Valami bántja a párodat? A pszichológus szerint a legrosszabb, ha kérdezősködsz

Csak rontod vele a helyzetet, és azt éred el, hogy a másik még jobban bezárkózzon. Megtudhatod, hogy mit tegyél helyette.

aggodo par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor látod a párodon, hogy rossz kedve van, vagy valami bántja, nehéz eldönteni, hogy mit tegyél. Rákérdezz, tapogatózz óvatosan, vagy csak legyél vele kedves? Persze, érthető, ha meg akarod tudni, miért szomorú vagy csendes, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit mondasz neki ilyenkor.

Vannak, akik könnyebben beszélnek az érzéseikről, és vannak, akiknek tényleg nehezükre esik elmondani azt, ami nyomja a lelküket, de ez természetesen a problémától függően is változhat. Néhány viselkedés viszont az esetek nagy részében csak még rosszabbá teheti a másik kedvét, vagy azt érheted el vele, hogy kellemetlenül kezdi érezni magát a párod, és nem akarja majd megosztani veled azt, ami zavarja. 

Ezt ne mondd, ha a párodat bántja valami

Jane Greer párkapcsolati szakértő a Women’s Health-nek elmondta, soha nem szabad arra kényszeríteni a másikat, hogy mondja el, mi bántja. Ha ugyanis ezt teszi valaki, vagy kérdésekkel igyekszik találgatni a rosszkedv okát, akkor - bár kedvességnek és törődésnek szánja - csak azt éri el, hogy a párja zavarba jön, és egyre kellemetlenebbül érzi magát, majd még jobban bezárkózik. Az is előfordulhat ilyenkor, hogy a nyomás megnehezíti a helyzetet, és attól tart majd, hogy gyengének találják azért, mert nem sikerült egyedül megoldást találnia, illetve túllendülnie az adott dolgon.

valami bantja

A szakértő szerint lehetséges, hogy így akaratlanul extra stresszt és szorongást okozol neki, ráadásul sebezhetőnek érzi majd magát tőle. Mindenkire egy kicsit másképp hat ez a viselkedés, az azonban biztos, hogy az esetek nagy részében negatívan befolyásolja a partnert. Jane Greer elmondta, hogy ilyenkor nem arra a személyre terelődik a hangsúly, akire kellene, hanem a másikra, aki meg akarja tudni a probléma forrását.

Mit tegyél a kérdezősködés helyett?

A szakértő szerint ilyenkor a legfontosabb, hogy megadd a kellő tiszteletet és távolságot a párodnak. Ne vidd túlzásba a törődést, ne legyél tolakodó, tudatosan ügyelj arra, hogy ne aggódd túl a dolgot, és ne sértődj meg, ha mégsem szeretne beszélni róla. A legjobb, amit tehetsz, hogy támogatást nyújtasz neki, eltereled a figyelmét, és hagyod, hogy megbirkózzon vele addig, amíg magától úgy nem dönt, hogy meg szeretné osztani veled. Ne idegeskedj azon, hogy mi van, ha téged vagy a kapcsolatotokat érintő dolog, mert az erőltetés és az stresszelés semmit nem old meg: csak legyél figyelmes, várj türelmesen, majd hallgasd meg, ha úgy döntött, megosztja veled a gondját.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük