Hogyan fordíthatod az előnyödre, ha visszautasítanak? A sikeres cégvezető tanácsai
Ezek a tanácsok sokat segíthetnek a céljaid elérésében. A szakértő elárulta, hogyan alakíthatod sikerré a visszautasítást.

munkatarsak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek nagy része nehezen kezeli, ha visszautasítással szembesül a karrierje során. Való igaz, hogy a helyzet kellemetlen, ám teljesen természetes, és mindenkivel előfordul néha. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb túltedd magad a hasonló szituációkon, sőt, ha elég ügyes vagy, akár előnyt is kovácsolhatsz belőlük.

Jen Glantz író és a Bridesmaid for Hire nevű profi koszorúslányokat közvetítő cég sikeres alapítója élete során sokszor szembesült már az elutasítással. Kezdetben nagyon lehúzta, ha valaki nemet mondott neki, és azt érezte tőle, hogy nem elég jó. Azonban rájött, hogy ez egyáltalán nem igaz. Egészen más szempontból kezdte szemlélni a dolgot, és ráeszmélt, hogy sokat tanulhat, fejlődhet a visszautasításoknak köszönhetően. A Business Insider oldalán adott tanácsokat saját tapasztalatai alapján: a módszereivel előnyödre fordíthatod a kellemetlen helyzetet.

Reagálj kérdésekkel!

Jen Glantz azt javasolja, hogy ha nemet mondanak, vagy nem teljesülnek az elvárásaid, kéréseid, reagálj higgadtan. Fontos, hogy kifejezd a megértésedet, de igyekezz folytatni a beszélgetést, lehetőleg egy kérdéssel. Például, ha nem kaptad meg az állást, amire vágytál, érdeklődj, hogy más területre keresnek-e esetleg új embert, vagy hogy nem segíthetnél-e be valahogy akár részmunkaidőben, külsősként a cégnek. Mesélj még pár szót magadról, a tudásodról, az érdeklődési köreidről röviden, hogy felkeltsd a figyelmüket. 

Amennyiben egy ötletedet, javaslatodat utasítja vissza a felettesed, beszélgess vele a pontosabb elvárásairól, kívánságairól a feladattal kapcsolatban. Így egyrészt közelebb kerülhetsz hozzá, és megmutathatod, mennyire elhivatott vagy a témát illetően, másrészt pedig segítséget kaphatsz ahhoz, hogy milyen változtatásokra van szükséged a sikerhez.

Gyűjts minél több visszajelzést!

A kérdések nem csak a figyelemfelkeltés és a meggyőzés miatt fontosak, hanem a visszajelzések kapcsán is. A fejlődéshez, a céljaid eléréséhez szükséged lesz arra, hogy megtudd, mit érdemes másképp csinálnod, hol hibáztál, vagy van-e valami, ami hiányzott az ötletedből, jelentkezésedből. Jen Glantz például elárulta, hogy amikor megtudta, visszautasították egy részmunkaidős állásra beadott pályázatát, megkereste a céget e-mailben, és a döntésük okáról érdeklődött. Kiderült, hogy még három bizonyítványa hiányzott az álláshoz. Ha nem írja meg azt a levelet, sosem tudta volna meg, miért utasították vissza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudd meg, miben fejlődhetsz még!

A cégvezető tanácsolja, hogy az elutasítás után ne a helyzeten rágódj, hanem azon, hogyan fejleszthetnéd magadat, az ötletedet még tovább. Kérdezz meg más kollégákat, hozzáértő embereket, járj utána a neten, és derítsd ki, mitől lehetnél még jobb, vagy mi az, amivel azonnal meggyőzhetnéd a másikat. Sokszor egy egészen kis változtatás, újítás is rengeteget segít.

Elárulta, kezdetben nem értette, miért nem akarja egy magazin sem megjelentetni a vállalatát, illetve annak történetét, ezért néhány PR-os és újságíró barátjához fordult. Ők rávilágítottak, hogy a szövegei zavarosak és rosszak voltak, így végül együtt orvosolni tudták a hibákat. 

A csend nem mindig visszautasítást jelent

Jen Glantz arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem kapsz választ, az nem jelent automatikusan visszautasítást. Ha megkeresel egy céget egy ötlettel, vagy a főnöködtől kérnél valamit, de nem reagál az e-mailedre, ne add fel azonnal. Mivel rengeteg üzenetet kapnak, lehet, hogy elkeveredett köztük, vagy elfelejtettek visszaírni, ám nem biztos, hogy szándékosan. A következő napokban, hetekben írj még nekik újra a biztonság kedvéért. A szakértő azt javasolja, akár 3-5 kedves, emlékeztető e-mailt is küldhetsz, azonban figyelj arra is, hogy ne ess túlzásba, és ne tűnj tolakodónak.

És ami még fontos: ha nagyon szeretnél valamit, próbáld újra! Küldd el a kibővített, átalakított önéletrajzodat ismét, állj a felettesed elé az új ötleteddel, igyekezz meggyőzni azt, akit kell. Bár lehet, hogy kínosnak érzed a helyzetet, valójában egyáltalán nem az: az a lényeg, hogy mindent megtegyél a céljaid, a siker és a boldogságod érdekében. Attól, hogy valami elsőre nem jön össze, egyáltalán nem biztos, hogy később sem fog.

Ezeket felejtsd el, ha sikeres akarsz lenni

A sikeressé válásnak nincsen jól bevált, mindig mindenkinél működő titka. A szakértők és a tanácsadók azonban már régóta vizsgálják azt, hogy milyen tényezők segíthetik hozzá az embert, vagy éppen mik azok, amik meggátolják a céljai elérésében. Nemcsak arra kell figyelni, hogy beiktass jó szokásokat, melyek segítenek álmaid megvalósításában, hanem arra is, hogy kiiktasd azokat, amik visszatartanak bennük. A következőket minél hamarabb felejtsd el, ha meg szeretnéd könnyíteni a sikerhez vezető utat.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük