Albert Einsteint egy férjezett szovjet kémnő csábította el: Margarita Konenkovával később is sokáig leveleztek
Einstein teljesen beleszeretett a szovjet kémnőbe, aki eredetileg csak azért kezdett vele viszonyt, hogy információkhoz juthasson.

einstein margarita cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Albert Einsteinnek, a 20. század legnagyobb tudósának munkásságát mindenki ismeri, magánélete viszont kevésbé került reflektorfénybe. Először Mileva Marićot vette feleségül 1903-ban, akinek házasságuk későbbi szakaszában egy egész listát állított össze arról, hogyan kellene viselkednie. Végül 1919-ben elváltak, ő pedig még ebben az évben elvette saját unokatestvérét, Elsa Löwenthalt, aki 1936-ban hunyt el. 

Párja halála után Einstein egy szovjet nővel kezdett viszonyt, aki mint kiderült, valójában kém volt, és információkat akart kicsalni a tudósból.

Szovjet kémnő csábította el Einsteint

Az 1895-ben született Margarita Konenkova egy híres szobrász, Szergej Konenkov felesége, illetve kém volt, aki Lucas ügynök néven tevékenykedett. Mielőtt férjhez ment, több befolyásos, híres férfival volt dolga, köztük Fjodor Ivanovics Saljapin operaénekessel és Sergey Rachmaninov zeneszerzővel is. A házaspár 1923-ban költözött az Egyesült Államokba, 1935-ben pedig a férfi megbízást kapott, hogy elkészítse Einstein mellszobrát. Üzleti okokból néhányszor így meg is látogatta őt, ám az asszony sokkal többször utazott hozzá Princetonba.

Miután a tudós elveszítette második feleségét, öt évvel később, 62 évesen viszonyt kezdett az akkor 46 éves Margaritával. Egyszer Einstein arra kért egy orvost, hogy javaslatára egészségének javítása céljából a New York-i Saranac-tó környékén kelljen eltöltenie egy kis időt. Az itt vásárolt házában több hónapot töltött Margaritával, amíg az asszony férje távol volt munkaügy miatt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Információkhoz akart jutni a viszonnyal

Einsteinnek fogalma sem volt arról, hogy a nő valójában egy kém, és azzal a feladattal bízták meg, hogy közel kerüljön az első amerikai atombomba kifejlesztésén dolgozó férfiakhoz. Princetonban Robert Oppenheimerrel, az atombomba atyjával is jó kapcsolatot alakított ki, majd meggyőzte, hogy vegyen fel több baloldali nézeteket valló tudóst is a csapatába. Einstein viszont, úgy tudni, semmilyen bizalmas, titkos vagy használható információt nem adott ki Margaritának, sőt később részt sem vett közvetlenül a projektben. 

A második világháború végén a nőnek el kellett hagynia Amerikát, és vissza kellett térnie Oroszországba, de a tudóssal ezután is szerelmes levelezést folytattak, üzeneteikben Einstein a nevük összevonásából képzett becenéven, Almarként emlegette önmagukat, gyakran így is szólították egymást. Úgy tudni, Margarita maradt a tudós igaz szerelme egészen 1955-ös haláláig. Azt pontosan nem tudni, az asszony mit is érzett iránta, de viszonyukból és levelezéseikből valószínűsíthető, hogy valamennyire kölcsönös volt a vonzalom.

Ő volt Mussolini szeretője

Bár nehéz elképzelni, de az olasz, fasiszta diktátor, Mussolini igazi nőfaló volt, és sok hölgy rajongott érte. Felesége, Rachele mellett számos afférba, egyéjszakás kalandba bonyolódott, és rengeteg szeretője volt. Mind közül azonban kiemelkedett egy fiatal nő, aki sokáig szerelme, társa és bizalmasa is volt. Clara Petaccit már gyermekkorában lenyűgözte a férfi, húszévesen pedig lehetősége adódott találkozni vele. Innentől nem volt megállás, és később szeretői viszonyba kerültek. Szenvedélyes szerelmük minden részletéről beszámolt a naplójában.

Ezt is szeretjük