6 dal karácsonyra, ha unod már Mariah Carey-t: ha újat, de mégis ugyanolyan jót keresel
Meglepő feldolgozások, kellemes ünnepi melódiák, amelyek segítenek a hangolódásban. Csak semmi All I Want for Christmas!

GettyImages-1170687210
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi hangulat elérésében az ismert slágerek ideig-óráig talán segítenek, de amikor már a csapból is Mariah Carey örökbecsű nótája, az All I Want for Christmas is You szól, akkor könnyen lehet, hogy a hatás épp ellenkező lesz. Pedig nincs különösebb baj ezekkel a számokkal, csak annyi, hogy olykor már az emberek könyökén jönnek ki.

Ajándékok után kutatsz a városi forgatagban, és bárhová is mész, Wham! és Michael Bublé, no meg az előbb említett hölgy követ. Legszívesebben elmenekülnél, túl sok már ez így együtt. Ismerős az érzés? Akkor neked szól válogatásunk, amelyben különböző stílusú és korú, karácsonyi, de nem agyonjátszott zenék közül válogathatsz az idei ünnepre. 

Enya: White is in the Winter Night

A varázslatos hangú ír énekesnő, Enya (teljes nevén Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin) nyugalmat és békét sugárzó muzsikáját sokan szeretik. A 2008-ban megjelent And Winter Came... című album összes zenéje a tél és a karácsony köré szerveződik. Többet belőlük maga a művésznő szerzett, de van közöttük gyönyörű egyházi ének is, amit magyarul Jöjj el, jöjj el Emmanuelként ismerhetsz, illetve a Csendes éj ír nyelven előadott változata. A White is in the Winter Night kedves, vidám darab az albumról.

Boby Dylan: Must be Santa

Ha Bob Dylanről nem a karácsony jut egyből eszedbe, ne aggódj, biztosan nem vagy ezzel egyedül. A Robert Allen Zimmermann néven született amerikai énekes, zeneszerző, költő 2016-ban többek megdöbbenésére és sokak örömére irodalmi Nobel-díjban részesült. A művész 2009-ben feldolgozott egy 1960-as karácsonyi számot, a pörgős Must be Santa a Christmas in the Heart című albumon hallható. Érdekesség, hogy Dylan változatában amerikai elnökök nevei is szerepelnek, keveredve a Mikulás rénszarvasaival.

Johnny Cash: We are the Shepherds

A tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekes, színész és dalszövegíró tizenhetedik albumát, a The Christmas Spiritet az ünnep szellemének szentelte. A mű 1963-ban jelent meg, rajta négy számot írt Cash, nyolc pedig más művészektől származik. A We are the Shepherds az előbbiek közül való, az újszülött Jézust meglátogató pásztorok éneke, akik gyertyát visznek ajándékba a csecsemőnek.

Pink Martini: Little Drummer Boy

A Joy to the World a rendkívül sok stílusban otthonosan mozgó Pink Martini ötödik stúdióalbuma, amelyen feldolgozások szerepelnek. A dalok a karácsonyt, a hanukát és az új évet ünneplik. A The Little Drummer Boyt egy amerikai zeneszerző és tanár, Katherine Kennicott Davis írta 1941-ben, a kedves nóta azóta rengeteg feldolgozást megélt, a Pink Martini verziója egyedi és élvezetes. 

The Raveonettes: The Christmas Song

A dán indie rock duó, a The Raveonettes Sune Rose Wagner és Sharin Foo kettőséből áll, kellemesen nosztalgikus, ugyanakkor elektronikus betétekkel operáló zenét játszanak, napjainkban talán a 2015-ös Love in a Trashcan cseng a legismerősebben tőlük. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nemes egyszerűséggel The Christmas Song nevet viselő karácsonyi számuk a 2004-es Maybe This Christmas Tree című ünnepi válogatásalbumon jelent meg. 

 Barenaked Ladies: God Rest Ye Merry Gentlemen/We Three Kings

A kanadai alternatív rockbanda 2004-ben merítkezett meg a karácsony és a tél hangulatában, ekkor adták ki Barenaked for the Holidays című ünnepi stúdióalbumukat. Hagyományos és népszerű dalok feldolgozásai, valamint az együttes tagjai által írt zenék is szerepelnek rajta. Sarah Ann McLachlan vokáljával vették fel a két ismert dal összedolgozásából létrejövő God Rest Ye Merry Gentlemen/We Three Kings néven futó számot. 

A sort persze tovább is lehetne folytatni, az internet bugyraiban számos jó hangulatú vagy épp édes-bús, szép és kellemes karácsonyi nóta található, amelyek megkönnyebbülést jelentenek a fülek számára. (Bár hogy kinek mi esik jól, az nyilvánvalóan szubjektív dolog.) Utánuk pedig ismét elviselhetőbbek lesznek a nagy klasszikusok is, hiszen nem érdemtelenül váltak azzá, csak olykor talán jobb, ha pihentetik kicsit őket. 

Karácsonyi kvíz: 10 fogós kérdés, amire sokan nem tudják a választ - Neked mennyi sikerül?

Jöhet egy kis fejtörő is a zenehallgatás mellé? Tudod például azt, melyik szent apostol ünnepével indul az advent, melyik pápa nyilvánította december 25-ét Jézus születésének napjává, vagy hogy melyik a legrégebbi karácsonyi dalunk? 

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük