A leghatásosabb trükk, ami azonnal véget vet a nagy vitának - Mit mondj a pszichológus szerint?
Egyszerű módszer, mégis lecsillapítja a kedélyeket, és segít higgadtan átbeszélni a dolgokat.

par vita
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan család vagy párkapcsolat, ahol ne lennének rendszeresen kisebb-nagyobb nézeteltérések. Ez teljesen természetes két ember között, sőt, sokszor még pozitív hatása is van a felek viszonyára, ám csak akkor, ha megfelelően kezelik a konfliktust, és nem hagyják elhatalmasodni, elfajulni.

Van egy hatásos trükk, amit a szakértők szerint érdemes a viták esetén bevetni, ugyanis szinte azonnal véget vet a veszekedésnek, lecsillapítja a kedélyeket, megnyugtatja a feleket, és lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan átbeszéljék a problémákat, ez pedig építő jelleggel hat majd a kapcsolatukra. A pszichológus elmondta, csak néhány apróság a módszer kulcsa.

A legjobb módszer a nézeteltérések kezelésére

Kati Morton pszichológus sok év munkája során tanult meg egy technikát a nézeteltérések kezelésére. Ezt azóta rendszeresen alkalmazza, és tapasztalatai alapján igen hatékony eredményeket ér el vele. A lényege, hogy, amikor családok vagy párok jelentkeznek hozzá komolyabb problémákkal, konfliktuskezelési kérésekkel, akkor fog egy papírlapot, és odaadja az egyiküknek.

A szabály az, hogy akinél van, annak a saját érzéseiről, problémáiról kell beszélnie tömören és érthetően, míg a partnerének csendben végig kell hallgatnia, aztán pedig összefoglalnia, mit mondott a másik. Ezután cserélnek, és az eddig hallgató ember válik beszélővé. A dolog elég egyszerűnek tűnik, ám a szakértő szerint sokaknak van gondjuk azzal, hogy csendben, higgadtan hallgassanak, és tényleg azt ismételjék vissza, amit hallottak. A legtöbben ugyanis rögtön vissza akarnak támadni vagy ellenkezni, ami azonban még inkább súlyosbítaná a helyzetet - ez a módszer viszont nem engedi. Szerencsére nemcsak terápiákon, hanem a hétköznapi viták során is könnyedén alkalmazható, csak kicsit másképp.

Így vethetsz véget a veszekedésnek

A családi vagy párkapcsolati konfliktusok során a leghatásosabb technika, hogy nem szabad azonnal visszatámadni, vagy megszakítani a másikat a mondandójában. Meg kell várni, míg elmondja a saját részét, majd kifejezni a megértésedet, és visszaismételni azt, amit hallottál, vagyis a problémát. Valahogy így: „Értem, hogy mi bánt, és azt is, hogy úgy érzed…”. Aztán pedig jöhet tömören az, amit mondott. Ezután valószínűleg lehiggad majd, hiszen tudja, hogy komolyan veszed, megértetted, aztán pedig jöhet a válaszod. Koncentrálj továbbra is arra, hogy maradj nyugodt, és ne támadni próbálj, hanem inkább azt meséld el, mi esett rosszul, mi fájt, mit gondoltál másképp, majd hallgasd végig a feleletét, és kezdődhet elölről az egész folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A technika lassúnak és hosszadalmasnak tűnhet, de igen hatásos. Megnyitja a feleket, lehetőséget ad az őszinte, hatékony kommunikációra és a kapcsolat fejlesztésére, ráadásul, mivel azonnal lecsillapítja a kedélyeket, a vitának is gyorsan véget vet. Nem hagyja elmérgesedni a helyzetet, a kapcsolatot, ráadásul nemcsak a szerelmesek között, hanem bármelyik családtaggal, baráttal, ismerőssel, sőt, kollégával is alkalmazható.

Képeken az élet egy terhes feleséggel

A babavárás minden leendő szülő számára hatalmas kaland, és rengeteg izgalmat, változást tartogat. A kismamáknak a rengeteg boldog pillanat mellett számos változást is meg kell tapasztalniuk, például a hirtelen hangulatingadozásokat, a kívánósságot és az aluszékonyságot is. A következő képeket a leendő apukák posztolták erről az időszakról, akik nagy örömmel várják a gyereket, és van erejük a humoros oldaláról megközelíteni a várandósságot. 

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük