Hogy viselkedtek egymással? A pszichológus szerint ez mondja meg, hogy sokáig együtt lesztek-e
Az alábbi helyzetekben adott reakciók elárulják, hogy mennyi esély van a hosszú, boldog kapcsolatra.

par konfliktus cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sosem lehet tudni a kapcsolatok elején, hogy mi sül ki a dologból: néhány hónapos kaland vagy egy életre szóló szerelem. De nemcsak a kezdeti időszakban merülhetnek fel kérdések, kétségek azt illetően, mennyire lesz hosszú távú a dolog, hiszen mindenhol vannak kisebb-nagyobb nézeteltérések, konfliktusok és problémák.

Természetes, ha kialakulnak viták és problémák a felek között. Ezek gyakran jelentéktelenek, nem veszélyeztetik a szerelmet. A szakértők szerint viszont van néhány olyan viselkedésforma, melyből megjósolható, hogy sokáig együtt lesz-e egy pár: függ attól, hogyan reagálnak bizonyos szituációkra, vagy éppen hogyan kezelnek adott helyzeteket. Gleb Tsipursky pszichológus elárulta, melyek azok a jelek, amelyek árulkodnak a kapcsolat jövőjéről.

A stresszes helyzetek árulkodnak a kapcsolatról

A szakértő szerint minden párnál előfordulnak stresszes helyzetek, melyek egy kicsit felforgatják az életüket. Lehet szó egy apróságról vagy egy nagyobb problémáról, de a hozzáállás minden esetben rengeteget elmond a két fél viszonyáról. Ha ilyen esetben valamelyikőtök agresszívvá válik, támadással vagy hibáztatással reagál ahelyett, hogy támogatnátok egymást a nehézségek során, valószínűleg nem lesz boldog jövője a kapcsolatnak. Ellenben, ha minden szituációban azt tartjátok a legfontosabbnak, hogy kiálljatok a másik mellett, és védjétek egymást, akkor sok esély van a hosszan tartó boldogságra.

par konfliktus

Odafigyelés és saját akarat

Egy párkapcsolat akkor igazán mély és erős, ha a felek összetartanak, odafigyelnek egymásra, de közben megőrizhetik az önállóságukat. Akkor lehet csak tartós a szerelem, ha mindkettőtöknek megmaradhat a saját akarata, véleménye, és nem nyomjátok el egymást. Többek között egy egyszerű éttermi szituáció is elárulhatja, hogy ez így van-e. Ha a férfi meg sem kérdezi, mit szeretnél, hanem rögtön rendel neked anélkül, hogy ismerné a kedvencedet, az a szakértő szerint nem jelent túl jót rátok nézve.

Hogy reagáltok a kérésekre?

Hogyan mondjátok el egymásnak, ha valami bánt titeket a másik viselkedésében? És azt, ha úgy érzed, nem töltötök együtt elég időt? Egy jó kapcsolat megköveteli az őszinteséget, de a tiszteletet is. Egy kérést nem vádaskodóan, sértett hangnemben vagy mérgesen kell megfogalmazni, hanem kedvesen és építő jelleggel. Mert, ha nem így teszitek, az gyorsan a szerelem rovására mehet. Ugyanúgy, ahogyan az is, ha nem mondjátok el a problémákat, hanem azt várjátok, hogy a másik kitalálja, mi a rosszkedv oka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Életcélok és a barátokkal való viszony

Egy pár karriercéljainak természetesen nem kell egyformának vagy hasonlónak lennie, de tiszteletben kell tartani a másik vágyait, és nem szabad az útjába állni. Ha az egyik fél egy előléptetésről álmodozik, vagy épp üzleti útra küldték, a másiknak nem ajánlott rosszalló megjegyzéseket tenni rá, mondjuk azért, mert így sokkal kevesebb időt tölthetnek majd együtt. Természetesen, meg kell beszélni mindent, de, ha valaki visszatartja a párját a céljai megvalósításától, akkor a szakértő szerint szinte garantált, hogy egy idő után teljesen tönkremegy emiatt a kapcsolat. Ha viszont támogatjátok egymást, és közösen beszélitek meg a jövőbeni terveket úgy, hogy mindkettőtök vágyait figyelembe veszitek, akkor sokáig boldogok lehettek együtt.

par vita

A tervek mellett a barátokat sem szabad elhanyagolni. Sok pár elköveti azt a hibát, hogy csak magának akarja a szerelmét, és ezért igyekszik leválasztani az ismerőseiről, szabotálni a közös találkozásokat. Ha viszont ezt teszitek egymással, az sajnos igen rossz jel, mert a legtöbben vagy megelégelik a helyzetet, és egy idő után szakítanak, vagy pedig boldogtalanná válnak a barátok elvesztése miatt. Ez szintén a kapcsolat végéhez vezethet.

A fentebb említett viselkedések igen fontosak a kapcsolatra nézve a szakértő szerint, és lényeges felismerni a hibás reakciókat, hogy még időben változtathassatok rajtuk a partnereddel, mielőtt megtörténne a szakítás. 

Ezt is szeretjük