4 jel, hogy a házasságnak már akkor vége, mikor még el sem kezdődött

Mikor kell kilépni egy kapcsolatból?

Néha megjósolható a kudarc.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon egyes házasságok kudarca már valóban azelőtt borítékolható, hogy elkezdődnének? Dr. John Gottman erre kereste a választ szerelemmel, házassággal és emberi kapcsolatokkal foglalkozó kutatásában. 

Úgy tűnik, a válasz az interakciós mintákban rejlik: dr. Gottmann szerint ugyanis azokból 94 százalékos pontossággal előrevetíthető a jövőkép, vagyis az, hogy az adott pár házassága sikeres lesz-e, vagy csalódással zárul. A kudarcra négy konkrét jel enged következtetni, melyek időben való felismerése akár egy rossz házasság és egy fájdalmas válás megelőzésében is segíthet.

Kritizál, de hogyan?

Kétfajta kritika létezik: az egyik pozitív, építő jellegű, amely támogatja az egyént a döntéshozatalban, és segíti abban, hogy a hibákból minél kevesebb sérüléssel tanuljon. Ez a típus hosszú távon is a jövőt szolgálja. A negatív kritika célja azonban ezzel ellentétes: nem a haladáshoz járul hozzá, és kizárólag a másik személy hibáira fókuszál. Gottmann szerint a negatív kritika egyenesen a partner személyiségéért folytatott harc, és úgy tartja, hogy azon párok, akik következetesen a másik hibájára játszanak, végül nagy valószínűséggel elválnak egymástól.

Ki az áldozat?

A kutatások arra is rámutattak, hogy ha a fennálló kapcsolatban az egyik vagy akár mindkét személy áldozatnak érzi magát, ezért folyamatosan védekező pozícióban van, az később óriási problémákat szülhet. Helyzetükből adódóan ugyanis ezek a partnerek határozatlanok lehetnek, akik képtelenek vállalni a felelősséget, és nehezükre eshet a bocsánatkérés is. Ha tehát egy kapcsolatban ez a tendencia tapasztalható, szintén megfontolandó lehet külön utakat keresni még azelőtt, hogy a felek önbecsülése nagyobb mértékben károsodna.

Jobb vagyok nálad!

A büszkeség és a becsmérlés számos esetben kéz a kézben jár. Egy önhitt ember gyakran általa lenézett emberekkel veszi körül magát, így partnere is csak alárendelt szerepet vehet fel. Ha nem is feltétlenül igaz, de éreznie kell azt, hogy társánál jóval intelligensebb, vonzóbb vagy éppen jobb szülő. Ezzel együtt jár a ridegség, a tisztelet hiánya és a megalázó megjegyzések tömkelege is. A hasonlítgatáson és a felsőbbrendűségen pedig soha nem alapulhat partnerség, ezért az ilyesfajta kapcsolat eleve nem lehet sikeres. Amíg a két fél nem egyenlő, nem nyerhetnek a felek a házasságból.

Fal véd a konfliktustól

A Gottman által vizsgált mintákban gyakran előfordult az is, hogy egy képzeletbeli fal segítette a feleket a konfliktus elkerülésében. Habár ez nem tűnik elsőre olyan fenyegetőnek, szintén komoly rizikófaktort jelent a házasságban, amely akár válást is eredményezhet. Ez ugyanis teljesen ellehetetleníti a partnerek közötti egészséges és hatékony kommunikációt. A lehetséges konfliktusok gátja pedig idővel még nagyobb lesz, előrevetítve a kudarcos végkifejletet.

Ezt is szeretjük