10 dolog, amivel karácsonykor rád talál a szerelem
A karácsonyhoz számos babona kapcsolódik. Ha régóta magányos vagy, eláruljuk, mit tegyél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnep olyan különleges időszak, amikor az emberek a megszokottól, a hétköznapoktól eltérő módon viselkednek, hagyományosan megszabott előírásokat és tilalmakat tartanak be. Az ünnepet, különösen az olyan nagy egyházi ünnepeket, mint a karácsony, a munkatilalom, a templomlátogatás, meghatározott ételek fogyasztása és megszabott viselet jellemezte.

Mára ezeknek a szokásoknak a nagy része kihalt, csak kevés helyen tartják őket, ahogy a babonákban is egyre kevesebben hisznek. Pedig utóbbiak népi megfigyeléseken alapulnak, némi igazságalapjuk tehát feltételezhetően van. Szeretnéd tudni, nagyanyáink milyen népi fortélyokat vetettek be a kiszemelt férfi behálózására, és melyek azok, amiket karácsony másnapján is kipróbálhatsz? Íme, néhány szerelmi babona, aminek egyszer talán te is hasznát veheted!

Férjet mézzel, mezítláb

A néphit szerint az a hajadon, aki az éjféli misére való harangozáskor mézet vagy cukrot eszik, és így indul el a templomba, minden bizonnyal hamarosan férjet talál magának, hiszen édes lesz a nyelve, mellyel könnyen magához édesgetheti a férfiakat.

Egy másik babona szerint az éjféli misére való harangozáskor nem mézet kell enni, hanem a szobában befelé söpörni. Ekkor meg kell teríteni az asztalt is, és tányért kell tenni rá evőeszközök kíséretében, majd ezután egy ingben, mezítláb kell megkerülni háromszor a házat. Az a hajadon, aki ezt megteszi, a szoba ablakán benézve meglátja majd leendő urát. A lányok az éjféli misére menet kölest, kukoricát vagy tökmagot vittek a zsebükben. Ebből szórtak a földre a templomajtóban, illetve egyenesen bele a szenteltvíztartóba.

A babona szerint ugyanis ezzel megsokszorozhatják a hajadonok a kérőik számát, akik ráadásul olyan gyorsan jönnek majd, mint ahogy a magok a földre estek.

Jóslás mákkal, kutyaugatással

A néphit a méz mellett a máknak is különleges szerepet tulajdonít. A babona szerint ugyanis az a lány, aki mákot darál karácsony napján, hamarosan férjhez megy. A kutyaugatásból pedig jósolni lehet a hiedelem szerint: a karácsonyi vacsora után menj ki a házból, és amelyik irányból az első kutyaugatást hallod, onnan érkezik majd a férjed.

Ha a lányok arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen lesz a férjük, az éjféli misére menet bekötötték egymás szemét, majd megérintették a legközelebbi kerítést. Ha az egyenes és sima lécekből állt, az azt jelentette, hogy jövendőbeli férjük ügyes, leleményes férfi lesz. Ha azonban a fa göcsörtös és durva tapintású volt, az rossz férjet jelentett.

Jósolj!
A népi babonák mellett a tenyered vonalaiból, a számmisztika segítségével és a Ji Csinggel is képet kaphatsz arról, mi is vár rád a jövőben. Kattints ide, és ismerj meg öt egyszerű szerelmi jóslást!

Jövendölés gombócból, ólomból

Jellegzetes párválasztó jóslási módszer volt az is, amikor gombócba rejtettek papírszeletkéket. A lányok 13 gombócot gyúrtak, és mindegyikbe egy-egy olyan papírdarabot rejtettek, melyre előzőleg férfineveket írtak. Csupán egybe nem tettek semmit. A gombócokat éjfélkor forrásban lévő vízbe dobták, és azt vették ki, amelyik a legelőször a felszínre bukkant.

Amelyik nevet rejtette a gombóc, olyan nevű férjre számíthattak, aki viszont az üres gombócot vette ki, az abban az évben nem számíthatott kérőre. Ólommal is hasonlóképpen jövendöltek. A forró ólmot hideg vízbe öntötték, és a kihűlő anyag alakjából következtettek a leendő vőlegény foglalkozására.

Az alma szintén fontos szerepet játszott: ha félbevágtak egyet, és annak magháza jól kivehetően csillag alakúnak tűnt, az szerencsés következő évet jelentett. Szintén boldogság és siker várt arra, aki karácsonykor feltört egy diót, és annak belseje teljesen ép és egész volt.

Cikkünk megírásában a Jeles napok, ünnepi szokások című könyv segített.

Ezt is szeretjük