Tényleg lehet valaki egyszerre több emberbe szerelmes? A párkapcsolati szakértők válasza
A szakértők elárulták, lehetséges-e ugyanúgy szeretni két embert, és azt is, hogy melyek a legjobb tanácsaik a hasonló, nehéz helyzetben.

szerelmi haromszog
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelem egy rendkívül bonyolult érzés és állapot. Van, hogy minden egyértelmű és egyszerű a kialakuló kapcsolatban, de nem ritka az sem, hogy az érzelmek és a felek viszonya igencsak komplikált már az elején. Sőt, az is megesik, hogy valaki úgy érzi, két embert szeret egyszerre.

De valóban lehetséges ez? Tényleg érezhet valaki ugyanolyan erős szerelmet két vagy több partner iránt? A párkapcsolati szakértők és a pszichológusok elmondták a véleményüket a témáról.

Lehetséges több emberbe szerelmesnek lenni?

A Psychology Today végzett egy online kutatást, melyben 1100 ember kérdeztek meg erről, és kiderült, hogy a válaszadók kétharmada úgy gondolja, tényleg lehetséges több emberbe szerelmesnek lenni egyszerre. Nos, a szakértők szerint is előfordulhat, erre adnak bizonyítékot a poliamoriás, azaz a többszerelmű kapcsolatok is, melyekben a felek állítják, ugyanolyan erős és intim viszony fűzi őket mindegyik félhez. A jelenség viszont ebben a formában nem túl gyakori. 

Dr. Carla Marie Manly klinikai pszichológus és Susan Winter párkapcsolati szakértő mind a tudományos tények, mind a tapasztalataik alapján úgy vélik, lehetséges ez. Abban is egyetértenek azonban, hogy arra jóval kisebb az esély, hogy valaki teljesen ugyanolyan érzéseket tápláljon két vagy több partner iránt. A szeretetnek és a vonzódásnak számos fajtája létezik ugyanis, ezeket pedig igen könnyű összekeverni. 

Könnyű összetéveszteni a szerelmet a vonzalommal

Meredith Golden párkapcsolati coach elárulta, az ismerkedés és a randevúzás időszakában gyakori, hogy valaki több partnerrel is beszélget, találkozgat, és mindkettőjük iránt kialakul benne valamiféle - szexuális vagy érzelmi - vonzódás. És minél több időt töltenek együtt, ez annál jobban erősödhet. A hormonoknak, illetve a rózsaszín ködnek köszönhetően pedig sokan összetévesztik a szerelem érzésével. A legtöbb esetben viszont nem erről van szó, és ez idővel általában ki is derül. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindig érdemes alaposan átgondolni, melyikről lehet szó. Az őszinte, igaz szerelem ugyanis nemcsak abból áll, hogy valaki állandóan a másikra gondol, vagy folyton vele akar lenni, hanem nélkülözhetetlen hozzá a bizalom, az intimitás, a kötődés és a törődés is. Ha kétségeid vannak, a szakértők szerint érdemes megvizsgálnod az érzéseidet és azt is, hogy kivel tudod elképzelni a tartós kapcsolatot, mert ez alapján könnyebb lesz majd eldönteni, hogy valóban szerelemről vagy csak vonzalomról, fellángolásról van szó.

A szakértők tanácsa a nehéz helyzetre

Ha valaki hosszú távú kapcsolatban él, és így alakultak ki érzései egy harmadik fél iránt, akkor dr. Carla Marie Manly szerint az érzések és a helyzet vizsgálata mellett ajánlott egy kis időt is adnia magának az átgondolásra és a feldolgozásra. A tartós viszonyok alatt is létrejöhetnek ugyanis hasonló fellángolások, melyek bár szerelemnek tűnhetnek, valójában nem azok, és hamar elmúlnak. A legfontosabb ebben az esetben azt átgondolni, hogy érdemes-e felrúgni a már meglévő kapcsolatot az újért, vagy inkább jobb azt erősíteni, javítani, hiszen előfordul, hogy az eltávolodás eredményezi a bizonytalanságot. Ezt a döntést azonban mindenkinek magának kell meghoznia.

Dr. Jess O’Reilly szexológus úgy véli, ha valaki biztos benne, hogy ugyanolyan erős szerelemmel szeret két vagy több embert, akkor lehetséges, hogy a monogámia nem neki való, és a poliamoriás kapcsolatokban tud csak igazán kiteljesedni. Ha mindegyik fél hajlandó ebbe belemenni, akkor nincs is semmi probléma, azonban senkire sem szabad ráerőltetni a helyzetet. Ebben az esetben pedig nincs más lehetőség: választani kell.

A szakértő szerint a hazugság és a titkolózás a legrosszabb megoldás ilyenkor. El kell dönteni, ki mellett lehetne igazán boldog az illető, hiszen ha nem választ, nem csupán fájdalmat és bonyodalmakat okoz, de végül valószínűleg mindkettőjüket elveszíti. A helyzet borzasztóan nehéz, de törekedni kell arra, hogy olyan végkifejlet szülessen, ami a legjobb és legkevésbé fájdalmas mindenkinek.

Az élet 5 feleséggel és 25 gyermekkel

Brady Williamst rengetegen támadják, sokan abnormálisnak és egészségtelennek tartják azt, hogy több partnere van egyszerre, és úgy gondolják, a gyerekek számára is borzasztóan káros ez a helyzet. A férfi és feleségei viszont úgy érzik, boldogok egymással és 25 gyermekükkel együtt. Gyakran bepillantást engednek az életükbe: szerepeltek már tévés realityben, és a neten is sok fotót osztanak meg magukról. Ők így látják magukat.

Ezt is szeretjük