A pszichológus felesége és szeretője inspirálta a népszerű képregényhőst: a Wonder Woman alkotója izgalmas életet élt
William Moulton Marston amerikai pszichológus a többszerelműség lelkes híve volt.

wonder woman cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Wonder Woman a DC-univerzum egyik legnépszerűbb szuperhőse, amit az amerikai pszichológus, William Moulton Marston álmodott meg. A karakterhez az inspirációt a férfi felesége és kettejük szeretője jelentette.

Marston, aki tanárként is dolgozott, sőt feltalálóként is sikereket könyvelhetett el, egy erős, öntudatos, a férfiaktól független, emancipálódott női képregényhőst dolgozott ki, ebben segítségére voltak az őt körülvevő, feminista nézeteket valló és a korban igencsak szabadosnak számító életet élő nők.

A Wonder Woman alkotója a többszerelműség híve volt

A Charles Moulton írói álnéven alkotó William Moulton Marston (1893-1947) a Harvardon végzett pszichológusként, közben autodidakta módon írással is foglalkozott. Egyetemi évei alatt már eladott egy forgatókönyvet. A doktori képzés 1921-es befejezését követően különböző felsőoktatási intézményekben tanított. 1915-ben vette feleségül a pszichológus és ügyvéd Elizabeth Hollowayt, akivel két gyermekük, egy kisfiuk és egy kislányuk született. Elizabeth hívta fel férje figyelmét arra a jelenségre, hogy amikor ideges vagy izgatott lesz, úgy érzi, hogy megemelkedik a vérnyomása. Ez a gondolat járult hozzá ahhoz, hogy a férfi kidolgozza a modern hazugságvizsgálat elődjét, amely a szisztolés vérnyomás mérésén alapult. 

William és Elizabeth 1916-ban.
William és Elizabeth 1916-ban.
Fotó: Wikipédia/Moulton "Pete" Marston

Elizabeth és William a poliamoria, azaz a többszerelműség hívei voltak. 1925-től velük élt a férfi korábbi tanítványa, kutatási asszisztense, a később Olive Richard néven publikáló újságíró, aki ebben az évben, novemberben szimbolikusan összeházasodott a párral. Innentől kezdve november 21-ét az évfordulójuknak tekintették. Olive 1931-ben és 1935-ben adott életet Williammel közös fiainak. A két gyereket a házaspár hivatalosan örökbe fogadta. Egyes források arról számolnak be, hogy a két kisfiúnak azt mondták, az édesapjuk elhunyt. A különös család békében élt együtt, a két nő és a férfi egészen William 1947-ben bekövetkező haláláig együtt maradtak. Míg a kor erkölcsi normái szerint súlyosan tabudöntő, erkölcstelennek tekintett kapcsolatot folytattak, Olive a Family Circle című magazinba írt cikkeket háziasszonyoknak a gyermeknevelésről, háztartás vezetéséről - mindez erős kontrasztot képezett a saját életével.

1940 októberében Olive egy interjút készített a férfivel a lap számára, amelyben ő védelmébe vette az ekkortájt igencsak lenézett képregényeket, kifejtette, hogy erős pedagógiai potenciált lát bennük. A megjelent beszélgetés felkeltette a képregénykiadó Max Gaines figyelmét, aki tanácsadóként alkalmazta Williamet két olyan cégnél, amelyek egyesüléséből később létrejött a DC Comics. 

Elizabeth és Olive inspirálta a karaktert

Ekkortájt a DC Comics szuperhősei férfiak voltak, például a Zöld Lámpás, Superman és Batman uralta az univerzumot. William több szálon kapcsolódott a korai feminista mozgalmakhoz, és mindig hangoztatta, hogy milyen nagyra tartja a nőket, meggyőződése volt, hogy a nők mindarra képesek, amire a férfiak. Bátorította őket, hogy szálljanak szembe a patriarchátussal. Egyes visszaemlékezések szerint, beleértve a feleségét is, a női szuperhős gondolata Elizabethtől származott. William egy szokatlan, szerető és gyengéd karakterre vágyott, akit pozitív tulajdonságai tesznek igazán erőssé.1941 februárjában adta le az első kéziratot, 47 éves korával és doktori végzettségével igazi különcnek számított a képregényírók körében.

A Wonder Woman megformálásában a görög és a római mitológián túl élete két meghatározó nője, Elizabeth és Olive inspirálta. A rajzoló Harry G. Petert személyesen választotta ki a feladatra. A szuperhős 1941 decemberében debütált az All Star Comics 8. számában, ekkor még az utolsó oldalakon elrejtve. A világháborús környezet kedvezett a hazafias hősök népszerűségének, a Wonder Woman is egyre kedveltebb lett, 1942 nyarán már saját füzetet kapott. 

A Wonder Woman-képregények egyik vissza-visszatérő központi eleme, az egyesek szerint erotikus fantáziának is tekinthető megkötözött, fogságban tartott, ezáltal pedig alárendeltté, behódolóvá váló nő alakja egyszerre váltott ki bírálatot, és járult hozzá a sikerhez.

A pszichológus egyébként a női természetet alkalmasabbnak tartotta a behódolásra, amit ő egy pozitív, a társadalom számára szükséges és a béke zálogát jelentő tulajdonságként értékelt. Azt sem tagadta, hogy mindennek van egy erotikus aspektusa is. A férfi olvasókról szólva egyébként kifejtette, hogy egy erőteljes, csábító nőnek ők is szívesen és büszkén vetik alá magukat. Hiába akadtak fanyalgók, a Wonder Woman rövid időn belül a kiadó legkeresettebb szereplője lett. 

William lelkesen dolgozott a képregényeken, ám amikor 1945-ben paralízis miatt tolószékbe kényszerült, asszisztensére, Joye Murchinsonra egyre több feladat hárult. A nő előbb társ-, majd önálló szerző lett, egyre több fantasztikus elemmel töltötte meg a történeteket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

William daganatos megbetegedés következtében hunyt el 1947-ben, 54 éves korában. Halála után Elizabeth és Olive továbbra is együtt maradtak, egészen Olive 1990-es haláláig. Elizabeth három évvel élte túl őt, százéves korában távozott az élők sorából. William Moulton Marston megítélése ma is vegyes, akadnak, akik szerint a feleségét szakmailag elnyomta, ötleteit kiaknázta anélkül, hogy feltüntette volna a részvételét, és bár pszichológusként feminista, haladó nézeteket is vallott, ennek látszólag ellentmond a behódolásról alkotott elmélete. A férfi életéről 2017-ben film is készült (Professor Marston and the Wonder Women). 

Schrödinger elképesztő szerelmi életet élt

A zseniális tudós igazi nőfaló volt, házassága alatt is számtalan szeretői viszonyba bonyolódott, sőt akadt egy asszony, akit feleségével együtt szerettek. Nem véletlen, hogy a történelem leghíresebb poliamorjai közt tartják számon. 

(Kiemelt kép: Profimedia. Cikken belüli képek forrása: Wikipédia/Moulton "Pete" Marston, Profimedia.)

Ezt is szeretjük