Hány ismerősöd van a Facebookon? Ha ennél több, az fura dolgot árul el rólad
A brit antropológus által megalkotott Dunbar-szám megmutatja, hány emberrel lehetsz aktív kapcsolatban a Facebookon.

no-laptop
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékszel még, amikor a Facebookhoz való csatlakozást követően pár hétig lelkesen gyűjtötted az ismerősöket? Bejelölted a barátokat, rokonokat, megörültél a rég nem látott osztálytársnak, kollégának.

És ma? Nézd csak meg, hány ismerősöd van a Facebookon! Majd gondold végig, hogy hánnyal is tartod valójában a kapcsolatot. És azt is, hogy jó-e ez neked.

Dunbar-szám

Robin Dunbar brit antropológus már évtizedekkel ezelőtt összefüggést talált az emlősök agymérete és közösségi csoportméreteik között. Véleménye szerint egészen pontosan a neocortex - az agykéreg legfejlettebb része - méretétől függ, hogy az ember hány ismerőssel tud tényleges, személyes kapcsolatot fenntartani. Az általánosan elfogadott szám pedig 100-250 közé esik, de középértékként a 150-et használják - ez a Dunbar-szám.

Dunbar közérthető megfogalmazásban így írta le ezt a számot: azon emberek száma, akikkel, ha egymásba botlotok az utcán, nem érzed kényelmetlenül magad attól, hogy beugrotok egy italra beszélgetni.

150-nél több emberrel aktív kapcsolatot fenntartani egyszerűen képtelenség. Egyfelől a fent említett agyi kapacitás hiánya teszi lehetetlenné, hiszen a társadalmi információk feldolgozása egyszerűen több kognitív erőforrást igényel, mint amennyivel rendelkezel. Másfelől természetesen az idő és az érzelmi kapacitás végessége is nehezíti, hogy több közelebbi ismerősöd legyen.

150 ember körülötted

Ez a 150 ember egyébként, mint vízgyűrűk vesznek körül. A belső körben mindössze három-öt közeli barátod van: ők azok, akikkel mindent meg tudsz beszélni, akik valóban számítanak neked, és mindez kölcsönös. A következő gyűrű nagyjából 15 embert számlál: itt jellemzően rokonok, barátok vannak, akik sokat jelentenek számodra, a kapcsolatotok meleg és kölcsönös. Ha nem is beszéltek mindennap, amikor újra találkoztok, az az érzésed van, hogy ugyanott folytatjátok, ahol legutóbb abbahagytátok.

A harmadik gyűrű úgy ötven emberig terjed - ezt nagyjából a barátaid barátai teszik ki, akikkel viszonylag gyakran összefutsz, de nem követitek közvetlenül nyomon egymás életének alakulását. A negyedik, körülbelül 150-ig terjedő gyűrű a távoli ismerősökből áll: felismered őket az utcán, összefuttok egy koncerten, bejelölitek egymást a Facebookon, váltotok pár szót a közös ismerősökről. És ennyi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Több mint 150 Facebook-ismerős

Hogy a Facebookon ennél jóval több, akár több ezer ismerősöd is van, az egyfelől azt jelenti, hogy vélhetően sok időt töltesz a közösségi oldalon. Ugyanakkor valószínűleg túlságosan fontos számodra a külvilág visszajelzése, önbecsülésed esősen függ az ismerősöktől kapott reakcióktól. Sonia Lupien, a Montreali Egyetem idegtudósa szerint a túl sok - több mint háromszáz - Facebook-ismerős és a virtuális világban töltött idő megemeli a kortizolszintedet. A köznyelvben csak stresszhormonnak nevezett vegyület hosszútávon magas szintje káros hatással lehet az agy azon részeire, melyek a tanulásban játszanak szerepet, illetve az érzelmekkel állnak összefüggésben. Mindez hosszútávon különböző egészségügyi problémákhoz, depresszió kialakulásához is vezethet.

Ezt is szeretjük