Nagyon máshogy ünneplik a karácsonyt a déli féltekén: ott az adventi időszak nyár közepére esik
Vannak helyek a világban, ahol a strandokon grilleznek és kertipartikat tartanak az emberek karácsonykor.

karácsony-délen5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ északi féltekéjén, vagyis Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egyes területein teljesen természetes, hogy a december végi ünnepek a tél közepére esnek, ezáltal azt is megszokhattuk, hogy ilyenkor mindent hópelyhekkel, hóemberekkel és Mikulás-figurákkal próbálnak eladni - annak ellenére, hogy már például Magyarországon is nagyon rég volt karácsonykor havazás.

Az Egyenlítőtől délre viszont még csak nem is álmodnak ebben az időszakban a havazásról, hiszen az éghajlati viszonyok miatt náluk akkor van nyár, amikor nálunk egyre lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála. Emiatt a karácsonyt is egész máshogy ünneplik, náluk ez az időszak leginkább egy nagy fesztiválra hasonlít.

Így ünnepelnek Ausztráliában és Új-Zélandon

Ausztráliában és Új-Zélandon sok tekintetben hasonlít az élet az európaihoz, a karácsonyt is főként brit és észak-amerikai hagyományok szerint ünneplik, vannak azonban különbségek is a melegebb időjárás miatt. A rádiók, televíziók és bevásárlóközpontok itt is megtelnek már az ünnep előtt karácsonyi zenékkel, filmekkel és ajándékokkal, a nyár ellenére pedig gyakran itt is havas motívumokkal díszítik az ünnephez kapcsolódó termékeket. A gyerekeknek hosszú nyári szünetük van, így gondtalanul tudnak a szüleikkel lenni. A karácsonyfa a szigetországokban is hagyomány, díszítéshez olyan elemeket használnak, akárcsak mi, tehát gömböket, égősorokat és csúcsdíszt. Az új-zélandiaknak saját „karácsonyfájuk” is van, a Pōhutukawa, ami egy őshonos fa, amely élénkpiros díszszerű virágokba borul ebben az időszakban. Míg nálunk szokássá vált, hogy már december 24-én is együtt tölti az idejét a család, náluk csak december 25-én kezdődnek az összejövetelek, bár szenteste náluk is él az amerikai filmekben is látott szokás, hogy ezen az éjjel érkezik a Mikulás az ajándékokkal, akit süteménnyel, tejjel és a kandallóra akasztott zoknikkal kell várni.

karácsony-délen4
Fotó: Fly View Productions / Getty Images Hungary

Az ausztrál és új-zélandi karácsonyi ételek igazodnak a nyári időjáráshoz, hiszen sokkal könnyedebbek, a családok ilyenkor szívesen fogyasztanak sült csirkét vagy pulykát, halakat, salátákat, tenger gyümölcseit, az étkezéseket pedig az ottani hagyományos ünnepi desszerttel, a Pavlova-tortával zárják. Ezekben az országokban egy olyan hagyomány is kialakult, hogy karácsony napján a családtagokkal, közeli barátokkal a kertben sütögetnek, medencéznek, de sokan kimennek a közeli tengerpartokra is, ahol szintén a grillezés, az úszás, a napozás és a sport kapják a főszerepet. A nagyvárosokban ilyenkor fesztiválokat és felvonulásokat is rendeznek, ezért náluk az ünnep a meghittség helyett inkább a szórakozásról, az örömről szól.

Karácsony Dél-Afrikában

Mivel Afrika déli részén jelentős a keresztény lakosság, így számukra nagyon fontos a karácsony megünneplése. Adventkor itt is ünnepi koncertek, szabadtéri mulatságok, betlehemezések és utcai felvonulások színesítik a várakozás időszakát, de az istentiszteletek is fontos szerepet kapnak, szenteste is tartanak misét. Egyes országokban, például Kongóban, a helyiek ajándékot visznek a templomuk úrvacsoraasztalára. Nagy zenei rendezvényeket is tartanak templomukban legalább öt kórussal és egy hosszú betlehemes játékkal. Malawiban a gyerekek házról házra mennek karácsonyi énekeket előadni és hagyományos hangszereken játszani, kis pénzadományok fejében. Zambiában a templomok betlehemes játékokat tartanak, a helyiek pedig gyönyörű énekeket énekelnek az utcákon.

karácsony-délen3
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Az olyan országokban, mint Gambia, a szentesti istentisztelet után vidám felvonulást tartanak. A helyiek fanálokkal táncolnak át a városokon - ezek bambuszból és papírból készült csónakok, amiket nagy lámpásokkal világítanak meg. A fanálokat belül gyertyákkal gyújtják meg, és házról házra mennek velük, hogy adományokat gyűjtsenek. Gambiában és Sierra Leonéban a városokban színes maskarás partikkal is ünnepelnek. Az ajándékozás nem számít jelentős afrikai karácsonyi hagyománynak, az emberek általában megosztják egymással az ajándékokat, de az is jellemző, hogy a templomoknak és árvaházaknak adományoznak olyan tárgyakat, mint a ruhák, könyvek, szappanok, gyertyák és játékok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dél-Afrikában a karácsonyi ételek országonként eltérőek lehetnek, de a legtöbb esetben mindenhol grillezett marha- vagy kecskehús kerül az asztalra zöldségekkel. Tanzániában általában egy egész állatot megsütnek, amit aztán megosztanak az egész faluval, és házi sörrel öblítik le, míg Libériában marhahúst, rizst és kekszet tálalnak a karácsonykor. Nigériában az ízesített rizs, a paradicsompörkölt és a rántott csirke vagy kecske az ünnepek főszereplője, míg Ghánában a helyiek a híres jollof rizst, fufut és okralevesüket főzik. A Dél-afrikai Köztársaságban a hagyományos süteményük, a malva pudding is az asztalra kerül.

Így telnek az ünnepek Dél-Amerikában

A dél-amerikaiak mintegy 90%-a keresztény, ezért itt is nagyon komolyan veszik a karácsony méltó megünneplését. A spanyolul nacimientos vagy pesebres, brazil portugálul presépios néven ismert betlehemek rendkívül népszerűek a templomokban és otthonokban az egész kontinensen. Gyakori, hogy a családok templomról templomra járnak, és megcsodálják a különböző kiállításokat. Peruban a chocolotada hagyománya is elterjedt, ahol vállalkozások, iskolák és jómódú családok forró csokoládét, kenyeret, édességeket és esetleg egy kis ajándékot adnak a náluk kevésbé szerencséseknek. A csokoládé fontos szentség volt a prekolumbiai szertartásokban, így megőrizték szent jellegét.

karácsony-délen1
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Hozzánk hasonlóan itt is már december 24-én megtartják az ünnepi lakomát, ami országonként eltérő Dél-Amerikában. Argentínában szívesen fogyasztanak ilyenkor nyulat, a bolíviaiak picanát (csípős leves csirkével, marhahússal és kukoricával) esznek, míg a venezuelaiak hallacát (hússal töltött és banánlevélbe csomagolt kukoricatésztát), pan de jamónt (sonkával és mazsolával töltött kenyér) és dulce de lechozát fogyasztanak, ami papajával és barna cukorral készült édes csemege. 

Strandolók Rio de Janeiro strandján karácsonykor
Strandolók Rio de Janeiro strandján karácsonykor
Fotó: Sergio Alves / Getty Images Hungary

Az ausztrálokhoz hasonlóan a latinok is vidáman, családi és baráti körben töltik az ünnepeket, a hagyományos finomságok mellett helyet kapnak a grillen készült ételek, és sokan meglátogatják ebben az időszakban a strandokat is, hogy pihenjenek, sportoljanak vagy szórakozzanak. Sajnos azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy megfelelő körülmények között ünnepeljen. Több ezren élnek nyomornegyedekben, ahol bár szerényebben, de ugyanolyan nagy szeretettel várják a karácsonyt, és mindent megtesznek azért, hogy legalább ilyenkor szebbek legyenek a napok.

8 karácsonyfa a nagyvilágból, amire nincsenek szavak

Ezek a karácsonyfák egészen eltérnek a megszokottól, de pont ezért érdekesek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük