A női mesterkém, aki 500 fős ügynökhálózatot irányított a nácik által megszállt Franciaországban: Vera Atkins története
Vera Atkins a II. világháború egyik leghíresebb női alakja volt. Hálózatot irányított, később pedig az eltűnt ügynökök sorsára is fényt derített.

vera atkins cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vera Maria Rosenberg 1908-ban született Romániában. Egy rövid ideig a párizsi Sorbonne-on tanult, majd Lausanne-ben fejezte be az iskolát. Hamarosan Londonba költözött, és angol édesanyjának vezetéknevét vette fel.

Gazdag édesapja ismertségi köre által már fiatal korában közelebb került több olyan emberhez, akik a brit hírszerzés tagjai voltak, később pedig segítettek neki a brit állampolgárság megszerzésében.

Ötszáz fős ügynökhálózatot irányított

Franciaországi tanulmányainak köszönhetően szervezték be a Brit Különleges Műveletek Igazgatóságának (Britain's Special Operations Executive) francia részlegébe, amelynek célja a nácik által megszállt európai területek támogatása volt. Később Maurice Buckmaster ezredes asszisztense lett, az itteni munkája ihlette a James Bond-filmek karakterét, Miss Moneypenny kisasszonyát. A gyönyörű és okos hölgy mindig is úgy vélte, előnyt kovácsolhat nőiségéből, és tudta, hogy használja ki szépségét, hogyan befolyásoljon vele másokat. Előfordult, hogy vonzerejét bevetve szedett ki információkat férfiakból.

1944-ig civilként szolgált itt, majd repülőtiszt lett a női légierőnél. Hamarosan már az F-részleg hírszerzőjeként tevékenykedett, feladata a brit ügynökök toborzása és bevetése volt. 37 női ügynökért volt felelős, ellenőrizte őket, gondoskodott róluk és családjukról, gyakran még a repterekre is velük tartott. Munkája során közel ötszáz fős ügynökhálózatot irányított a nácik által megszállt Franciaországban: tájékoztatta őket, segített kidolgozni a fedősztorijaikat, hamis személyazonosságokat intézett nekik, és tartotta a kapcsolatot a rokonaikkal is. Minden értekezleten részt vett, mindig sokáig maradt az irodában, de a terepen is megállta a helyét, a veszélyes küldetésektől sem riadt vissza.

Fényt derített az eltűnt ügynökök sorsára

A SOE-ügynököket kiképezték, hogy egyedi kódokkal küldjenek vissza üzeneteket Londonba, de 1943-ban ezek lelepleződtek, és végül 27 ügynököt elkaptak és megöltek az ellenséges erők. A történtek miatt sokan Vera Atkinst hibáztatták hanyagságért, hiszen az ő szakaszához tartoztak az áldozatok, de a történészek úgy vélik, nem ő volt a felelős a végzetes eseményért. 118 ügynöknek veszett nyoma francia területen, a mesterkém pedig Franciaország felszabadulása után úgy döntött, kideríti, mi történt velük. Minden követ megmozgatott, és végül elérte célját: 117 főről kiderítette, hogy meggyilkolták, a tetteseket pedig bíróság elé állíttatta.

Vera Atkinst 1947-ben szerelték le, 1948-tól irodavezetőként, ebben az évben kapta meg a Croix de Guerre katonai kitüntetést is. 1952-től igazgatóként dolgozott az UNESCO-nál, és 1961-ben vonult nyugdíjba. 1987-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagjává tették. 2000-ben, 92 évesen hunyt el.

A brutális náci fegyőrnő, Ilse Koch

A koncentrációs táborokban szinte felfoghatatlan kegyetlenségek zajlottak. Az őrök a náci propaganda befolyásától és a hatalomtól megrészegülve gyakran a legszadistább módszerekkel kínozták a rabokat. És egyáltalán nem csak a férfi parancsnokokra volt ez jellemző. Sőt, a nők gyakran sokkal brutálisabban bántak a fogvatartottakkal. A legrettegettebbek közé tartozott a buchenwaldi szukának és boszorkánynak becézett Ilse Koch is. Kívülről a hétköznapi feleség és a szerető anya látszatát próbálta kelteni, ám valójában egy beteges hajlamú asszony volt, aki a rabok kínzásának minden percét élvezte.

(Képek: Instagram, Pinterest.)

Ezt is szeretjük