Egyetlen mondat, ami véget vet a veszekedéseknek: azonnal lecsillapítja a kedélyeket

Egyszerű, mégis hatásos mondat, ami nem hagyja, hogy elfajuljon a veszekedés, és segít a problémamegoldásra koncentrálni.

par beszelgetes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs olyan pár, akik ne veszekednének néha, és nincs is ezzel semmi gond. A viták teljesen természetesek, egészségesek, és a kapcsolat javára válhatnak, de legfőképpen akkor, ha nem durvulnak el túlságosan, és a viszony fejlődéséhez, a problémák megoldásához vezetnek.

Létezik egy szakértők által javasolt mondat, amely véget vet a nézeteltéréseknek, és képes a felek javára fordítani őket. Lecsillapítja a kedélyeket, segít a megoldásra fókuszálni, sőt még a kötődést is erősíti. 

A mondat, ami véget vet a vitáknak

Marie Land pszichológus szerint ez a varázsmondat nem más, mint az „Egy csapat vagyunk.” Véleménye és tapasztalatai szerint nem véletlenül javasolja annyi szakértő a pároknak a viták lezárására és más kontextusba helyezésére. Elárulta, a veszekedések során a felek általában ellenségként tekintenek a másikra, és nem a közös, hanem a saját érdekeiket nézik. Ez a három szó viszont ráébreszti őket, hogy egy párt alkotnak, és mindkettejük számára fontos, hogy megoldják a problémát, és a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb módon túllendüljenek rajta.

Megelőzi, hogy elfajuljanak a veszekedések, gyorsan véget vet nekik, megnyugtatja a feleket, és azért is működik annyira, mert emlékezteti őket a legfontosabb dologra a túlfűtött, feszült helyzetekben. Hatására az „én” és a „te” ellentéte újra a „mi”-ben egyesül, megtörik a negatív érzelmekkel teli körforgás, az egyéni győzni akarás, és újra a fő problémára kerül a hangsúly. Ennek hatására a felek elgondolkodnak azon, honnan is indultak ki, hová jutottak, és miért akarták annyira, hogy igazuk legyen a konfliktust okozó témában, vagy azt, hogy az ő véleményük győzzön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hogyan alkalmazd?

Trey Morgan párterapeuta szerint az első és legfontosabb, hogy az egyik fél hajlandó legyen szüneteltetni egy kicsit a vitát, és bemondani ezt a mondatot. A legjobb, ha ez felváltva történik, és nem mindig csak a pár egyik tagja teszi meg az első lépést. Nem könnyű, de a kapcsolat érdekében ajánlott megtenni, mielőtt eldurvul a vita. A lényeg csupán, hogy nyugodt hangnemben emlékeztetni kell rá a partnert, hogy egy csapat vagytok, a közös érdekeiteket nézzétek a továbbiakban, és próbáljatok mindenben együttműködni. 

Winifred Reilly szerint a legjobb, ha ezután olyan kérdéseket teszel fel, amelyek segítenek megnyugodni, és tovább boncolni a probléma gyökerét, az azzal kapcsolatos érzéseket. A következők beválhatnak például: „Mi a legfontosabb neked ebben?”, „Mi az, ami a leginkább zavar téged ebben?”, „Mi az, amit szeretnéd, hogy megértsek ezzel kapcsolatban?”

Ezek után pedig érdemes tovább folytatni a beszélgetést, és higgadtan kompromisszumra, megoldásra jutni. És mindkét félnek emlékeztetnie kell magát arra, hogy nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy mindkét fél számára megfelelő, közös megegyezés szülessen.

Jelzi a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Ezek ugyanis megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük