket kifejezetten javasolt végezni a jószerencse végett - szerencsét hozó egyéb dolgokról itt olvashatsz. Ilyen tollfosztás vagy a borfejtés is, de a Borbála-nap legfontosabb néphagyománya a Borbála-ág.

GettyImages-1439269334
Fotó: petrenkod / Getty Images Hungary

Úgy tartják, ha Borbála napján csíráztatnak búzát és karácsonyra kizöldül, akkor jó lesz a termés, de gyümölcsággal is létezik ez a hagyomány, miszerint ha a Borbála-napkor a vízbe tett gyümölcság karácsonyra kizöldül, az férjhezmenetelt vagy a következő évre jó termést jósol - ebből a cikkből megtudhatod, hogy régen hogyan jósolták meg a születendő gyerek nemét. 

Olvass tovább: tudod, miért kell egy alma a karácsonyi asztalra?

A karácsonyhoz sok kedves népszokás tartozik, megszívlelendő az üzenetük.

Tudod, miért kell egy alma a karácsonyi asztalra? Az ünnepi népszokások fontos jelentései

A karácsonyhoz sok kedves népszokás tartozik, megszívlelendő az üzenetük.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük