Ezen az egy dolgon múlik, hogy válik-e valaki, vagy sem: meglepő eredményre jutott a kutatás

A szakértők arra világítottak rá, hogy a szülők sokkal nagyobb szerepet játszhatnak az emberek kapcsolataiban, jövőjében, mint azt bárki gondolná.

valas cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok többször felvetették már azt az elméletet, hogy a hűtlenségre való hajlam a génekben lehet kódolva. Rábukkantak ugyanis az úgynevezett kalandvágyó génre, mellyel, ha rendelkezik valaki, a vizsgálatok alapján nagyobb valószínűséggel csalja meg a párját. A legújabb eredmények szerint viszont van még egy meglepő dolog, amiben szerepet játszik a génállomány.

Egy idén publikált kutatás arra világított rá, hogy a szülők párkapcsolata és viselkedése mindenképpen óriási hatással van a gyerek későbbi szerelmi életére. Még akkor is, ha soha nem találkozott velük.

A génekben van a válás?

A Psychological Science című lapban megjelent svéd vizsgálat során 20 ezer, kiskorában örökbe fogadott, ma már felnőtt férfit és nőt tanulmányoztak. A válási arányaikat vetették össze a biológiai és adoptáló szüleikéivel, és nem várt eredményt kaptak. Az adatok arra világítottak rá, hogy azok, akiknek a vér szerinti édesanyja és édesapja elváltak, 20%-kal hajlamosabbak voltak erre. Attól függetlenül, hogy az örökbe fogadó szülők kapcsolata hogyan alakult.

A kutatók összegezték, hogy, bár konkrétan nem tudtak kimutatni egy válásért felelős gént, egyértelmű, hogy van valamiféle genetikai faktor, ami hajlamosít rá. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy, akinek a szülei szétmentek, annak a saját párkapcsolata is biztosan hasonlóan végződik majd. Alison Stone pszichoterapeuta elmondta a véleményét a kutatással kapcsolatban.

Egyáltalán nem elkerülhetetlen

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy egy pár különválásának számos oka lehet, és nem feltétlenül rossz, ha így végződik egy házasság. Előfordul, hogy egy idő után gyakran ez a legjobb döntés, így lehetnek csak igazán boldogok a felek - főleg egy mérgezővé vált viszony esetén. A gyermekeket azonban a legtöbbször erősen megviseli egy válás, és mindenképpen befolyásolja a jövőjüket. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy nem kell feltétlenül bekövetkeznie. Érdemes odafigyelni arra, hogy az illető ne kövesse el ismét a szülők botlásait, ne folytassa a rossz mintákat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ajánlott átgondolni az apa és az anya hibáit a kapcsolatukban, felismerni a hasonló helyzeteket a saját életben, és teljesen másképp kezelni őket, mint ahogyan azt valaki gyermekkorában látta. Rengeteget lehet tanulni ezekből. A személyiség pedig az idő folyamán képes formálódni, átalakulni, és olyan új viselkedésformákat elsajátítani, melyek mindenkinek segítségére lehetnek abban, hogy ne válással végződjön a házasság. Összességében tehát a szakértők azt hangsúlyozták, hogy a tanulás és a tudatos odafigyelés sokkal erősebb lehet ebben az esetben a géneknél.

Ezt is szeretjük