Tudod, mi az a mendikálás? Régi karácsonyi hagyomány, amit nagyszüleink is követtek
A paraszti hagyományban ünnepköszöntő, adománygyűjtő szokássá vált a mendikálás.

cover-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánkban az évszázados gyökerekkel rendelkező karácsonyi népszokásokat és hagyományokat, mint például a kántálást, ostyahordást, regölést, betlehemezést vagy mendikálást manapság a magyar nyelvterület egyes vidékein tartják csupán, pedig szüleink, nagyszüleink idejében még kifejezetten nagy figyelmet fordítottak ezen néphagyományok művelésére, ápolására és átörökítésére.

Sok olyan népszokás van, ami a ráhangolódást, a készülődést segíti advent első vasárnapjától egészen karácsonyig. Annak idején a karácsonyt megelőző hetekben, a hosszú, téli estéken összegyűltek a családtagok, akik adventi és karácsonyi dalokat énekeltek, ezzel is ráhangolódva Jézus születésének ünnepére.

Mi volt az a mendikálás?

Szentestén, a mise vagy istentisztelet után a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokba verődve házról házra jártak mendikálni, aminek neve az adománygyűjtő jellegére utal.

mendikalas

Kóringyálás, pászlizás, mendikálás

A néprajzi szakirodalom a mendikálást, amit néhol kántálásnak, kóringyálásnak vagy pászlizásnak neveznek, kétféle megközelítése lehet: egyrészt szláv eredetűnek tartja, másik szerint a latin mendicus "kéregető", "kolduló" szóból eredhet.

Régen az egyházi iskolák, intézmények és tanítók számára a mendikálás  adománykérő szokás volt, annak idején a gyerekek az iskola számára gyűjtöttek adományokat. A mendikánsok, azaz a kéregető református diákok házról házra jártak ünnepi köszöntőket mondani, és ezért kisebb pénzadományokat kaptak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mendikálás később a paraszti hagyományban keresztény, karácsonyi ünnepköszöntő szokássá vált, ami főként Felvidéken, Mátyusföldön volt jellemző, de a palócság körében, Északnyugat-Magyarországon és az Ipoly-mentén is mendikálásnak nevezték a karácsonyi köszöntőket. A gyerekek csekélyke ajándék fejében ünnepi énekeket adtak elő a házaknál, és jókívánságokkal látták el az ott lakókat. A szép énekért és köszöntésekért, a jókívánságokat tolmácsoló versekért cserébe süteményt, pogácsát, fonott szakajtóba készített diót vagy pár pengőt kaptak.

ajanlo

Mi a különbség a mendikálás és a kántálás között?

Míg a mendikálás a gyerekek kiváltsága, addig a kántálás főként a felnőttek kellemes időtöltése volt: kántálásnak nevezték ugyanúgy a karácsonyi énekes, verses köszöntőt, de itt elsősorban felnőttek jártak kántálni az esti órákban. A magyar nyelvterület egyes vidékein, például Mezőség, Székelyföld és Moldva falvaiban még ma is élő szokás, csakúgy, mint Kelet-Felvidéken, ahol a gyerekek és felnőttek közeli ismerőseik, rokonaik házához járnak kántálni és kellemes ünnepeket kívánni.

A legfurcsább karácsonyi hagyományok

Ahány ház, annyi szokás, tartja a közmondás. Minden nemzetnek megvannak a maga karácsonyi tradíciói, ezek között vannak viccesek, némelyik viszont leginkább teljességgel érthetetlen és felfoghatatlan. Nézd meg, hogyan karácsonyoznak a külföldi országokban!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük