118 éves a világ legidősebb asszonya: Kane Tanaka máig aktív életet él, kedvenc hobbija a kalligráfia
A japán nő idén ünnepelte a 118. születésnapját, ám lélekben sokkal fiatalabbnak érzi magát.

legidősebb-ember-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan, sokféleképpen próbálták meg megfejteni a hosszú élet titkát, hogy a lehető legtovább szeretteik mellett maradhassanak, ám az emberek népes tábora sokkal inkább azt vallja, hogy nem szeretne túl hosszúra nyúlt létet, hiszen akkor már csak a szenvedés és várakozás marad.

Ebben valószínűleg soha nem lesz egyetértés, annyi azonban biztos, hogy mindenki nagy csodálattal néz azokra az emberekre, akik átlépik a bűvös 100. életévet. Ennél már csak a szupercentenáriusok számítanak különlegesebbnek, ezt a jelzőt olyan idősek érdemlik ki, akik a száztizedik életévüket is betöltik. A világ jelenlegi legidősebb embere már 2013 óta ezt a csoportot erősíti.

Ilyen volt a világ legidősebb emberének élete

A világ egyik leggazdagabb országában, Japánban a magas életszínvonalnak köszönhetően kiemelkedő a centenáriusok száma, 2017-ben 67 824 fő volt az országban, aki átlépte a századik életévét. Ezt a rendkívül magas számot figyelembe véve nem csoda, hogy a világ jelenlegi legidősebb embere is a szigetországban él: a 118 éves Kane Tanaka 1903. január 2-án született, és 2019-ben került be a Guinness-rekordok Könyvébe, ahol nemcsak a legidősebb élő ember, hanem a legidősebb nő címét is megkapta. 2020 szeptemberében pedig a legidősebb japán ember lett az ország történelmében, hiszen akkor 117 éves és 261 napos korának köszönhetően megdöntötte Nabi Tajima rekordját.

Kane Tanaka 1923 körül.
Kane Tanaka 1923 körül.
Fotó: Wikipédia

Kane Tanaka Wajiro falujában jött világra, szülei nyolc gyermeke közül a hetedikként. Bár koraszülött volt, a rendszeres anyatejes táplálás hatására megerősödött, és semmilyen egészségügyi problémától nem szenvedett a későbbiekben. Nem sokkal a 19. életéve betöltése után feleségül ment unokatestvéréhez, Hideo Tanakához, akitől két fia és két lánya született. A pár a házasságuk alatt még egy lányt örökbe fogadott. A nőnek élete során kijutott a rosszból is, hiszen idősebb lánya nem sokkal a születése után, második lánya 1947-ben, egyéves korában elhunyt, míg örökbe fogadott gyermeke 1945-ben 23 évesen, nem ismert betegség következtében hunyta le örökre a szemét. Amikor a férjét 1937- ben a második kínai-japán háború idején katonai szolgálatra hívták, Kane vezető szerepet vállalt a családi vállalkozásban, amely ragacsos rizst, udon tésztát és hagyományos japán édességet, zenzait készített és értékesített.

A cikk az ajánló után folytatódik

A háború után az Egyesült Államok hadserege által Japánban elhelyezett lelkészek hatására tért kereszténységre. Amikor a férje hazatért, továbbvitték a vállalkozást, ahol folyamatosan dolgozott, majd 63 évesen nyugdíjba vonult. Bár rendkívül hosszú élete van, a betegségek őt sem kerülték el: 45 évesen hasnyálmirigyrákkal műtötték, 90 éves korában szürkehályog-műtéten esett át, legutóbb pedig vastag- és végbélrákkal diagnosztizálták, az operációra 103 éves korában került sor, ám sikeresen felépült belőle. Kane férje, Hideo 1993-ban hunyt el, szintén idős korában, 90 évesen, így 71 év után maradt egyedül az asszony. Öt unokája és nyolc dédunokája van.

Friss elme a fiatalság titka?

Amikor a különösen idős embereket kérdezik a hosszú élet titkáról, sokan az egészséges táplálkozásra vagy a stressz nélküli mindennapokra esküsznek, ám Kane másban látja a jó egészségének kulcsát. Szerinte fontos frissen tartani az elmét, az egyik kedvenc hobbija a kalligráfia, de a díszes írás gyakorlása mellett szeret matematikai példákat megoldani, verseket írni és fejlesztő társasjátékokkal játszani. Csak 2018-ban, 115 éves korában költözött be egy idősek otthonába, ahol gyakran beszélget és játszik a lakókkal, valamint a folyosókon is szeret sétálgatni. Ám hosszú életét leginkább az Istenbe vetett hitének tulajdonítja.

Még mindig nagyon szereti a süteményeket és csokikat.
Még mindig nagyon szereti a süteményeket és csokikat.
Fotó: wellpathpartners / Instagram

Sok idős emberrel ellentétben a nő soha nem figyelt különösen az egészséges életmódra, máig a kedvencei közé tartozik a csoki és a kóla, ez utóbbival ünnepelte azt tavaly szeptemberben, hogy a világ legidősebb embere lett. Mivel a járványhelyzet miatt a családja nem tudta a jeles napon meglátogatni, így az otthon lakóival ünnepeltek. Unokája, a 60 éves Eiji Tanaka elmondta, hogy nagymamája jó egészségnek örvend, és mindennap élvezi az életét annak ellenére, hogy a koronavírus miatt korlátozták a családlátogatásokat. 2021 márciusában egy rokona a közösségi médiában arról számolt be, hogy az asszony nem sokkal a születésnapja után megbetegedett, de sikeresen felépült. Korábbi tervek szerint Kane lett volna az egyik, aki az elhalasztott tokiói nyári játékok előtt az olimpiai lángot vitte volna, ám május elején a családja lemondta a megjelenését a koronavírusra hivatkozva, hiszen félnek az esetleges megbetegedéstől.

A hosszú, boldog kapcsolat titkai

Vannak olyan idős párok, akik már megtalálták a hosszú, boldog kapcsolat kulcsát, és el is árulták, mi az.

(Borítókép forrása: Wikipédia, Instagram.)

Ezt is szeretjük