27 másodperc alatt dől el az első benyomás - A kutatók szerint ez a 11 apróság számít ilyenkor a leginkább
Minden apróságra oda kell figyelni egy találkozás során, ugyanis alig fél perc alatt eldől az első benyomás jó része.

kezfogas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az már köztudott, hogy az első benyomás igen rövid idő alatt kialakul, és, bár ezt később lehet alakítani, formálni, teljesen megváltoztatni igen nehéz. Ezért is érdemes már egészen a kezdeti percektől ügyelni a viselkedésre, ha azt szeretné az ember, hogy szimpatikusnak találják mások.

Egy új kutatás arra mutatott azonban rá, hogy sokkal kevesebb idő áll rendelkezésre a másik lenyűgözéséhez, mint azt a legtöbben gondolnák. Szerencsére az is kiderült, melyek azok a legfontosabb apróságok ilyenkor, melyekkel garantáltan elérhető a kívánt eredmény.

Ez kell a pozitív benyomáshoz

A Dollar Shave Club kétezer ember részvételével készült tanulmánya arra világított rá, hogy a megkérdezettek 69%-ánál már azelőtt eldől az első benyomás, hogy a partner megszólalna, tehát körülbelül 27 másodperc alatt már tudják, szimpatikus-e számukra a másik, vagy nem. Ezután azt is vizsgálták, hogy mik azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a pozitív megítéléshez az első találkozás alkalmával. 

A megkérdezettek 53%-a a mosolyt és az udvariasságot említette, 49%-uk pedig a szemkontaktus fontosságát is hangsúlyozta. Mindezek mellett szerepelt még a listán a jó illat 46%-kal, a megfelelő hangsúlyok és a testbeszéd, melyeket az alanyok 44%-a tartott lényegesnek. A jólöltözöttséget pedig az emberek 42%-a jelölte meg. Ezek már az első fél percben számítanak, ám voltak olyanok is, amelyek csak a későbbiekben igazán lényegesek, mégis rengetegen emelték ki őket: ilyen volt a beszédkészség, az, ha jó hallgatóság valaki, és sokak szerint az is nélkülözhetetlen, hogy a másik fenn tudja tartani a beszélgetést úgy, hogy az nem hat kínosnak, döcögősnek.

Az eredmények tehát rámutattak, hogy ez a 11 tényező befolyásolja leginkább azt, hogy milyen kép alakul ki az emberről, és ezekre mindenképp érdemes odafigyelni már a kezdeti pillanatokban. Az is kiderült még, hogy a válaszadók 85%-a szerint pozitívabb benyomás alakul ki benne a másik iránt, ha jó az illata, és majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy a magabiztos megjelenés is rendkívül sokat számít. Ami pedig még érdekes, hogy a randevúk során még hamarabb eldől minden: akár pár másodperc alatt kialakítanak magukban a felek egy képet a másikról, és mindössze 15 perc szükséges ahhoz, hogy eldöntsék, lesz-e második találka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi tesz azonnal antipatikussá?

A kutatók természetesen azt a kérdést is feltették, hogy mi az, ami teljesen elrontja a benyomást, és ami szinte rögtön antipatikusnak láttatja a másikat. Az alanyok 66%-a a kellemetlen illatot, 62%-a az arrogáns viselkedést, 49%-a pedig az igénytelen öltözködést jelölte meg válaszként. Ha pedig randevúról van szó, az udvariatlanságot, a higiéniai problémákat, a túlzott telefonhasználatot, az exről való beszélgetést és a nyaggatást tartják a legzavaróbbnak.

A tanulmány eredményei mindenkinek útmutatóként szolgálhatnak arra az esetre, ha egy olyan fontos találkozóra készül, melynek során mindenképpen meg kell nyernie a másikat, vagy szimpatikusnak kell tűnnie: a fenti dolgokra figyelve egyszerű lesz pozitív benyomást kelteni.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját!

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük