4 szokatlan dolog, amitől még vonzóbbnak látják a férfiak a nőket: nem a kihívó ruha az elsődleges

Apróságok, melyek egy kis odafigyeléssel könnyen elsajátíthatók.

no ferfi 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fredric Neuman pszichoterapeuta szerint a vonzalom fogalma meglehetősen komplex, és jóval túlmutat a testi adottságokon vagy a külső megjelenésen. Előbbi ugyanis inkább a klasszikus szépséget jelenti, míg a vonzalom természete egészen más dolgokban gyökerezik.

- Az első benyomás, az egyén stílusa és személyisége a legfontosabb tényezők a vonzalom kialakulásánál - magyarázza Dr. Neuman a Psychology Today cikkében. A szakértő hozzáteszi, hogy az emberi különbözőségekből adódóan teljesen természetes, hogy, ami egyesek számára vonzó tulajdonság, az másoknak kevésbé az. Kutatások szerint bizonyos dolgoknak ugyanakkor képtelenség ellenállni. Ráadásul nem drága holmikról, hanem könnyen elsajátítható jellemvonásokról van szó.

Őszinte figyelem

Manapság szinte mindenki állandóan a telefonját bújja, és aranyat ér, ha valaki képes megélni a pillanatot, és teljes figyelmét társának szentelni. Annál is inkább, mivel a figyelem kölcsönösen együtt jár a tisztelettel, törődéssel és együttérzéssel, ami mindenkinek jólesik. 

- Valójában a figyelem és a hallgatás az, ami összeköti egymással az embereket, nem a virtuális eszközök - mondja Dr. Jennifer Rhodes pszichológus a Bustle magazinnak.

A témához kapcsolódik az úgynevezett aktív figyelem, melynek során valaki csendben figyel, miközben tartja a szemkontaktust, megpróbálja megérteni partnere üzenetét és érzéseit, a párbeszéd természetes szüneteiben pedig bátorítja őt mondandója folytatására. 

A hallgatás és a bátorítás ugyanis megteremti az elfogadás és megértés légkörét. Ha valaki szeretné elsajátítani a technikát, Ian R. H. Falloon professzor és Bulyáki Tünde Alkalmazzuk az aktív figyelem módszerét a problémák és célok pontos meghatározására című, internetes tananyagából megteheti. 

A kedvesség ereje

Több kutatás született már arról, hogy a kedvesség pozitívan hat az immunrendszerre, és serkenti az agy szerotonin-, azaz boldogsághormon-termelődését. A szerotonin egy természetes neurotranszmitter, mely többek közt a hangulatot és a szorongást szabályozza. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A kedvesség gyakorlásával pedig az agy úgymond jól vagyok üzemmódba kerül. Az utóbbi évek egyik érdekes kutatási eredménye azért figyelemreméltó, mert a szakértők kiderítették, hogy, ha valaki kedvesen viselkedik másokkal, akkor a szerotonintermelődés mindkét félnél beindul. 

Vagyis voltaképpen a kedvesség ragadós. Egy 2016-os, az Evolutionary Psychology szaklapban megjelent kutatás szerint pedig az ember a kedvességtől nemcsak fizikailag kerül jobb állapotba, hanem mágnesként vonzza maga köré a többieket.

Segítőkészség, önzetlenség

Az önkéntes tevékenység talán legnagyobb előnye a közösségépítés, azt viszont kevesen tudják, az egészségre és a párkeresésre is jó hatással van. Egy 2013-as kutatásban férfiakat és nőket kérdőívben kérdeztek arról, hogy mennyire találják vonzónak a segítőkészséget.  

A vizsgálatban mindenki vonzónak találta a tulajdonságot. Kutatók szerint ennek biológiai okai is vannak, hiszen, aki segítőkész, az bizonyára jó géneket hordoz, ami a családalapítás szempontjából rendkívül fontos.

Mosoly

Az sem meglepő, hogy a mosolygós emberek társaságában mindenki szívesen időzik. Ezt Dr. Monica Moore, a Webster Egyetem pszichológusának kutatásai is megerősítették; a szakértő szerint az emberek azok társaságát keresik leginkább, akik szemkontaktussal és mosolygással jelzik szexuális elérhetőségüket és magabiztosságukat. 

Egy másik érdekes kutatásban Dr. Ed Morrison, a Portsmouth Egyetem pszichológiai tanszékének orvosa arra kereste a választ, hogy a nők és a férfiak szerint a vonzó külső mennyiben függ a kinézettől, és mennyiben az arckifejezéstől. 

Kutatásai végére bebizonyosodott, hogy férfiaknál és nőknél egyaránt fontosabb az arcberendezés, mint az arckifejezés. - Az arcberendezés nem változtatható, és úgy tűnik, hogy a külső szemlélők arckifejezéstől függetlenül is képesek megmondani, ha a grimasz mögött vonzó arc rejtőzik - vélekedik a szakértő a Journal of Nonverbal Behavior című tudományos szaklapban.

A teszt 128 férfi és nő részvételével készült, és pár kisebb eltérést leszámítva az alanyoknál az arckifejezés kisebb szerepet játszott az arc szépségének megállapításában, mint a kinézet. Dr. Morrison szerint nem arról van szó, hogy az emberek döntéseit egyáltalán nem befolyásolják az arckifejezések, ám ez nem releváns abból a szempontból, hogy kit látnak vonzónak. Sokkal inkább segít eldönteni, hogy mennyire barátkoznának szívesen az adott személlyel. 

Amíg az ellenséges arckifejezés riasztó lehet, addig a mosolygás biztatóan hathat. A kutatásban részt vevőknek harminc nő és férfi képét kellett osztályozniuk, akiket különböző arckifejezésekkel kaptak lencsevégre. Mind a férfiak, mind a nők hasonlóképpen értékelték a képeket, saját és a fotón szereplők nemétől függetlenül. Ez is bizonyítja a szakértő feltevéseit, miszerint a nők és a férfiak azonosan értékelik a külső vonzerőt. 

Dr. Morrison összegzésképp hozzátette, hogy az evolúcióelmélet alapján az arc kinézete majdhogynem a legfontosabb biológiai jellemző, ami alapján az emberek kiválasztják partnereiket, barátaikat. 

Tedd ezeket, és garantáltan szimpatikus leszel

Azt biztosan te is tudtad, hogy a testbeszéd sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is. De nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és ismerd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük