Schrödinger nem csak „macskájáról” volt híres: elképesztő szerelmi életet élt
A Nobel-díjas fizikusnak, Erwin Schrödingernek felesége mellett is számos nő volt az életében.

schrodinger cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nobel-díjas osztrák fizikus, Erwin Schrödinger nevéről szinte mindenkinek azonnal a macskás gondolatkísérlet ugrik be. Az átlagostól igencsak eltérő szerelmi életének részleteit már jóval kevesebben ismerik.

A zseniális tudós igazi nőfaló volt, házassága alatt is számtalan szeretői viszonyba bonyolódott, sőt akadt egy asszony, akit feleségével együtt szerettek. Nem véletlen, hogy a történelem leghíresebb poliamorjai közt tartják számon. 

Schrödinger macskája és szerelmi élete

A következő gondolatok, ha máshonnan nem, fizikaóráról a legtöbbeknek ismerősen csengenek. Adott egy képzeletbeli macska, akit egy olyan dobozba zárnak, melybe kívülről nem lehet belelátni. Az állat mellé helyeznek még egy radioaktív izotópot, egy Geiger-Müller-számlálóval összekötött kalapácsot vagy puskát és egy mérges gázzal teli üvegcsét. 

Ha a radioaktív anyag bomlani kezd - ez egy véletlenszerű folyamat, nem lehet előre megjósolni -, akkor a számláló beindítja a kalapácsot, ez összetöri az üveget, a mérges gáz pedig megöli a macskát. De amíg az ember nem nyitja ki a dobozt, nem tudhatja, hogy a macska él-e még, vagy meghalt. A cica így szuperpozícióban van, tehát egyszerre élő és halott egészen addig, amíg valaki meg nem figyeli. A híres kísérlet a kvantummechanika abszurditására, problémáira mutat rá, vagyis arra, hogy elméletileg bármi lehetséges, amíg el nem kezdi az ember megfigyelni.

Az 1935-ös elmélet az élet minden területére vonatkoztatható, ahogyan például az Agymenőkben Sheldon eszmefuttatásából is kiderül, akár a párkapcsolatok kimenetelének bizonytalanságaira is. Utóbbiakból pedig Schrödinger életében is volt bőven: a világhírű fizikus ugyanis igencsak szabadosnak számító szerelmi életet élt.

Sokáig élt poliamor kapcsolatban

Az 1887-ben született tudós 1920-ban vette feleségül Annemarie-t, azaz Anny Bertelt, házasságuk pedig korántsem volt szokványos. Schrödinger igazi nőfaló volt, számos afférba bonyolódott, és esküvőjük után sem szelídült meg. Több kalandja és szeretője volt, és egyik osztrák kollégája feleségével igencsak komollyá vált a viszonyuk. Hilde March iránt nemcsak szenvedélyes érzelmeket táplált, de közös gyermekük is született. Annynek nem volt ellenére a kapcsolat, állítólag ugyanis őt szintén szerelmi szálak fűzték a nőhöz, akivel egy fedél alatt is laktak. Így együtt, édes hármasban nevelték Hilde és Erwin Schrödinger lányát, Ruth Marchot.

A cikk az ajánló után folytatódik

És hogy mit szólt az egészhez Hilde férje, a fizikus Arthur March? Egyáltalán nem volt kifogása a többszerelmű kapcsolat ellen, sőt egyenesen áldását adta rá, és úgy tudni, ő maga a feleség, Annemarie Bertel szeretője volt. Amikor Schrödinger 1938-ban Írországba emigrált, mindkét asszonynak vízumot szerzett, majd 1939-ben egy dublini otthonba költöztek be hármasban. A fizikus nem titkolta és rejtegette magánéletét a nyilvánosság elől, ez azonban előfordult, hogy problémát okozott számára. Állítólag poliamor viszonya miatt nem töltötte ki szerződéses idejét Oxfordban, de a Princetoni Egyetemen ajánlott állandó pozíciót is hasonló okok miatt utasította vissza. Az intézmények ugyanis kifogásolták nem konvencionális szerelmi életét.

Szeretők és törvénytelen gyermekek

A kvantummechanika egyik atyjának feleségén és szeretőjén kívül is számos nő volt az életében, akikről Annemarie Bertel valószínűleg minden esetben tudott. Az 1940-es évek elején beleszeretett egy színésznőbe, a házas Sheila Maybe, akit hamarosan teherbe is ejtett. Naplójában ekkor úgy fogalmazott, ő Dublin, sőt Írország legboldogabb embere. Babájuk születése után azonban elhalványult köztük a szenvedély, Sheila elhagyta férjét, aki egyedül nevelte fel a Schrödingerrel közös gyermeket. 

A fizikus nem sokkal azután, hogy szeretője életet adott lányuknak, találkozott egy fiatal nővel, akit Kate Nolanként emlegetnek, ám ez valószínűleg nem az igazi neve. A Vöröskereszt önkénteseként tevékenykedő hölggyel szintén gyermekük született 1946-ban, akit állítólag feleségével neveltek fel, bár hivatalosan nem fogadták örökbe.

Naplófeljegyzései alapján a nőfaló tudós számára a szerelem fontosabb volt, mint maga a szex. Egy életrajzíró, Walter Moore szerint az intenzív érzelmek és a viszonyok által okozott pszichológiai stressz rendkívül pozitívan hatottak a kreativitására. 

- Szegény párák! Biztosították az én életem boldogságát és a saját szenvedésüket. Ilyen az élet - írta Schrödinger a szeretőiről. A fizikus Dublinban töltött 17 évét élete legboldogabb időszakának tartotta, 1956-ban mégis visszatért Bécsbe. Úgy tudni, ekkor csak feleségét, Annyt vitte magával. 73 évesen, 1961-ben hunyt el tuberkulózisban. 

Lenin szerelmi háromszöge

Vlagyimir Iljics Uljanov, azaz Lenin magánéletét sokáig homály fedte. Szerelmi életének részleteit nem igazán firtatták akkoriban, és ő is igyekezett ügyelni arra, hogy a lehető legkevesebb információ szivárogjon ki róla. Csupán annyit lehetett tudni, hogy Nagyezsda Krupszkajával él házasságban, de a hivatalos források és a történészek szerint szerette a nőket, sokat udvarolt, és volt egy hosszabb időszak, amikor szerelmi háromszöget tartott fenn. Persze mindez erősen ütközött a róla kialakult képpel, így nem véletlenül hallgatott róla mindenki.

Ezt is szeretjük