Mikor kell meggyújtani az első adventi gyertyát 2021-ben? Hamarabb kezdődik az ünnep, mint tavaly
Advent első vasárnapján szokás meggyújtani a legelső adventi gyertyát, idén már novemberben elkezdődik a visszaszámolás időszaka.

GettyImages-184927200
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az advent a várakozás és a belső elvonulás időszaka, de a gyerekekre is izgatott időszak vár: kibonthatják adventi naptárjuk legelső fakkját, és elmajszolhatják a benne rejlő finomságot. Természetesen nemcsak ezzel az ötletes kalendáriummal, hanem eredendően az adventi gyertyák meggyújtásával kezdődik a karácsonyi visszaszámolás.

Az idei évben december 25-e, azaz a karácsony első napja szombatra esik, így 2021-ben meghosszabbodik az adventi időszak, és már november 28-án, a karácsony előtti negyedik vasárnapon meggyújthatjuk az első gyertyát, mely a római katolikus liturgia szerint lila színű. Ezzel elkezdődik az egyházi év is.

A karácsonyi gyertyák

Nem véletlen, hogy legelőször épp egy lila színű gyertya kerül meggyújtásra. Ez egy fontos jelentéstartalommal bíró, ünnepi szín az egyházban, ilyen színű miseruhát viselnek a papok is a szertartások alatt. A legelső gyertya jelképezi Ádámot és Évát, ez a hit gyertyája.

GettyImages-172986385

Egyes helyeken a második gyertya színét a hagyományos liláról kékre cserélik, mert ezzel jelzik a böjt megkezdését is, és a két ünnepet színeikben is szeretnék elválasztani egymástól. A második gyertya a remény gyertyája, mely a zsidó népet szimbolizálja.

A harmadik vasárnap kerül meggyújtásra a hagyományos koszorú egyetlen rózsaszín gyertyája, ez jelképezi az adventi időszak második felét. Élénk színe a boldogságot, örömöt hivatott szimbolizálni - ez egyébként Szűz Mária gyertyája is egyben.

A negyedik gyertya a szeretet jelképe, ezt az aranyvasárnapon, azaz idén december 19-én kell meggyújtani, hagyományosan ez is lila színben pompázik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A protestáns családoknál lila és rózsaszín helyett piros és fehér gyertyát égetnek, és legutoljára kerül meggyújtásra a fehér színű, amit Krisztus-gyertyaként is szokás hívni. A sorrend itt is számít, az első a fényt, a következő az utat, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig Jézus személyét jelképezi. Bizonyos esetekben négy piros gyertya kerül a koszorúra, és fehér pedig felállítva a belsejébe.

Csodaszép adventi koszorúk mézeskalácsból

Készíts te is bájos adventi koszorút mézeskalácsból, ötleteket adunk hozzá.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük